MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Genieten van verse kruidenthee

16331 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 4 April 2022 Volg Eddy G.

Eigenlijk zou iedereen een kruidentuintje moeten hebben om verse kruidenthee te kunnen maken. Het hoeft niet groot te zijn. Een aantal potten is al voldoende. Zo’n klein kruidentuintje is dan ook helemaal niet zoveel werk. De volgende soorten zijn zeer geschikt en makkelijk te telen kruiden voor verse thee. Citroenmelisse, kamille, pepermunt, brandnetel en onsterfelijkheidskruid.

Stelt u zich eens voor. Het is tien uur ’s morgens op een mooie zomerse dag in juni. De hectiek van het opstarten van de dag is net achter de rug en u heeft nu even een momentje voor u zelf. U loopt naar buiten de achtertuin in.  U plukt wat jonge, verse takjes van een citroenmelisse. Een heerlijke citroenachtige aroma vult de ruimte om u heen. U doet de takjes in een theeglas en vult deze met kokend water.  U gaat zitten, neemt een slok en geniet van de intense smaak die verse kruidenthee u geeft.

Eigenlijk zou iedereen een kruidentuintje moeten hebben om verse kruidenthee te kunnen maken. Het hoeft niet groot te zijn. Een aantal potten is al voldoende. Zo’n klein kruidentuintje is dan ook helemaal niet zoveel werk. De volgende soorten zijn zeer geschikt en makkelijk te telen kruiden voor verse thee. Citroenmelisse, kamille, pepermunt, brandnetel en onsterfelijkheidskruid.

 

Citroenmelisse 

De kort  blijvende citroenmelisse is van oudsher beroemd om zijn naar citroen smakende en  geurende bladeren. De latijnse naam is Melissa officinalis. Thee gemaakt van dit kruid, werkt rustgevend en is licht en lekker fris van smaak.

Kamille

De plant bloeit vanaf mei tot eind september met kleine witte bloemetjes die een geel hartje hebben. De bloemen hebben een heerlijke honingachtige en zachte zoete geur. Kamillethee smaakt zacht en licht honingachtig en is heel gezond. Het heeft een reinigende en kalmerende invloed op het maagdarmstelsel en alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

Pepermunt

Zodra je van deze plant blaadjes plukt, ruik je het typische, frisse pepermunt aroma. Vers blad kan het hele groeiseizoen worden geplukt. Van het blad kun je lekkere, verfrissende thee zetten. De thee is heerlijk en helpt bij misselijkheid en verzacht de maag. Bij een verstopte neus helpt stomen met pepermunt blaadjes om weer lucht te krijgen. Een heerlijk en gezond plantje dus.

Brandnetel 

Brandnetel ook roomse netel genoemd is een van de gezondste en voedzaamste kruiden die er bestaan. Koken of verhitten doet de stekende werking verdwijnen. De grote netel is een soort met zeer verfijnde smaak. Brandnetelthee heeft een bloedzuiverend, bloedstelpend, vochtafdrijvend, antiallergische werking. De smaakt is licht en zacht met een licht tintelende nasmaak.

Onsterfelijkheidskruid 

Onsterfelijkheidskruid komt uit het zuiden van China waar de plant Jiaogulan wordt genoemd. In China maakt dit kruid deel uit van de traditionele geneeskunde. Het nuttigen van de bladeren zou levend verlengend werken. In de streken waar traditioneel dagelijks thee van de Jiaogulan wordt gedronken, komen veel meer dan gemiddeld, 100 jarigen voor. Men schrijft dit toe aan het gebruik van het Onsterfelijkheidskruid. Onsterfelijkheidskruid zit vol met antioxidanten, zoals saponinen en flavonoïden. Deze hebben een positieve werking op de weerstand, hart en bloedvaten, geeft extra energie, stimuleert de lever, verlaagt het bloedsuiker, cholesterolspiegel en de bloeddruk. De bladeren van deze klimplant worden meestal gebruikt om thee van te maken. De smaak van het blad is zoetig en doet het meest denken aan zoethout.

Verse kruidenthee maken 

Het maken van kruidenthee is heel eenvoudig. Doe een aantal verse kruidentakjes in een theeglas. Hoe meer kruidentakjes u gebruikt, hoe sterker de thee wordt. Het aantal kruidentakjes die u gebruikt is afhankelijk van uw persoonlijke smaak. 3 takjes per theeglas is vaak wel een goede basis. Bij kamille is 4 tot 5 bloemen een goede basis. Giet gekookt water in het theeglas. Na 5 minuten de thee te laten trekken, is hij klaar. De takjes of bloemetjes kunnen gewoon in het glas blijven, dat ziet er extra feestelijk uit. Wilt u gelijk een hele pot thee zetten, dan doet u dezelfde handelingen als bij een kop thee. Gebruik alleen meer kruidentakjes.

Heel veel tuinplezier.

Gaby van der Harg

2 reacties op dit artikel

2 reacties

Log in om een reactie te plaatsen