MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Workshop 'Zelf zaden oogsten en bewaren'

23 november 2015 20:00 tot 23 november 2015 22:00  •  Gemeentelijk Centrum De Markgraaf, Kapelstraat 8,2540 Hove, België

Type: Cursus

In dit atelier zetten we je op weg om zaden uit eigen tuin te gaan oogsten en bewaren.

(Moes)tuinieren werkt verslavend!

Onze eigen groentjes, bessen en verse kruiden oogsten, een wildboeketje uit eigen tuin op de keukentafel… en nu gaan we ook onze eigen zaden oogsten! Toen men nog geen online zaden in de brievenbus kon laten afleveren, toen er nog geen tuincentrum was, en er ook geen zadenbib of gezamenlijke zadenaankoop beschikbaar was, toen stond de tuin na de oogst vol met kolen, wortelen en sla in zaad, toen hingen de bonen aan hun staken te drogen, om het volgende jaar voldoende voedsel te garanderen. Zaad oogsten was toen heel gewoon. Tegenwoordig kennen we dit nog nauwelijks – de informatie hierover in tuinboeken of tv-programma’s is zeer schaars.

Velt vzw wil je graag op weg zetten om zelf zaden te winnen en te bewaren. Afdeling Velt Netevallei en afdeling Velt Groot Mortsel organiseren samen deze workshop.
Eerst overlopen we enkele basisregels uit de plantenwereld: wat zijn kruisbestuivers, wat zijn F1-hybride zaden, wanneer is een plant éénjarig of tweejarig? Vervolgens geven we je praktische tips voor het verzamelen van zaden. Wanneer en hoe oogst je de zaden het beste? Van welke planten kan je het gemakkelijkst zaad winnen? Hoe bewaar je het zaad succesvol? Tenslotte gaan we aan de slag met een aantal planten. We leren de zaden te selecteren en te schonen.

Breng gerust zelf ook uitgebloeide planten mee naar de workshop! Wat is er nog heerlijker dan je eigen planten- en groentenzaden te kunnen verzamelen en later opnieuw te laten ontkiemen, of ze te delen met buren, vrienden… en de zadenbib? Een workshop voor iedereen die voor het eerst kennis wil maken met deze wondere wereld.

Praktisch

Maandag 23 november 2015 van 20.00-22.00u in Gemeentelijk Centrum De Markgraaf, Kapelstraat 8, 2540 Hove (achter de kerk)

Velt-leden gratis, niet-leden 2,00€. Vooraf inschrijven noodzakelijk: info.netevallei@velt.be of info.grootmortsel@velt.be

Voor extra inlichtingen: zadenbib.hove@gmail.com

Locatie


Gemeentelijk Centrum De Markgraaf, Kapelstraat 8,2540 Hove, België

Alle evenementen