MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De luchtzuiverende werking van de Clusia princess

5917 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Zondag 24 Oktober 2021 Volg Lieven G.

De Clusia princess is een vrij onbekende kamerplant. Het is een sterke en makkelijk te verzorgen kamerplant die goed gedijt bij verschillende omstandigheden. Een luchtzuiverende, robuuste, maar toch sierlijke kamerplant die tegen een stootje kan! 

Luchtzuiverende werking

Tegenwoordig zijn huizen, kantoren en scholen heel goed geïsoleerd. Gunstig voor de energierekening, maar ongezond als het om schone lucht gaat. Er blijven namelijk veel afvalstoffen hangen. Stoffen die je niet ziet maar die ongemerkt een aanslag plegen op je lichaam. Er zijn veel technische installaties ontwikkeld om een beter en gezonder leefklimaat te creëren.

Waar iedereen aan voorbij gaat is dat de natuur daar een prima alternatief voor heeft! Planten zuiveren namelijk de lucht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Clusia een echte groene bodygard is! Zij blijkt een enorme lucht zuiveraar te zijn en gaat de schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen actief te lijf. Ze zuivert wel 30 m2 lucht! Met luchtzuiverende planten in je leefomgeving voel je je comfortabel, worden prestaties verbeterd en gezondheidsklachten verminderd. Bij het programma Groen Licht van de Vara mochten we daar meer over vertellen.


Groeiwijze

Wanneer de Clusia in vochtige omstandigheden leeft maakt ze luchtwortels. Hierdoor kan zij ook leven als epifyt. Een epifyt is een plant die op een andere plant groeit, maar niet ten kosten van deze plant. Ze zal met haar wortels vanuit de boom op zoek gaan naar grond en zo uiteindelijk de andere boom domineren. Gedurende jaren kunnen er bijzondere wortelstructuren ontstaan.

De Clusia is een sterke plant met leerachtige, ovaal groene bladeren, welke fraai glanzen. Het blad groeit per paar aan de stengels en kan wel 15 tot 20 cm groot worden. Als een Clusia veel zon krijgt, ontwikkelen de bladeren een bijzondere rode bladrand. De takken van een Clusia zijn eerst groen, na verloop van tijd zullen deze verhouten en veranderen in een bruine kleur. In de oksel van de bladeren worden soms zijtakken gemaakt. Een Clusia kan wel 15 meter hoog worden.


Bloei

Clusia’s kunnen bloeien met opvallende, vrij grote wit met roze bloemen. De wetenschappelijke soortnaam, Clusia rosea, heeft betrekking op de kleur van de bloem: wit met roze accenten. De bloemen ontwikkelen zich bij oudere exemplaren. Na de bloei vormen zich groene besjes, deze zijn rond van vorm en kunnen wel 8 cm groot worden. Deze vruchten komen alleen in de tropen tot rijping, de bloemen verschijnen zelden aan planten die in huis staan, net zoals de groene besjes die zich na de bloei kunnen vormen.


Naamgeving

De Clusia rosea princess is ontstaan door selectie en onderscheidt zich door een kleinere bladstructuur en vertakking. Ze is bekend onder de naam ‘appelvijg’, maar heeft ook nog een andere bijnaam: Signature Tree ofwel handtekeningenboom. Je kunt namelijk tekeningen op het blad maken, die zeer lang zichtbaar blijven. In Tropische landen worden de bladeren veel beschreven; namen van geliefden worden in het blad gegraveerd of er worden tekeningen op het blad gemaakt.

2 reacties op dit artikel

2 reacties

  • Cecile G. Cecile G. veel of weinig zon nodig? veel of weinig licht nodig? hoe breed wordt de plant? kan je hem snoeien? Vrijdag 26 April 2019 om 10:35
  • Jan K. Jan K. Zaterdag 4 December 2021 om 15:21

Log in om een reactie te plaatsen