MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Afrikanen op het terras

1281 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Veel zomerbloeiende planten die we gebruiken op het terras, in bloembakken, baskets, potten etc. zijn mijlenver verwijderd van hun thuisland. Uiteraard halen we ze gewoon in het tuincentrum of de bloemenwinkel om de hoek en worden ze op grote schaal in Vlaanderen, Nederland en Denemarken geteeld, maar infeite horen deze planten thuis in landen waar de zon heel wat guller is dan bij ons. Als je de identiteit van deze zomerbloeiers gaat onderzoeken valt het op dat velen Zuid-Afrika als thuisland op hun paspoort hebben staan. Eén van de pionierplanten op het terras, de pelargonium, bijvoorbeeld is een echte Zuid-Afrikaan. Maar ook onder de nieuwkomers zitten planten die tot de Flora van dit land behoren en die zich in de zomer op onze terrassen thuisvoelen. Uiteraard zijn al deze planten niet winterhard maar toch zijn het stuk voor stuk planten die tegen een stootje kunnen en die creatieve mogelijkheden bieden. Vooral omdat er flink geselecteerd werd op een rijke en langdurige bloei maar ook werd gestreefd om een zo groot mogelijk kleurpallet aan te bieden.


 

OSTEOSPERMUM

Het hoeft ons niet te verwonderen dat de Osteospermum of Kaapse margriet één van de populairste planten is voor de zomer. Met een keuze uit zowat 30 verschillende kleuren en meer dan 100 soorten moet ongeveer het hele kleurenspectrum vertegenwoordigd zijn en is er dus voor ieders smaak wel een geschikte plant.

In het begin van de jaren 1980 werd hij geïntroduceerd en sindsdien is zijn populariteit alleen maar gegroeid. Het is dan ook een behoorlijk sterke plant die bloeit tot de eerste nachtvorst eraan komt. Geef de plant een zonnige plaats of in lichte schaduw en geef regelmatig wat water. Je kan de planten in volle grond uitplanten maar als je ze in potten of bakken zet is het belangrijk dat je ze wat ruimte geeft. Osteospermum maakt namelijk een flink wortelstelsel dat niet direct veel concurrentie verdraagt. Verder nog regelmatig wat voeding geven en uitgebloeide bloemen verwijderen en u geniet tot diep in het najaar van deze plant.
 

NEMESIA

Nog zo’n plant die diverse goede eigenschappen combineert: lange bloei en makkelijk te verzorgen. Ook deze plant is in verschillende kleur-tinten verkrijgbaar en kan op diverse manieren worden toegepast in de tuin: in potten, bloembakken, baskets maar ook in bloemperken. Hij bloeit de hele zomer tot de herfst met dichte trossen trompetvormige bloemen.

Hoewel de bloemen er delicaat uitzien, is dit een vrij sterke plant die weinig eisen stelt. Als je de plant een zonnige plaats geeft moet je er enkel voor zorgen dat de grond niet uitdroogt. Een plaats in lichte schaduw is daarom misschien aangewezen. Als de stengels te lang worden mag je deze gerust een stukje inkorten.
 

DIASCIA

Deze komt oorspronkelijk uit de bergstreken van zuidelijk Afrika en kan zich daardoor nog beter aan ons klimaat aanpassen. In een zachte winter kan hij zelfs overleven, maar dat is vrij uitzonderlijk. Diascia doet het goed op een zonnige plaats of in lichte schaduw en heeft regelmatig water nodig. Knip de lange scheuten wat terug in echt zonnige en droge periodes. Ideale vulplant voor een hanging basket omwille van de hangende groeiwijze.
 

TIP: ook Agapanthus en Anisodontea komen uit Zuid-Afrika

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen