MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Feestelijke plantendag - Radio 2 tuindag in Bokrijk

01 mei 2011 07:00 tot 01 mei 2011 18:00  •  Bokrijklaan 1 3600 Genk BE

Type: Thema-dagen

Op zondag 1 mei vindt in Bokrijk naar jaarlijkse gewoonte de Plantendag - Radio 2 Tuindag plaats. Het is deze keer een speciale feesteditie, want de Plantendag wordt voor de 25ste keer georganiseerd, en voor de 10de keer in samenwerking met Radio 2. Het centrale thema 2011 is toepasselijk 'Feest in je tuin'. Vanaf 7u kunnen de bezoekers terecht op de unieke plantenmarkt. Zowat 200 standhouders bieden een waaier aan bloemen en planten aan in een opvallend kleurenpalet.

Vanaf 7u kunnen de bezoekers terecht op de unieke plantenmarkt. Zowat 200 standhouders bieden een waaier aan bloemen en planten aan in een opvallend kleurenpalet. 

25 jaar Plantenmarkt

De plantenmarkt maakte in de loop der jaren een grote evolutie door. De allereerste markt, toen nog ruilbeurs, vond 25 jaar geleden in de zomer plaats, in het Arboretum van Bokrijk. Er waren toen 30 standhouders en 1500 bezoekers.

Vanaf 1988 wijzigde de locatie en de datum: het evenement verhuisde naar 1 mei en dit bleef onveranderd tot op heden. De bedoeling was aanvankelijk om een soort forum te creëren voor mensen die gepassioneerd met planten bezig waren. Bokrijk had destijds een intensief kweekprogramma van zeldzame planten en verkocht de overschot op deze Plantendag. In de loop der jaren groeide het deelnemers- en bezoekersaantal gestaag; van 140 standhouders en 14.415 bezoekers in 1996 tot respectievelijk 150 en 19.176 5 jaar later. In 2002 stapte Radio 2 mee in het verhaal via de Radio2 Tuindag. De aanwezigheid van BV’s, extra workshops en een promotiecampagne op radio en TV gaven een extra boost aan het jaarlijkse evenement. Het circuit waarlangs de standen staan opgesteld werd noodgedwongen fors uitgebreid tot een traject van maar liefst 4.2 km lang!

Met een bezoekersaantal de laatste 10 jaar tussen 20.000 en 30.000 personen, is deze tuindag de grootste ééndagstuinbeurs in België. Iedereen die graag tuiniert en geniet van de natuur is er welkom.


In 2011 zendt Radio 2 opnieuw live uit vanop het Radio2-plein:

6-8 u: Feestwekker
8-10 u: De Madammen
12-13u: Naast de kwestie
13-16 u: Viva Vlaanderen

Er staan ook tal van extra’s op het programma. Zo geeft bloemschikster Annemie Duchateau workshops* rond de thema’s ‘verjaardag’, ‘huwelijk’ en ‘communie/lentefeest’. Technopolis pakt uit met ‘Plantastisch’, een wetenschappelijke show over planten op kindermaat.

De Plantendag – Radio 2 Tuindag is gratis te bezoeken.

GROEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM

Groenliefhebbers kunnen het evenement combineren met een bezoek aan het Openluchtmuseum van Bokrijk. De vroegere bewoners van het Vlaamse platteland leefde in en van de natuur, wat zorgde voor een sterke band met fauna en flora. De nieuwe bewegwijzerde Puur Natuur-route toont de ‘groene’ kant van het museum, langs boomgaarden, moes- en kruidentuinen, akkers en bosgebied. Deze route duurt ongeveer 3u30. Of kies een andere route op maat van jouw interesse: alle hoogtepunten van Bokrijk, holderdebolder met de kids of met het hele gezin in de voetsporen van de helden uit de Ketnet-reeks 'De 5e boog'.

Het Openluchtmuseum is open van 10u tot 18u. Volwassenen betalen 10 euro, kinderen en jongeren van 3 tot en met 25 jaar 1 euro.

Locatie

Domein Bokrijk
Bokrijklaan 1
3600 Genk
België

Alle evenementen