MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wandelvoordracht: herkennen van ziekten, plagen en nuttige insecten in je tuin

04 juni 2016 13:00 tot 04 juni 2016 15:00  •  Hoebenschot plant en tuin, Lisseweg 18, 2460 Lichtaart

Type: Cursus

Praktijkcursus waarin we gewapend met loep en klopscherm de tuin intrekken om aanwezige organismen te herkennen, mogelijke schade aan planten te beoordelen en de beste manier van bestrijden/voorkomen te bekijken. Ook de allerkleinste organismen ontsnappen niet aan onze aandacht en bekijken we van heel dichtbij met een microscoop.

Praktische tips en mogelijke manieren om ziekten en plagen te voorkomen, registreren en bestrijden (vangplaten, feromoonvallen, biologische producten, chemische bestrijding).

Geïntegreerde gewasbescherming: wat houdt dit in en hoe kunnen we dit in eigen tuin toepassen?

Start: 13u. (einde voorzien om 15u.)
Locatie: Lisseweg 18, 2460 Lichtaart
Deelnameprijs: €10,00 p.p. ter plaatse cash te betalen

Vooraf inschrijven voor de wandelvoordracht is verplicht. Stuur je contactgegevens + het aantal deelnemers door naar info@hoebenschot.be of bel 014 46 08 00.

Iedere tuin is een biotoop op zich, waar heel wat meer leven aanwezig is dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Vaak worden we ons pas bewust van dit verborgen leven als er een mogelijk probleem opduikt. Verkleuring van bladeren, vlekken in het gazon, schade aan bomen of planten, … hierbij denken we spontaan aan ziekten of plagen die zich verschuilen in de tuin. Hoe we deze gaan bestrijden is automatische de volgende gedachte zonder onszelf af te vragen of dit een goede handelswijze is. Doch de eerste en enige goede actie bij het milieubewuste (be)handelen is het correct herkennen van ziekten, plagen en nuttige insecten.

Vanuit deze denkwijze neemt Laurent Bernaerts ons op zaterdag 4 juni mee op wandelvoordracht. Als gewezen onderzoeker op het PCS (ProefCentrum voor Sierteelt) heeft hij jarenlang onderzoek verricht naar alle mogelijke organismen die in een tuin voorkomen. Zowel de schadelijke als nuttige insecten, schimmels, bacteriën,… werden onderzocht op het verloop van hun levenscyclus, de schade die ze kunnen aanrichten, voorkeur van planten en mogelijke (biologische) bestrijding. Verder heeft Laurent gezocht naar de ideale aanpak bij mogelijke aantastingen, ervan uitgaande dat “spuiten” het allerlaatste hulpmiddel is en geen automatische handeling mag zijn.

Deze handelswijze, in vakjargon IPM genoemd en in de professionele sierteelt een standaardmethode geworden, willen we doorgeven aan iedere tuinliefhebber en zal tijdens de wandelvoordracht aan bod komen. Ook willen wij u vanuit onze jarenlange ervaring als professioneel tuin- en groenbedrijf vele praktische tips en ervaringen meegeven voor een GEZONDE en BLOEIENDE TUIN.

Link: www.hoebenschot.be

Locatie


Hoebenschot plant en tuin, Lisseweg 18, 2460 Lichtaart

Alle evenementen