MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De tropen in huis

674 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Color Explosion -de naam zegt het zelf al- is een heel kleurrijk thema. Een mix van exotische en sprankelende kamerplanten in felle kleuren zoals oranje, paarsrood en donkergroen fleuren uw interieur ongetwijfeld op.   Planten zoals de Medinilla Magnifica, de Miltonia en de Cattleya brengen de tropen in huis.

Medinilla magnifica

Het grootste verrassingspakket onder de kamerplanten heeft niet alleen vierkante stengels te bieden, maar ook bloemen die in de bloei steeds van gedaante veranderen. Roze schutbladeren ontplooien zich tot tutu-achtige kelken waaruit een soort pluimen komen die zich ontplooien tot trossen met bessen. De van oorsprong Filippijnse heeft wel wat noten op haar zang: mevrouw staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon, wenst hoge luchtvochtigheid en een enigszins vochtige, maar niet natte kluit.

Miltonia

De aanblik van fluweel, met vlekken en tekeningen die een beetje op een masker lijken. Miltonia is een rijke orchidee, met volle groene bladeren en spectaculaire bloemen die doen denken aan zuidelijk carnaval. In het wild groeit ze in Zuid-Amerika hoog op oevers langs rivieren, in de vensterbank staat ze graag achter vitrage, in iets getemperd licht. Voor een tropische plant doet ze het goed in het huiskamerklimaat: voldoende frisse lucht en orchideevoeding volstaan, daarnaast elke week de pot even dompelen en goed laten uitlekken.

Cattleya

De bloemen van Cattleya kunnen heel groot worden en ze is een van de weinige orchideeën waarvan sommige variëteiten heerlijk kunnen geuren, maar het is vooral de wonderlijk gevormde bloei die liefhebbers in vervoering brengt: krullend blad, wulpse lippen, sexy franje – de plant is een levend pretpakket. Veel licht is heel belangrijk voor Cattleya’s, net als voldoende vocht: de grote wortels die uit de pot klimmen, worden ook graag even ondergedompeld, waarna de kluit mag uitlekken voor ze weer de pot ingaat.

Citrofortunella microcarpa

Een bonsai, maar dan met vruchten, zo kan dit citrusstruikje het best worden omschreven. Zijn grote broer kan meters de hoogte in gaan, maar Citrofortunella microcarpa houdt ook volgroeid een overzichtelijk huiskamerformaat. Als groene struik al heel decoratief, maar in bloei helemaal, want dan hangen er gedurende lange tijd kleine sinaasappeltjes aan. De plant staat graag op een lichte plek en krijgt het liefst genoeg water om de potgrond niet helemaal uit te laten drogen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen