MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Crassula ovata - Vetblad

10176 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

crassula ovata

Crassula ovata 'Horn Tree'

Naam: Crassula ovata syn. Crassula portulacea

Nederlandse naam: Vetblad, dikblad, geldboom

Familie: Crassulaceae

Herkomst: Zuid-Afrika. Groeien in zonnige droge gebieden

Standplaats: Verlangt veel zonlicht In de zomer kan de plant naar buiten, maar let op voor volle zon waardoor zonnebrand kan ontstaan. In de winter de temp. niet onder 5 à 7°C laten zakken, vermijd ook de combinatie van hoge temperaturen met weinig licht, omdat dit de planten verzwakt. Crassula verdraagt goed grote temperatuurschommelingen omdat ze dat in hun natuurlijke omgeving ook gewend zijn. Vermijd te hoge temperaturen tijdens de winter, omdat de plant dan gevoelig is voor insecten.

Water: Tamelijk droog houden. Alleen in de groeiperiode regelmatig wat water geven. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. In de winter heeft de plant nog minder vocht nodig.

Algemeen: Crassula's behoren tot de 'vetplanten' of 'succulenten'. Crassula ovata is een sterk vertakte soort met glanzende blaadjes. Deze dikke, vlezige bladeren bevatten de nodige reserve aan water om een droge periode te overleven. Vooral bij oudere exemplaren ontstaat een boomachtige groeivorm, waardoor deze plant een echte 'eyecatcher' in de huiskamer wordt. Er kunnen ook kleine witte bloemen verschijnen.

Het is een sterke, onderhoudsvriendelijke plant. Ideaal voor beginners. Om de twee jaar eventueel verpotten in de lente. Gebruik een aangepaste cactuspotgrond of een potgrond die vooral goed doorlatend is. Vermeerderen kan door het nemen van wortelstekken van kop en blad. De snijvlakken van de wortelstekken moeten voor het stekken enkele uren drogen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen