MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nationale plantenbeurs Hombeek

30 april 2017 10:00 tot 30 april 2017 17:00  •  Hombeek, Belgie

Type: Beurs

De plantenbeurs van Hombeek is uitgegroeid tot een van de grootste en zeker de gezelligste beurs van Vlaanderen. De laatste 20 jaar ligt het bezoekersaantal steeds tussen de 10.000 en de 20.000 personen, afhankelijk van het weer.  Naast een unieke tuinbeurs die kwekers en liefhebbers van heel het land en ver daarbuiten samenbrengt, is dit evenement ook meer en meer uitgegroeid tot een sociaal gebeuren. Plantenliefhebbers ontmoeten elkaar en kunnen op de gezellige terrasjes hun ideeën uitwisselen. Mensen uit de buurt zien de beurs als een groot feest waar ze met de ganse familie vrienden en kennissen ontmoeten en genieten van de lentesfeer.

Zondag 30 april 2017: 27 jaar Nationale Plantenbeurs te Hombeek

Ontstaan:

De ingang van het klooster van de Sint-Maartenschool was vroeger ommuurd met een metershoge muur. Na verbouwingswerken werd de muur verlaagd tot ca 1,2 m en werd de achterliggende tuin heraangelegd door enkele vrijwilligers. Na aanplanting was er nog een overschot aan planten die na schooltijd aan de ouders en sympathisanten werd verkocht. Door  deze verkoop, is de idee gegroeid om een echte plantenbeurs te organiseren. Het eerste jaar waren er een 20-tal standhouders. Deze waren ’s middags reeds uitverkocht. De daaropvolgende jaren verdubbelde het aantal standhouders elk jaar tot de 200 standhouders die we de laatste jaren telkens mogen begroeten.  Het feit dat dezelfde standhouders elk jaar terug inschrijven, getuigt van een goede organisatie en een goede verkoop.

De gezelligheid tijdens deze plantenbeurs wordt nog versterkt de gezellige eet-en drankterrasjes. Een lekkere trappist en een Belgisch frietje nabij een kiosk waar de plaatselijke fanfares hun beste beentje voorzetten.

De plantenbeurs van Hombeek is dus het ideale moment voor een daguitstap met het ganse gezin. Animatie voor groot en klein, lekker eten aan democratische prijzen en een onvergelijkbaar aanbod aan tuinplanten. Ons moto: 'wat je hier niet vindt, vind je nergens.'

Natuurlijk staan de planten centraal op een plantenbeurs: tussen de 150 en de 200 standhouders uit binnen- en buitenland bieden hun tuinjuweeltjes  te koop aan. Door het enorme aanbod is er een grote onderlinge concurrentie zodat de prijzen van de planten echt laag zijn. Goed rondkijken en vergelijken blijft natuurlijk de boodschap. De standhouders maken ook graag tijd om enkele nuttige tips te geven aan de bezoekers.

De Nationale Plantenbeurs vindt elk jaar plaats de laatste zondag van april. Door de zachte winters van de laatste jaren zullen ook dit jaar de tropische en subtropische planten als olijfboom, citrus e.d. niet ontbreken. En ....het wordt nu ook stilaan tijd om aan de eenjarige planten en geraniums te denken.... Deze worden op onze beurs aangeboden aan onklopbare prijzen. Dus....allen daarheen.

De doelstelling voor komende editie is om terug zoveel mogelijk liefhebbers met bijzondere en zeldzame tuinplanten op onze beurs te verwelkomen. En natuurlijk proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de nieuwste 'tuintrend': een mooie maar onderhoudsvriendelijke tuin creëren. Hiervoor proberen we enkele jonge tuinarchitecten aan te trekken die de bezoekers tips kunnen geven hoe ze de aanleg van hun tuin best aanpakken.

Een andere trend is dat de tuin een verlengde van de woning wordt; dat samen eten en samen koken ook in de tuin kan gebeuren. De vele kookprogramma's op tv hebben ook op het tuingebeuren hun stempel gedrukt. Onbekende en 'vergeten' groenteplanten zullen ook op de plantenbeurs worden aangeboden.

Ook dit jaar wordt er weer samengewerkt met Libelle.

Praktische informatie:

De nationale plantenbeurs is bereikbaar via de E19: afrit Mechelen-Zuid (technopolis). Gps: kruisbaan, 2800 Mechelen opgeven.

Om parkeerproblemen te vermijden, worden de fabrieksparkings van Mechelen-Zuid opengesteld (met dank aan : P&G, Kellogg-Pringles, Dupont, Chemours, KBC en Colruyt.

Er is een gratis pendeldienst (3 bussen) voorzien die om de 10 minuten bezoekers van en naar de parkings brengt.

De inkom van de beurs bedraagt €3. Kinderen jonger dan 12 jaar gratis.

Officiële opening van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Link: www.groenbeurs.be

Locatie


Hombeek, Belgie

Alle evenementen