MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aspergeroomsoep

664 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ingrediënten: 800 g asperges 1.5l kippenbouillon (zie tip onderaan) 50 g boter 50 g bloem 1 ei 2 dl room witte peper uit de molen zout worcestersaus bosje peterselie

Bereiding:

Schil de asperges en snij ze in kleine stukjes en hou de puntjes apart. Smelt de boter in een grote pan, laat ze niet verkleuren. Strooi er de bloem bij en laat die- onder voortdurend langzaam roeren- 5 minuten garen. Giet er beetje bij beetje de kippenbouillon bij. Voeg de asperges toe. Laat dit enkele minuten doorpruttelen tot de asperges gaar zijn. Haal de aspergepunten eruit en zet ze warm weg. Giet de soep door een zeef en wrijf de stukken met een houten lepel door de zeef. Breng ze op smaak met peper en zout en eventueel wat worcestersaus.

Hou de soep warm en klop een deciliter room stijf. Maak een liaison (*) door de rest van de room in een kommetje te gieten, het ei te splitsen en de dooier door de room te roeren. Roer een paar lepeltjes warme soep door deze liaison en roer deze liaison door de aspergeroomsoep. Voeg er tenslotte de aspergepunten aan toe. Hak de achtergehouden blaadjes peterselie fijn. Bekroon de soep met room en bestrooi ze met de fijngehakte peterselie  

(*)Liaison: een Franse term voor  een "innige verbinding" van dooiers en room om soepen en sausen te binden en te verfijnen.

 

Culinaire tips:

  • Schil asperges zo dun mogelijk. Gebruik een dunschiller.
  • Leg asperges voor het schillen in koud water.
  • Wanneer je de schillen met de asperges meekookt, bekom je een heerlijke bouillon. Deze kan als basis van aspergesoep worden gebruikt. Je kan de schillen ook een nacht laten staan in melk en daarna alles zo’n 20 minuten koken en dan door een zeef gieten. Dit kan dan verder afgewerkt worden als aspergevelouté.
  • Asperges bevatten veel water en hebben een zeer lage calorische waarde.
  • Groene asperges hebben een meer nootachtige smaaktoets. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen