MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Charles Vuylsteke, grootvader van de Cambria's

1429 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In het begin van de 20ste eeuw in Lochristi stelde sierteler Charles Vuylsteke (1844- 1927) zich als objectief een orchidee op de markt te brengen die mooi en gemakkelijk te kweken was, maar geen Phalaenopsis zou zijn. Tussen duizend reeds gekende wilde soorten koos hij er 3 uit, kruiste ze (wat toen een wetenschappelijke primeur was) en kwam tot een reeks interessante hybriden. De wetenschappelijke gemeenschap gaf de naam Vuylstekeara aan deze nieuwe groep planten.

Gedurende jaren was het vermenigvuldigen van orchideeën een kwestie van geduld tot in de jaren ’70 de meristeem techniek op punt gesteld werd, wat toeliet orchideeën massaal te vermenigvuldigen. Via een marktonderzoek werd nagegaan welke orchidee het best geschikt was om massaal in productie te gaan en 50 jaar na de dood van CharlesVuylsteke koos men voor… een Vuylstekeara, namelijk Vuylstekeara Cambria ‘Plush’ (zie foto) !  Vandaag is deze cultivar nog altijd geliefd. Het is heel zeldzaam dat een cultivar zolang populair blijft. Deze cultivar had alles om te slagen.  Niet alleen beantwoorde deze orchidee aan de vraag van de markt maar hij had ook een naam die men kon uitspreken, of tenminste het tweede gedeelte ervan. Het woord ‘Cambria’, een naam die gegeven werd aan alle broertjes en zusjes van ‘Plush’, is zo gemakkelijker uit  te spreken dat de naam Vuylstekeara snel weggelaten werd. Erger nog, na verloop van tijd noemden de handelaars alle hybriden van Odontoglossum Cambria’s. Er is niets wetenschappelijks aan deze benaming, het bezorgt de orchidofielen kippenvel maar Cambria ligt zo goed in de mond! 

80 jaar na de dood van Charles Vuylsteke, het jaar van de dood van zijn kleinzoon Raphael, zal Beervelde deze familie huldigen.  Zij hebben er namelijk voor gezorgd dat Lochristi in hoogste rang staat binnen de Europese sierteelt, een plaats waar deze gemeente zich de dag van vandaag nog steeds bevindt. 

Ter gelegenheid van de komende Tuindagen (oktober 2007) zal het werk van Charles Vuylsteke in herinnering worden gebracht.  De voornaamste Vuylstekearae en de andere orchideeën die, dikwijls ten onrecht, ‘Cambria’ worden genoemd zullen worden tentoongesteld. 

 38VuylstekearaCambriaPlushb.jpg 

Naast de orchideeën heeft Charles Vuylsteke tussen 1888 en 1900 een assortiment van dubbelbloemige bladverliezende azalea's op de markt gebracht. Een aantal variëteiten hiervan werd in 1888 aan het publiek gepresenteerd als 'Azalea rustica flore pleno' op de Internationale Tuinbouwtentoonstelling. Later kregen deze de naam Rustica-azalea's.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen