MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De natuur helpt een handje bij winterkwaaltjes

7253 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 10 December 2020 Volg Eddy G.

Met de winter komen ook de verkoudheden, griep, en andere ongemakken te voorschijn. Om te voorkomen dat we straks allemaal de zakdoeken moeten bovenhalen kunnen we gebruik maken van een aantal kruiden en de strijd  aangaan tegen enkele typische winterproblemen. Zorgen voor het lichaam met natuurlijke producten.

Eucalyptus een zegen voor de longen

Als je last ondervindt aan de luchtwegen, drink dan thee op basis van eucalyptus, of nog beter: neem eucalyptusdampen. Neem hiervoor 1 koffielepel gedroogde eucalyptusbladeren. Doe die in een kwart liter kokend water. Ga met het hoofd boven dit dampende kommetje hangen en adem diep in zowel langs de neus als de mond. Heb je geen eucalyptusbladeren dan kan je ook eucalyptusolie gebruiken. Een paar druppeltjes in een kwart liter kokend water. Adem de dampen in gedurende zo’n 10 minuten. Let op voor verbranding door heet water.  


Selderthee tegen prikkelhoest

Een droge prikkelhoest is niet enkel vervelend, maar ook vermoeiend want het houdt je uit de slaap. Drink selderthee voor het slapengaan en je geniet van een hoestvrije nacht. Deze thee mag ook onverdund gebruikt worden door kinderen.

verkouden


Tijmthee tegen hardnekkige hoest

Tijm heeft de goede eigenschap de slijmen te verdunnen zodat je ze gemakkelijker kan ophoesten. Bovendien heeft tijm een ontsmettende werking en kalmeert ook de hoestreflex. Samen met dennenappels en honing kan je er een schitterende siroop van maken. Maar ook als thee levert hij uitstekende diensten. Wil je de kuur voor de luchtwegen helemaal perfect volgen, dan kan je ook sterke tijmthee zetten en die aan het badwater toevoegen. Ook via de huid worden de etherische oliën van tijm in het organisme opgenomen.


Koorts?

Neem eens een warm bad van tijm: hiervoor pluk je een handvol tijm (50gr) en laat dit een vijftal minuutjes trekken in een liter kokend water. Giet het nadien in het bad en laat het vollopen met warm water. Voeg er voortdurend heet water aan toe, zodat het bad niet afkoelt. Na een tiental minuutjes tot een kwartier wikkel je de koortsige patiënt in warme dekens en laat hem in bed liggen nazweten. Na een uurtje goed afdrogen en gaan slapen.  


Vlierbloesemthee tegen griep en verkoudheid.

Als je een kopje vlierbloesemthee drinkt voor het slapengaan, zal je lekker zweten, toxines kwijt geraken, de natuurlijke koorts ondersteunen of de afweer stimuleren en ’s anderendaags voel je je stukken beter. Neem een soeplepel vlierbloemen voor een halve liter water. Laat tien minuten trekken. Van de geur alleen al kikker je op.  


Echinacea stimuleert de weerstand

De beste geneeskunde is nog steeds de preventieve geneeskunde. Echinacea purpurea of rode zonnehoed is bij uitstek de plant om het immuunsysteem te versterken. Zodra de winter in aantocht is, kan het door iedereen gebruikt worden om griep en verkoudheden zo ver mogelijk op afstand te houden. Je kan het zowel als tinctuur, als thee, in dragees en in siropen aantreffen. Normaal mag je het middel het hele jaar door gebruiken, maar ideaal is als je na vier weken gebruik een pauze van een paar weken inlast. De plant is makkelijk te kweken in de tuin maar je kan ook kant-en-klare-producten kopen.


Griep en verkoudheid de pas afsnijden.

Maak een lekkere ouderwetse grog: laat honing smelten in wat warm water, voeg er kaneel aan toe en een paar kruidnagels, voor sommigen ook nog wat citroensap.


Keelpijn

Salie in een kop warme melk laten trekken en honing toevoegen.


Duindoorn

  • Duindoorn is vitaliserend, opwekkend, beschermend en voedend.
  • Het stimuleert de celvernieuwing van de huid en geeft de huid een goudoranje gloed.
  • Duindoornbessen bevatten een hoog gehalte aan vitamine C
  • Duindoorn is rijk aan vitamine E, pro-vitamine A, carotenoïde en ijzer. 


DEN

Den werkt bij alle problemen met de luchtwegen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen