MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maak kennis met de Zadenbib in Hoeilaart

24 mei 2014 10:15 tot 24 mei 2014 12:00  •  Bib Hoeilaart, Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart

Type: Voordracht

Gratis zaden lenen, oogsten, schenken... Vanaf nu kan het in de bib, maar hoe gaat dat in zijn werk? Een bezoekje aan de gloednieuwe zadenbib in samenwerking met VELT Druivenstreek. Info: tel. 02 657 17 44.

Vingerhoedskruid, afrikaantjes, tuinbonen, ijzerhard… het behoort nu ook tot de bibcollectie. Geen boeken of dvd’s, maar zaadjes, geschonken door bibklanten die ze zelf in hun tuin geoogst hebben en het teveel ter beschikking stellen van tuiniers die nog een plekje vrij hebben.

Na de VS veroveren de zadenbibs Vlaanderen en Brussel. Je kan er gratis zaden ‘lenen’, zonder uitleentermijn of boetes. Het enige wat we vragen is dat onze klanten proberen om zelf zaden te oogsten van planten uit hun tuin om deze aan de bib te schenken.

Doe mee !
De bedoeling van de zadenbib is dat deze ‘draaiend’ gehouden wordt door de klanten. Zij schenken (zelf geoogste) zaden en stellen dus de collectie samen. Zij delen hun kennis over tuinieren. Zij helpen bij het klaar maken van de zadenzakjes.
Neem alvast een kijkje op mijnzadenbib.be. Of kom op zaterdag 24 mei om 10u15 langs om kennis te maken met het uitleensysteem en de werking van de zadenbib. Een bezoek in samenwerking met VELT Druivenstreek.

Wat is een zadenbib ?

Eind 2012 is in Bib Londerzeel de eerste Vlaamse zadenbib ontkiemd in samenwerking met MijnTuin.org. En het idee zaait zich razendsnel uit. MijnTuin.org ontwikkelde een online catalogus. Registreer je (gratis) op deze populaire community voor tuiniers, en je kan zaadjes ‘lenen’ op een tablet in de bib.

We proberen onze klanten zo goed mogelijk te informeren over zelf zaden oogsten. Er is natuurlijk een frisse collectie tuinboeken op komst. Leden kunnen vragen stellen in de community van MijnTuin.org. En de bib hoopt op geregelde tijdstippen een ‘groen spreekuur’ te houden voor iedereen die vragen heeft.

Waarom een zadenbib?

Delen past uitstekend in deze tijd. Mensen geven wat ze zelf niet nodig hebben en nemen enkel wat ze kunnen gebruiken. Wie zelf zaden oogst krijgt al snel van bepaalde planten veel te grote hoeveelheden bij elkaar. Dankzij de zadenbib kunnen daar anderen gelukkig mee gemaakt worden. Specifieke lokale variëteiten krijgen meer kansen om te overleven en onze klanten leren een breed gamma van bijzondere groenten, kruiden en planten kennen. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. En wie weet komen de bijtjes wel terug ???!

Link: http://www.hoeilaart.be

Locatie


Bib Hoeilaart, Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart

Alle evenementen