MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appeltjes voor de sier

6703 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vorige week werd er tijdens de workshop bloemschikken een mooie krans gemaakt met een zeer mooi en ‘geschikt’ sierappeltje : de Malus ‘Red Sentinel’. Verschillende soorten sierappelboompjes torsen omstreeks deze tijd hun takken vol met deze kleine sierlijke vruchtjes. De houdbaarheidskampioen is wel deze ‘rode schildwacht of bewaker’ want dat is de betekenis van de cultivarnaam Red Sentinel. Van verre vallen hun dit jaar met vruchten overbeladen takken op in het najaar.

sierappeltjes

Sierappeltjes zijn goede bloeiers en kunnen zoals vorige week aangegeven ook als bestuiver voor fruitappelbomen worden gebruikt. De Malus ‘ Red Sentinel’ heeft witte bloemen van 3 cm die in knop lichtroze zijn in april en mei. De appeltjes zijn ongeveer 20 mm groot, en licht glanzendrood.

Een ander ‘geschikt’ appeltje is de Malus ‘Evereste’, met iets groter bloemen (5cm) en bessen tot 2.5 cm van geeloranje tot oranje. Ook deze cultivar is bloeirijk maar bloeit iets later, in mei - juni.  

sierappels

Sierappeltjes stelen als het ware twee keer per jaar de show : éénmaal in mei als ze met bloemen overladen staan te pronken, en in het najaar met hun rijpende vruchten. Bij sommige rassen is ook het blad roodachtig gekleurd, soms alleen bij het uitlopen van het blad zoals bij rozen, soms gedurende de hele zomer. Zoals fruit zijn ze als struik, halfstam of hoogstam beschikbaar. Het hoeven niet altijd appeltjes voor de dorst te zijn !


Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen