MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinieren? 10 trends in de tuin

12609 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Vrijdag 21 Augustus 2015 Volg Lieven G.

Elk seizoen je tuin up-to-date met de hipste plantentrends? We sommen even de 10 leukste trends van het moment op. Heb je zelf een leuke tip of tuintrend gespot? Laat het ons zeker even weten in de reacties onderaan dit artikel.

1. De fleurige vlindertuin

Zorg voor meer kleur met vlinders in je tuin. Dat kan heel eenvoudig met planten die veel nectar produceren, het voedsel voor vlinders. Een vlindertuin bloeit verschillende seizoenen lang en zorgt voor meer bijen en vlinders. Van de lente tot de herfst. De ideale planten voor een vlindertuin zijn een vlinderstruik, de herfstaster, de sneeuwbal en ijzerhard.

2. De verplaatsbare tuin

Superleuk en handig. Eetbare planten die je meeneemt naar de BBQ, of de keuken in. Je ziet ze steeds meer. En helemaal niet moeilijk om te maken. Hang vlak bij je keuken een verplaatsbare tuin met aardbeien of kruiden in potten aan de muur. Kruiden als thijm, basilicum en koriander, ze groeien uit tot grote wolken groen en ze ruiken heerlijk. Altijd alles vers bij de hand.

3. fruitboompjes in je stadstuin

Wil je meer natuur op je patio of balkon? Een fruitboompje is echt een aanwinst en helemaal in. Hét sieraad voor je stadstuin. In de lente geniet je van geurende bloesem en in de nazomer van echt fruit! Kies uit appel, peer, abrikoos, nectarine, pruim of kers. Ze kunnen goed in een grote pot staan. Geef welregelmatig water. Tip: plant rond de fruitboom nog wat groen, zoals aardbeien of kruiden.

4. De vintage tuin

Met materialen uit de schuur, oude spullen van zolder en vintage aanwinsten creëer je een nog persoonlijkere én sfeervollere tuin. Maak bijvoorbeeld een verticale tuin met potplanten van een verweerde trap. Of gebruik een afgedankte kapstok om planten aan te hangen. Een houten regenton is een echte blikvanger en ook nog eens handig om water mee op te vangen voor je buitenplanten.

5. Moodboard in je tuin

Leuk om zelf te maken: een flexibel moodboard voor in de tuin. Wissel bloeiende buitenplanten, zoals de hortensia, margriet en leeuwenbek, af met items die je tuin helemaal afmaken. Zo wordt de wand van de schuur, schutting of muur optimaal gebruikt en geef je je tuin nóg meer een persoonlijke touch!

6. DIY - Do it yourself

De DIY-trend strijkt nu ook neer in de tuin. Het is echt veel minder moeilijk dan je denkt. Schilder zelf potten in mooie, felle kleuren of knoop touwen en maak hangende tuintjes. Waarom timmer je niet zelf een klimrek voor je klimplant? En wat dacht je van een tuinmeubel waar de natuur in verwerkt is? Maak een bank van pallets die je aan de zijkanten laat begroeien met mos.

7. Flexibel tuinieren

Helemaal hot. Combineer een strakke vormgeving met flexibele elementen zoals een verrijdbare pallettafel. Planten in de grond wissel je af met planten in een pot. Het leuke is dat je alles af en toe kunt verplaatsen om zo een nieuw gevoel te creëren. Voor een stoere look zet je passiebloemen en hortensia’s in een betonnen pot. Van zomerbloeiers zoals Mandevilla en Petunia, geniet je extra lang.

8. Tegels eruit, planten erin

Ze duiken steeds vaker op, kleine tuintjes in de stad. Geveltuintjes fleuren een hele buurt op. Meer groen in de straat! Aanleggen is eenvoudig. Haal een paar tegels weg en graaf rechtopstaande stenen in als afscheiding. Vervolgens zaai je stokrozen of laat je vaste planten als de blauwe regen tegen de gevel klimmen. En heel eco: minder tegels is goed voor de afwatering en dus voor de natuur.

9. Van binnen naar buiten

Binnen zijn ze al hot, buiten helemaal hip! Vetplanten en cactussen. Ze kunnen vanaf half mei al naar buiten en staan leuk op een terrastafel. Het geeft je tuin of balkon gelijk een exotisch tintje. Ze genieten echt van zon en buitenlucht met af en toe een buitje. Maar pas op: teveel water is niet goed voor ze. Andere kamerplanten - mits langzaam gewend aan de zon - staan zomers prachtig buiten.

10. De pluktuin

Gespot: je eigen pluktuin. Als je eenjarige bloemen, fruitboompjes en lavendel in je tuin plant, heb je de hele zomer plukplezier van je tuin. Vers fruit uit je eigen tuin? Yummie! Bij veel planten stimuleert het plukken trouwens de bloei. Combineer bloemen die body geven, zoals dahlia’s en rozen, met takken en fraaie grassen voor een prachtig nonchalant boeket voor in huis.

 

Lees verder op Mooi wat planten doen »

2 reacties

  • Maaike P. Maaike P. Superleuk
    Vrijdag 21 Augustus 2015 om 15:17
  • Ik denk zelf even vooruit naar het voorjaar en vind het leuk om voorjaarsbolletjes zoals lage Narcissen, Blauwe Druifjes in potten, schalen en of hangbakken te combineren met herfst- cq winteplanten zoals winteviolen voor op het terras of het balkon. Kijk je toch tegen leuke planten aan in de wintertijd en zie je ineens daar tussendoor het voorjaar uitspruiten. Krijg je vanzelf een vrolijk voorjaarsgevoel van tegen die tijd. Nu alvast plannen maken en in het (late) najaar planten.Ook een leuke tip en wel zo eenvoudig! Astrid
    Vrijdag 21 Augustus 2015 om 18:22

Log in om een reactie te plaatsen