MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aloë Vera: een must-have plant voor jouw huis of studentenkot

10802 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 30 Augustus 2023 Volg Eddy G.

De Aloë Vera plant is een plant met ontzettend veel goede eigenschappen. Je ziet de plant op veel verschillende plekken en hebt vast wel eens iets gehoord over de plant en eventueel een van de eigenschappen die de plant bezit. Toch is er nog veel wat mensen niet weten over de plant. Waarom is de plant populair en welke verschillende eigenschappen heeft deze hippe kamerplant?

De plant komt van origine uit het Caribisch gebied, Midden-Afrika en het Midden-Oosten, maar is tegenwoordig natuurlijk ook gewoon in Nederland en Vlaanderen verkrijgbaar. Wanneer je de plant zelf in huis wil houden is het een van de makkelijkere planten om te verzorgen. De plant vraagt namelijk niet veel aandacht. Het liefst staat hij in het zonnetje, maar wanneer dat niet mogelijk is, zal hij ook overleven in wat meer schaduw. De plant heeft ook vrij weinig water nodig. Hij slaat namelijk water op in zijn bladeren. De plant is echt een hippe plant en daardoor zie je de plant tegenwoordig vaak bij studenten. Omdat de plant weinig verzorging nodig heeft, zal hij bij een student dan ook makkelijker overleven dan een plant die wekelijks wel tijd en water nodig heeft. 

 

Verzorging van de plant

Zoals we al aangaven, heeft de plant weinig verzorging nodig. Hij slaat het water op in zijn bladeren en voorziet zichzelf dus voor een langere tijd van water. De plant heeft water nodig wanneer je merkt dat de grond waar in hij staat droog wordt. Je kan dan een klein beetje water geven. Het is belangrijk dat er geen laagje water in de pot blijft staan. Wanneer dat wel gebeurt, bestaat de mogelijkheid dat de wortels van de plant gaan rotten. Hierdoor zou de plant namelijk dood kunnen gaan. Kijk dus altijd goed of de grond van de plant droog is voor je deze water geeft. Je kunt hiervoor het beste een vinger in de grond drukken. Wanneer er zand of modder aan de vinger blijft kleven, betekent dat dat er vocht in de grond zit. Wanneer de vinger droog uit de grond komt, wordt het wellicht tijd om de plant een beetje water te geven. Er zijn verschillende soorten voeding te krijgen voor de plant. Deze kun je eens per maand geven. De plant krijgt daardoor meer voedingsstoffen in de grond en kan deze altijd goed gebruiken. 

De Aloë Vera verblijft het liefst binnen omdat het daar lekker warm is, maar in de zomer bestaat ook de mogelijkheid om de plant buiten te laten leven. Het is dan natuurlijk wel heel belangrijk dat je er voor zorgt dat de plant op tijd weer naar binnen verplaatst wordt. Omdat de plant slecht tegen kou kan, zou deze een dag in de koude winter weleens niet kunnen overleven. Dat is natuurlijk zonde en daarom is het belangrijk dat je de plant dus altijd weer op tijd terug naar binnen haalt waar hij het lekker warm heeft.

 

Aloe Vera

Toepassingen van de Aloe Vera-plant

De Aloë Vera plant staat ook bekend om zijn verzorgende eigenschappen. Wanneer je naar de drogist gaat, vindt je ontzettend veel producten waar de plant in verwerkt zit. Wanneer je een blad van de plant snijdt, zal je zien dat er ontzettend veel sap in de bladeren zit. Dit sap wordt dus veelal gebruikt in drogisterij artikelen, maar wordt in sommige gevallen zelfs als geneeskrachtig gezien. Zo helpt het sap van de plant met huidproblemen en spijsverteringsproblemen. Omdat het kan helpen met huidproblemen zien we de plant dus ook heel veel terug in artikelen die we vinden bij de drogist. Denk hierbij aan dagcrèmes, shampoos en zelfs tandpasta's met het sap van de plant er in verwerkt. De reden dat dit helpt, heeft namelijk te maken met het feit dat de gel in de plant antiseptisch is. Antiseptisch houdt in dat de plant een antibacteriële werking heeft. Door sommigen wordt de plant zelfs een wonderplant genoemd. 

Naast zijn werking in de gezondheidswereld, heeft de plant ook een hoop andere toepassingen. Allereerst is het dus een gemakkelijke plant om te verzorgen en is hij hip, maar daarnaast helpt de plant ook nog eens flink mee aan het zuiveren van de lucht in een ruimte. Vooral 's nachts is de plant heel druk met het zuiveren van de lucht. De plant zorgt niet alleen voor meer zuurstof, maar zorgt er ook voor dat schadelijke deeltjes uit de lucht gehaald worden. De plant is dus ook ideaal voor op de slaapkamer omdat hij in de nacht meer zuurstof aanmaakt. 

Aloe vera verzorgende eigenschappen

De Aloe-plant aanschaffen

De plant is in Nederland en Vlaanderen op veel verschillende plekken te koop. Helemaal makkelijk is natuurlijk dat je de plant tegenwoordig zelfs online kunt bestellen. Dat kan namelijk hier via de Mijntuin webshop. Wanneer je deze tekst hebt gelezen en graag de plant zou willen aanschaffen dan kun je dat dus makkelijk doen. Je kunt de plant online kopen op Mijntuin.org. Hoe makkelijk kan het zijn? De plant wordt letterlijk bij jou thuisbezorgd waardoor je de plant direct op de gewenste plek kan plaatsen en ook kan genieten van fijn, gezuiverde zuurstof.

3 reacties

 • Annemieke T. Annemieke T. Ik krijg kleine plantjes naast de Aloë Vera moederplant. Hoe kan ik ze stekken?
  En hoe doe ik dat bij een bananenplant?
  Groetjes Annemieke
  Vrijdag 6 September 2019 om 06:47
 • Cecile G. Cecile G. Als je zelf de gel van de plant wilt gebruiken, uit- of inwendig, doe dat dan zo : Snijdt (een deel van) het blad af en zet dit met de snijwond naar beneden in een bakje. Blijf er even bij. Eerst komt er bruin vocht uit. Dit kan je niet gebruiken. Zo gauw de er uit lopende gel groen wordt in een ander bakje zetten en het blad de tijd gunnen om leeg te lopen. De gel kan enige dagen in de koelkast goed blijven of worden ingevroren.
  Vrijdag 6 September 2019 om 08:06
 • Ellen A. Ellen A. @Cecile Graven. Heb jij een andere soort? Die van mij is zoals op de foto hierboven mooi sappig groen van binnen.
  Zaterdag 7 September 2019 om 09:26

Log in om een reactie te plaatsen