MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dressing up - Bloementrend winter 2005/2006

721 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het zoeken naar geborgenheid, naar warmte, naar intimiteit: het is een middel om de winter door te komen maar ook om afstand te nemen van de agressievere aspecten van ons dagelijkse leven. Samen met familie en vrienden rond de tafel in een gezellige stemming en even alle zorgen vergeten. We zijn met eenvoudiger dingen gelukkig maar zoeken wel een uitlaatklep om beter om te gaan met de harde elementen in ons leven. Dat vertaalt zich in felle contrasten op elk gebied, waaronder in ons interieur: we kleden onze leefruimte aan op barokke wijze, met kussens en fluweelzachte stoffen in fel contrasterende kleuren en vormen, en maken gebruik van verschillende materialen, texturen en laagjes. Dressing Up... zelfs de bloemen ontkomen er niet aan. Arrangementen worden op meesterlijke wijze verpakt en versierd, met blad of met andere materialen. Toch is er steeds dat onverwachte contrast, het ruwe dat je verrast: een piercing in een blad, tatoeages van latex op blad. Deze winter bloeien de boeketten met vurige kleuren open, waardoor ze op donkere dagen wat licht in huis brengen. 

EUPHORBIA

Euphorbia’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Van origine waren het oranje bloemen, maar sindsdien worden er verschillende kleuren gekweekt zoals crème, geel, rood, roze, wit en zalmroze. De plant werd vernoemd naar Euphorbes, de lijfarts van de Numidische koning Juba II, die de geneeskrachtige werking van het witte melksap in de stengels ontdekte. Dit sap is giftig voor mens en dier, maar ook voor andere bloemen. Deze lieflijke plant wordt dan ook vaak beschouwd als een wolf in schaapskleren. De stengels lekken wanneer ze gesneden worden. Om ze terug te laten sluiten worden de takken het best even in kokend water gezet. Euphorbia fulgens is verwant aan de poinsettia, ook bekend als de kerstroos.

clip_image001(423).jpg

ANTHURIUM

Wanneer de winter lonkt en het weer vroeg donker begint te worden, snakken we naar wat kleur in ons interieur. De Anthurium, die ook soms flamingoplant wordt genoemd vanwege de prachtige vorm van zijn bloemen, verliet de Colombiaanse regenwouden om met zijn voornamelijk rode kleur onze interieurs op te fleuren. Andere kleuren zijn zalmkleurig, wit, roze, groen en bruin. Tweekleurige types, met groene ‘oren’ bestaan ook. Anthurium (van anthos (bloem) en oura (staart)) betekent letterlijk staartbloem. Deze elegante bloem wordt vaak geassocieerd met Hawaï en wordt in de Angelsaksische landen soms ook schilderspalet genoemd.

clip_image002(62).jpg

ANJER

De anjer of Dianthus is het hele jaar door in de bloemenwinkel te vinden, maar kwam oorsponkelijk alleen voor aan de kusten van de Middellandse Zee (is met een hoofdletter). Tegenwoordig vind je zowel trosanjers als enkelvoudige anjers in het bloemenaanbod in heel wat verschillende tinten. Dianthus is een afgeleide van de woorden dios (God) en anthos (bloem). Deze bloem heeft verschillende betekenissen en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Vooral Japanners zijn dol op deze bloem, die op moederdag in een rode variant aan alle moeders wordt geschonken. Ook speelde de anjer een belangrijke rol bij de ultieme reddingspoging van Marie-Antoinette in 1793. Chevalier de Rougeville, één van de laatste mensen die de Franse koningin bezocht, slaagde erin tijdens zijn bezoek ongemerkt een anjer achter te laten. Tussen de bloemblaadjes had hij een briefje verstopt. Jammer genoeg bereikte het antwoord van Marie-Antoinette (met naald in het papier geprikt) haar redders niet tijdig en werd ze, net als haar man, onthoofd op de guillotine. Het briefje is nog steeds te bewonderen in de Franse nationale archieven in Parijs. Ook Prins Bernhard versierde graag zijn knoopsgat met een anjer. Hij verwees daarbij naar het gebaar van de Nederlandse bevolking, die in 1940 op de verjaardag van Prins Bernhard, anjers opstak om verzet aan te tekenen tegen de bezetting.

clip_image003(51).jpg

ROOS

Ook de heerlijk geurende koningin der bloemen mag tijdens het winterseizoen niet ontbreken. De van oudsher met Valentijnsdag geassocieerde roos is altijd al het symbool bij uitstek van de liefde geweest. Bij de Grieken werd ze toegedicht als symbool aan de liefdesgodin Aphrodite in een witte variant. De rode roos ontstond toen Aphrodite’s geliefde Adonis dodelijk verwond werd door een beer. De Egyptische Cleopatra hield van rozen, net zoals de Romeinen.  De mooiste rozentuin ter wereld moet ongetwijfeld die van Keizerin Josephine geweest zijn. De vrouw van Napoleon slaagde erin maar liefst 250 bekende rozensoorten te verzamelen. Ook in de prachtige tuinen van Sissinghurst, ontworpen door Vita Sackville-West spelen rozen een belangrijke rol. Er wordt wel eens gefluisterd dat als je alle bloemen uit deze tuin zou weghalen, behalve de roos, dat het dan nog één van de prachtigste tuinen ter wereld zou zijn. Ontdekkingsreizigers brachten rozen mee vanuit Zuidoost-Azië naar het Midden-Oosten en ze bereikten onze contreien via de kruisvaarders. Aanvankelijk werden ze vooral als grondstof voor medicijnen gebruikt, waardoor ze een gegeerde bloem waren in kloostertuinen.

clip_image004(25).jpg

LELIE

Wie aan lelies denkt, stelt zich onmiddellijk de Japanse variant met zijn karakteristieke trompetvormige bloem en penetrante, zoete geur voor. Maar er zijn verschillende andere hybriden, waaronder de Aziatische tijgerlelies met hun oranje of gele bloemen met donkere stippen. Oorspronkelijk waren lelies even geliefd en duur als Hollandse tulpen. In China worden ze al eeuwenlang voor farmaceutische en agrarische doeleinden aangewend. Zowel de bloemen als de knoppen streelden de tong, waren bovendien voedzaam en konden gebruikt worden als grondstof voor medicijnen. Door de eeuwen heen wordt de lelie als zinnebeeld voor reinheid en onschuld, puurheid en vruchtbaarheid aanschouwd. Deze trend zette zich vooral tijdens de Middeleeuwen door waarin de leden van de Heilige Familie vaak met een lelie werden afgebeeld. De bekendste toepassing is echter de fleur de lys in het blazoen van de Franse koningen. De eerste leliebollen bereikten onze gebieden rond het begin van de 19de eeuw.

clip_image005(19).jpg

ZANTEDESCHIA

Deze majestueuze bloem met zijn ingewikkelde naam zorgt vaak voor verwarring. Oorspronkelijk heette de Zantedeschia aronskelk. Maar vaak spreekt men ook van Calla lelies (waarbij calla naar het Griekse kalos (mooi) verwijst). Uiteindelijk kreeg ze haar naam van een Italiaanse bioloog. Het thuisland van deze fascinerende bloem is Zuid-Afrika. Ze is nauw verwant aan de Anthurium. Reeds in de 18de eeuw werden de eerste exemplaren naar Europa gestuurd. De Zantedeschia stond bij één van de oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse stammen, de Xhosa, bekend als een middel tegen hoofdpijn. Vaak werden de verse bladeren ook gebruikt tegen insectenbeten of was het gewoon een voedingsmiddel in combinatie met maïsmeelpap. Aangezien de Zantedeschia in Europa aanvankelijk alleen maar in de witte variant beschikbaar was, werd ze vaak in grafarrangementen gebruikt. Intussen is deze prachtige bloem in verschillende kleuren beschikbaar, waaronder bordeaux, oranje-bruin, zalmkleur, heldergeel...

 

Bron: BBH 

clip_image006(14).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen