MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Culinaire toepassing van enkele kruiden

2475 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 3 Januari 2017 Volg Eddy G.

De meeste kruiden zijn zulke mooie planten dat ze een plaatsje in de siertuin verdienen. Daarnaast is het natuurlijk mooi meegenomen dat het ook nuttige planten zijn met vaak medicinale en culinaire eigenschappen. Van die culinaire toepassingen hebben we eens een overzicht gemaakt. Kort en bondig maar ook handig. Wie dat wenst kan de tekst afprinten en als een 'label' of steeketiket bij de planten gebruiken. Steeds bij de hand en om nooit meer te vergeten. 

ALLIUM SCHOENOPRASUM

Bieslook

 Gebruiken bij allerlei salades, kruidenboter, soepen, sandwichbeleg, gegrilde steak, kaas, aardappelen. Ook de bloemen hebben een zachte uismaak. Voor een feestelijk accentje, kan je de bloemetjes invriezen. Dit gaat het makkelijkst, door ze onderaan, waar ze aan de stengel vastzitten lost te knippen. De bevroren bloemetjes bewaar je in een doosje. Serveren in een heldere bouillon met kerst. De bewondering van je gasten zal groot zijn...

ANETHUM GRAVEOLENS

Dille

 Het blad kan vers of gedroogd worden gebruikt. Visgerechten, sla, soepen, groenten, inmaak. Toevoegen aan boter, olie, azijn. Bloemschermen gebruiken bij aardappelsalades, roomkaas, gegrild vlees. Zalig in een zomers kruidendipje!

ARMORACIA RUSTICANA

Mierikswortel

 De verse rauwe wortel gebruiken bij room, in slasausen, bij visgerechten zoals forel, kabeljauw, karper. Dipsauzen. Het blad in soepen en fijngehakt in salades. Regelmatig gebruik houd je longen, nieren en blaas gezond. Dit natuurlijke antibiotica, werkt specifiek op deze organen.

ARTEMISIA DRACUNCULUS

Dragon

 Kruidensausen, dressings, azijn, bouillons, kip- en visgerechten, ei- en kaasgerechten, kruidenboter. Béarnaisesaus

BORAGO OFFICINALIS

Bernagie Komkommerkruid

 Bloemen kunnen in salades en cocktails worden gebruikt. De frisse smaak komt goed tot zijn recht in ijsthee en warme kruidenthee. Het blad gebruik je bij salades en groenten. De bloemen kan je bewaren in ijsblokjes.

CARUM CARVI

Karwij, kummel

 De bladeren met een lichte anijssmaak gebruiken bij marinades, groene salades, vet vlees, zuurkool, soepen en puree. Het zaad gebruiken bij diverse koolsoorten, brood en gebak.

CORIANDRUM SATIVUM

Koriander

 Fijngestampte zaden gebruiken bij marinades, bladgroenten, bij rijstgerechten. Soepen en vleesschotels. Voor de liefhebbers is ook een citroenvariant!

HYSSOPUS OFFICINALIS

Hysop

 Het blad heeft een uitgesproken smaak. Gebruiken bij salades, soepen, gebak, stoofschotels, wild- en vleesgerechten. Bij vette vis, om gevogelte mee in te wrijven, in vruchtencocktails. Bloemen gebruiken in groente- en fruitsalades.

LAURUS NOBILIS

Laurier

 Onontbeerlijk in marinades, bouillon, sausen, azijn, groenten en visgerechten. Blaadjes kunnen vers of gedroogd worden gebruikt. Onderdeel van bouquet garni.

LEVISTICUM OFFICINALE

Lavas- maggiplant

 Met mate te gebruiken omwille van de sterke smaak bij soepen, bouillons, ovenschotels, stoofschotels, salades en marinades. Het malse jonge blad in salades. Het gekneusde zaad bij salades en rijst.Gebruik dit kruid in kleine hoeveelheden! Een bussel “gewone” selder is het equivalent van een klein takje lavas.

MELISSA OFFICINALIS

Citroenmelisse

 Vers blad gebruiken. Kruidensausen en soepen, salades en slasausen, mayonaise, milkshakes en thee fruit- en kruidenwijnen. Een kopje melissethee voor het slapen gaan zorgt voor een goede, ontspannen nachtrust....

MYRRHIS ODORATA

Roomse kervel

 Het blad gebruiken bij salades en slasauzen, omeletten en pannenkoeken, soepen en stoofschotels, kruidenboter, fruitsalades, vruchtensappen, frisdranken, likeuren. Het rijpe zaad zorgt voor een anijssmaak bij fruit, ijs, pudding. Door vaak te oogsten, verjong je de plant én kan je hem de hele zomer door blijven gebruiken. Dit is dé “echte” kervel voor 'Paling in het groen'.

OCIMUM BASILICUM

Bazielkruid- basilicum

 Geeft extra smaak bij eieren en kaas. Vers blad toepassen bij tomaten, salades, pastagerechten, pesto, gevogelte, wild, schaaldieren, soepen, stoofschotels. Vinaigrettes. In de winter nagenieten kan je door de blaadjes in te vriezen. Je oogst de blaadjes, spoelt ze af en schud ze voorzichtig droog. Leg ze op een bord los van elkaar en in de diepvriezer zetten. Na ca 24 u doe je ze in een ruime bewaardoos én plaatst de blaadjes terug in de diepvriezer.

ORIGANUM VULGARE

Marjolein

 Het gedroogde blad heeft de meeste smaak. Lekker bij tomatengerechten, spaghetti en gehaktschotels. Pizza en alle grillgerechten. In soep van bonen en tomaten. Eieren en diverse kazen.

PETROSELINUM CRISPUM

Peterselie

 Ideaal om te garneren bij vlees, vis, aardappelgerechten, soepen, sauzen, eiergerechten, dressings, boter... Opgelet: enkel op het einde van de bereiding toevoegen.

SALVIA OFFICINALIS

Salie

 Het blad met mate gebruiken. De smaak van gedroogde bladeren is nog sterker. Stoofschotels, gehaktschotels, bouquet garni, tomaten-gerechten, peulvruchten, zomerse vruchtendranken, saliethee, kaas. Zwangere én zogende vrouwen gebruiken dit kruid best met mate!

SATUREJA MONTANA

Bergbonenkruid

 Kan gebruikt worden als vervangmiddel van zout of peper bij rauwe salades, vullingen, eieren en kaas, stoofschotels. De blaadjes gebruiken bij gerechten met bonen en peulvruchten. De goddelijke smaak van dit kruid bevat de aroma’s van tijm, rozemarijn en oregano.

Met dank aan Hilde Degraen.

1 reactie

  • Manda V. Manda V. Leuk artikel dank je wel
    Maandag 10 April 2017 om 21:39

Log in om een reactie te plaatsen