MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zadenweekend Reclaim the Seeds

08 maart 2014 11:00 tot 09 maart 2014 17:00  •  Hortus Haren, Groningen, Nederland

Type: Beurs

Na succesvolle edities in 2012 in Amsterdam en 2013, vindt Reclaim the Seeds 2014 op 8-9 maart plaats in Haren en Groningen. Ook in het Noorden van Nederland zijn veel mensen bezig met het behouden van bijzondere gewassen en, heel belangrijk, er is een actieve groep mensen die zich in wilde zetten voor de organisatie van het weekend. Het is nu bijna zover, en het ziet er goed uit! Er komt een markt met 27 kramen, er is een vol workshopprogramma, zaterdagavond een debat en zondag excursies langs boeiende buurtmoestuinen. En het wordt nog mooi lenteweer ook! Dus tot zaterdag en zondag!

Uiteraard zal er in Groningen weer een zadenbeurs zijn met vele kraampjes vol zaden en informatie over seed saving en andere onderwerpen die te maken hebben met een duurzame en (bio-)diverse landbouw. Net als de afgelopen jaren komen er weer diverse workshops. Een deel is praktisch, bijvoorbeeld over het zelf bewaren van zaden of het opzetten van een tuin. Andere workshops zijn meer theoretisch, bijvoorbeeld over de politieke situatie of de dubieuze rol van het bedrijfsleven. Dit jaar zal er extra aandacht zijn voor de aanpassing van de Europese zadenwetgeving. In April 2014 zal dit in het Europees Parlement worden besproken, maar de voorstellen zoals die er nu liggen voorspellen niet veel goeds.

De Hortus in Haren en het Oude RKZ in Groningen
De zadenbeurs en het workshopprogramma vinden plaats in de De Hortus in Haren. Deze ruim opgezette botanische tuin is afgestoten door de Universiteit van Groningen. Het zijn nu zo'n 100 vrijwilligers die de tent draaiende houden.  De organisatie was direct enthousiast om het Reclaim-the-Seedsweekend te huisvesten. Het avondeten en avondprogramma op zaterdag vindt plaats in het Oude RKZ in Groningen. Bij dit collectieve project in een voormalig ziekenhuis is een bar, een bioscoop en een ruimte voor een debat. Bij het Oude RKZ zal zondag ook verzameld gaan worden voor de tocht langs Groningse stadstuin-projecten.

zaterdag 8 maart: zadenmarkt, film en debat
Zaterdag 8 maart staat in het teken van een zadenmarkt waar particulieren, organisaties en bedrijven uit binnen- en buitenland zaden ruilen, weggeven en verkopen. Gelijktijdig met de markt vindt een workshopprogramma plaats. Er zullen praktische workshops zijn over het zelf telen van zaden en workshops die ingaan op internationale ontwikkelingen op het gebied van zaden en biodiversiteit. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de EU-wetgeving en de invloed van internationale bedrijven zoals Monsanto op de landbouw wereldwijd.
's Avonds kan men bij een debat met experts meepraten over het zadenbeleid en de gevolgen voor Nederland. Parallel worden documentaires over zaden vertoond.

zondag 9 maart: kennismaken met lokale projecten
De zondag staat in het teken van samen praktisch bezig zijn, van doen en van aandacht voor lokale initiatieven. Er komt een fietstocht door Groningen om kennis te maken met lokale initiatieven zoals buurtmoestuinen en pluktuinen. Waar mogelijk steken deelnemers de handen uit de mouwen om de initiatiefnemers weer op gang te helpen in het nieuwe seizoen.

Link: http://www.reclaimtheseeds.nl

Locatie


Hortus Haren, Groningen, Nederland

Alle evenementen