MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bromelia's in de huiskamer

3514 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 15 Maart 2022 Volg Eddy G.

Bromelia’s zijn echte exoten die in de tropische en subtropische gebieden van Centraal en Zuid-Amerika groeien. In de natuur komen zowat 1600 verschillende soorten voor. Sommige groeien hoog in de bomen, andere bedekken de bodem van het regenwoud. Eén ding hebben alle soorten echter gemeen: een gestileerde rozet van stevige bladeren waaruit na verloop van tijd een bloemstengel opschiet. Eén Bromelia is bij ons vooral ook gekend omwille van zijn mooie en lekkere vruchten: de ananas.

De eerste bromelia’s werden ongeveer 300 jaar geleden door liefhebbers uit België en Duitsland naar Europa gebracht en sindsdien worden ze in grote aantallen in serres in België en Nederland geteeld. De bladrozet van de bromelia’s is bijna volmaakt van vorm. De rozetten kunnen heel verschillend zijn van kleur: egaal grijs of groen, maar ook geel gestreept of met een patroon van strepen en vlekken die je eerder in het dierenrijk  zou verwachten. Vele bromelia’s bezitten daarenboven een opvallende bloeiwijze, strak en speels, met felle kleuren en toch uitermate gestileerd.

Dankzij deze verscheidenheid passen ze in vele huiskamers, in zowel klassieke, moderne als zelfs in minimalistische interieurs. De lage rozetvormende soorten zijn een haast ideale tafelversiering, de hoge kokervormige en bloeiende bromelia’s komen dan weer in slanke vazen perfect tot hun recht. Met hun sobere, strakke vorm zijn deze planten erg geschikt voor badkamers, kantoren en ook in koel en zakelijk ingerichte keukens misstaan bromelia’s helemaal niet.

Het zijn sterke planten die weinig onderhoud vragen en geen plantengroep leent zich zo tot het experimenteren in het interieur. Alles mag: metaalkleurige vazen of cachepots, gepatineerde vazen. Er is altijd wel een kleurnuance te vinden die past bij een bepaalde vaas of pot.

Als kamerplant zijn de volgende soorten populair (Klik op de naam of op de foto voor meer info)  

AECHMEA Wordt terecht kokerbromelia genoemd omdat de stevige rozet een koker vormt waarin de plant water opvangt. Uit deze koker schiet een roze bloemstengel op met aan de top een pruikje bloemen.

ANANAS levert de bekende smakelijke vruchten maar er zijn ook kleinere soorten die geschikt zijn voor de huiskamer. De vruchten zijn klein maar zeer decoratief.

BILLBERGIA Vooral geliefd omwille van de exotische bloemen.

CRYPTANTHUS Rozetvormende bromelia met aantrekkelijk blad. In de natuur groeit deze bromelia in de grond.

GUZMANIA Groeit meestal op bomen en is dus een epifyt. De bloemstengel die uit het midden van de rozet oprijst krijgt prachtige kleuren zoals rood, roze of oranje.

NEOREGELIA Deze munten uit door de perfect gevormde rozetten van stevige bladeren die bij sommige variëteiten gestreept zijn. Het hart van de rozetten wordt glimmend rood.

NIDULARIUM Vergelijkbaar met Neoregelia

TILLANDSIA Deze planten groeien bijna steeds op bomen en struiken en soms op cactussen zonder deze schade aan te brengen. De meeste hebben een rozet met fijne bladeren en een spectaculaire bloeiwijze.

VRIESEA Grotendeels afkomstig uit Brazilië. Deze planten bezitten stevige bloemstengels met felgekleurde schutbladeren, vaak in de vorm van een speerpunt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen