MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tijd voor chrysanten!

17899 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 25 September 2019 Volg Eddy G.

Naam: Chrysanthemum

Nederlandse naam: chrysant - potchrysanth - bolchrysant

Familie: Asteraceae/ Compositae

Standplaats: Geen volle of directe zon maar wel veel licht. Bij voorkeur een koele plek.

Water: Houd de potgrond vochtig, maar vermijd teveel water. De combinatie van koude en vocht doet de bloemen rotten. Planten in potten kan je best in water dompelen zodat ze volop water kunnen opzuigen.

 

chrysant

 

Algemeen: potchrysanten zijn herfstbloeiers. Ze vormen bloemknoppen wanneer de dagen korten (kortedagplanten). Kleinbloemige troschrysanten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en schakeringen. De meeste hebben een bolle vorm maar ze zijn ook verkrijgbaar als piramiden, op stam, cascades enz.

TIPS: Let er bij aankoop op dat de bloemknoppen net ontluiken. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Na de bloei kan je de plant heel diep inknippen en vorstvrij overwinteren op een koele, lichte plek. De bolvorm gaat hierbij echter verloren. In het voorjaar kan je planten ook vermeerderen door het nemen van stekken.

Goed om weten!

Om chrysanten over een lange periode te kunnen aanbieden moet de bloei gestuurd worden. Dit gebeurt door de daglengte te verkorten door te verduisteren (het zonlicht kunstmatig aan de plant onttrekken). Wanneer de dagen korten gaan chrysanten over van vegetatieve groei (groei) naar een generatieve (bloei). Je bekomt bloeminductie bij chrysanten door kunstmatig de planten zo'n 13h donker te houden. Dit kan op een natuurlijke manier gebeuren in de periode tussen september en november.

Chrysanth traditionals


De naam chrysant komt uit het Grieks en betekent Gouden bloem (goudgele bloem). Deze bloem werd reeds in 500 vC door Confucius beschreven en kwam rond 1700 naar Europa. Ook in de Japanse mythologie speelt deze bloem een belangrijke rol. Bovendien voert de Japanse keizerlijke familie al tien eeuwen lang een gouden chrysant met 16 kroonblaadjes in haar embleem. De rode cirkel op de Japanse vlag is in werkelijkheid een chrysantenhart, zonder de blaadjes. Het is enkel in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije dat de chrysant vooral met Allerheiligen wordt geassocieerd.

Hoewel de Nederlander Jacob Layn al in 1688 de chrysant invoerde in de Lage Landen, was het toch de Franse kapitein Blanchard die pas in 1789 de drie grootbloemige stammoeders van de huidige kerkhofchrysanten uit China meebracht naar Marseille.

Vanaf de jaren 1950 verving men de grootbloemige variëteiten meer en meer door middelgrote en kleinbloemige hybriden, om zuiver economische redenen (stook- en loonkosten).

Bron: De plantencode - Marcel De Cleene / Davidsfonds

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen