MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ken je de Amaryllis - Hippeastrum?

20370 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Naam: Hippeastrum
Familie: Amaryllidaceae
Herkomst: Centraal - en Zuid-Amerika

Standplaats: Verlangt veel zonlicht maar de stengels hebben de neiging naar het licht toe te groeien. Daarom de plant regelmatig draaien. Tocht vermijden. Normale kamertemperaturen (16-20°C). Teveel warmte verkort de levensduur van de bloem en doet het blad forser groeien.

Water: Matig water geven tijdens de groeiperiode. Tijdens de bloei heeft de plant nood aan regelmatig water. Hippeastrum is erg gevoelig voor teveel water. Dit doet de wortels afsterven

Algemeen: De Hippeastrum is een plant met een rijke waaier aan bloemen die altijd even veelbelovend zijn. Met wat zorg en aandacht ontwikkelt deze plant zich heel snel. In enkele weken tijd evolueren de knoppen naar grote bloemen die vervolgens helemaal open gaan staan. Het is dan dat de plant pas een echte ster wordt!  Het is een seizoensgebonden plant met opvallende, grote trompetvormige bloemen in diverse kleurschakeringen. De meeste planten worden verhandeld van november tot februari. In het assortiment zijn diverse kleuren verkrijgbaar, de belangrijkste kleuren zijn rood, roze, wit, rood/wit. Er zijn groot-, klein- of dubbelbloemige soorten.

De Hippeastrum is niet bestand tegen tocht en snij ook de verwelkte bloemen weg.

Amaryllis of Hippeastrum is ook een zeer geliefde snijbloem. De bloem komt van nature voor in heel Zuid- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied. De plant groeit daar onder uiteenlopende omstandigheden: droge bossen, savannen en vochtige regenwouden.

Amaryllis behoort tot dezelfde familie als de narcissen, sneeuwklokjes, lenteklokjes, Crinum, Nerine, Clivia, Hemerocallis

Tip: U kan zelf in de huiskamer een bol laten ontwikkelen tot een kamerplant. Plant hiervoor de bol in een voedselrijke potgrond. De bol niet helemaal onder de potgrond bedelven maar zowat de helft van de bloembol  boven de potgrond laten uitsteken. Regelmatig watergeven. Afhankelijk van de temperatuur van de standplaats, zal de bloemstengel en de bloemen zich snel ontwikkelen.


Hoe kan je een Hippeastrum (Amaryllis) overhouden?
Na de bloei kan je de plant overhouden door de stengel tot zo'n 2cm boven de bol weg te snijden. Hierdoor begint het blad zich te ontwikkelen. Blijf de plant verzorgen (water + voeding). De bol zal nu reservevoedsel opslaan. Zowat eind mei kan de plant eventueel buiten geplaatst worden. Stilaan mag u de plant minder water geven.Tegen het einde van de zomer zullen de bladeren afsterven. Als deze volledig geel zijn geworden mogen ze worden weggeknipt en zal de bol in rusttoestand gaan. Bewaar de bol in droge grond bij een temp. van ongeveer 13°C. In deze periode wordt een nieuwe bloemknop gevormd. Na 10 weken kan de bol opnieuw worden opgepot. Bij kamertemperatuur wordt de groei gestimuleerd en zal de hele cyclus zich herhalen.

 

clip_image001(591).jpg
clip_image001(592).jpg

clip_image001(347).jpg

Let op: Alle delen van de plant zijn giftig bij inname. Vooral de knol!

1 reactie

  • Theo d. Theo d. dank voor de uitleg, heb 2 Amaryllisén gekregen die elke 2 prachte stelen met grote knoppen, die prachtig uivoude, al wonderbaarlijk om dat te zin, en dan 4-6 knoppen per steel die tot een grote rode kelk achtige bloem uitgroeide, en nu iss alles aan t verdorren vandaar dat ik info zocht, zit wel met dat zomer in de tuin potten, want geen tuin....maar komt goed, dank vanuit Best, Noord Brabant
    Zaterdag 23 Februari 2019 om 08:07

Log in om een reactie te plaatsen