MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfst - Animated colours

497 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Animated colours: snelle, harde samenleving vraagt om vrolijke boeketten.


We leven in een tijd van contrasten: uiteenlopende meningen kunnen in dezelfde persoon verenigd zijn. Steeds vaker is het moment of de situatie bepalend voor de beeld- en meningvorming. Deze contrasten zien we in het denken en doen van de mens, daardoor ook in de algehele vormgeving. Boeketten vormen daarop geen uitzondering; één en ander zal zich vertalen in bloemwerk dat opvallend uitgesproken en contrastrijk is, maar ook speels, grappig, kleurrijk of kunstzinnig.

De individualisering van de samenleving lijkt nog niet tot stilstand gekomen. Deze beweging zet twee reacties in gang die haaks op elkaar staan. Zo zien we dat de mens steeds meer op zichzelf is gericht en vindt dat alles mooi en maakbaar moet zijn. De hang naar luxe en glamour is duidelijk herkenbaar. Tegelijkertijd zoekt hij naar verdieping en vindt hij nieuwe manieren om relaties aan te knopen. Bewustwording en zingeving staan centraal. Naast IQ maken de emotionele intelligentie (EQ) en zelfs de spirituele intelligentie (SQ) een opmars.

animated_32_lr.jpg

De samenleving ontwikkelt zich in de hoogste versnelling; wat eerst science fiction leek, blijkt nu werkelijkheid geworden. Deze versnelling leidt als vanzelfsprekend tot de behoefte aan verdieping. Rust, tijd en aandacht zijn broodnodig om weer te kunnen opladen. Aan de andere kant omarmen we deze snelheid en vinden we al gauw dat dingen te langzaam gaan. Op dit gegeven gaan we deze herfst in. Doordat de mens heeft geleerd alsmaar sneller te schakelen, is hij eerder uitgekeken en is zapgedrag de nieuwe standaard geworden. Snel, vluchtig, spannend en grappig zijn hierbij de sleutelwoorden.

Felle kleuren, vrolijke humor Deze ontwikkelingen vertalen zich in de bloeminspiratie ‘Animated Colours’ waarbij kleur, humor, speelsheid en creativiteit centraal staan. Het onverwachte samenspel tussen kleur en dessin geven het interieur een nieuwe beleving en het gebruik van speelse accessoires – zoals poppetjes en knuffels – zorgen voor verrassende inspiratie. Ook in bloemwerk zien we grappige, cartoonachtige inspiraties in felle kleuren gecombineerd met pasteltinten. Materialen die bij deze trend passen, hebben een technische uitstraling, zoals plastic en perspex, metaal en lakfolie. Dessins zijn over het algemeen druk, voorzien van stippen, symbolen of abstracte bloemen. De kleurcontrasten in boeketten kunnen groot zijn – door een mengeling van bonte kleuren – of juist af en toe in een ton-sur-ton arrangement. De kleurenkaart is vrolijk en bont, voorzien van een enkel donker accent. De vazen en schalen staan geheel in dienst van het opvallende bloemwerk en kunnen zowel strak zijn als een Barbapappa-achtige, amorfe vorm hebben. Wie nog niet vrolijk was, wordt het wel na het zien van Animated Colours bloemwerk!
• Celosia argenta: veelzijdig, energiek en verrassend

Celosia is een veelzijdige bloem: behalve als snijbloem is hij ook beschikbaar als kamerplant, perk- of balkonplant. Omdat Celosia vooral zou bloeien op plekken waar daarvoor brand is geweest, wordt de bloem in Engeland wel aangeduid als ‘fire weed’. De tropische Celosia groeit oorspronkelijk in Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, maar wordt al sinds 1989 in Nederland veredeld. Met een goede verzorging kan de bloem het maar liefst twaalf tot zestien dagen volhouden op de vaas. Celosia laat zich uitstekend  combineren in een boeket en groeit niet door op de vaas.

celosiaargentabbh.jpg


• Craspedia: down under op de vaas
 

De lang houdbare Craspedia is het hele jaar te koop. De bloem vindt zijn oorsprong op het zuidelijk halfrond, in Nieuw-Zeeland, Tasmanië en Australië. De naam is afkomstig van het Griekse ‘kraspedon’ wat staat voor ‘rand’ en verwijst naar het varenachtige blad. De bloem vraagt geen speciale behandeling en is – met zijn uitgesproken vorm – een grappige aanvulling in dit verrassende thema. Vanwege de variatie in lengte is toepassing in uiteenlopende soorten boeketten mogelijk.

craspediabbh.jpg


• Gerbera: een zee van kleuren
 

Voor de subtropische Gerbera begon het allemaal in Zuid-Afrika; een botanist vond de plant als eerste en noemde hem naar zijn Deense collega Gerber. Inmiddels kennen we een omvangrijk en kleurrijk assortiment van deze bloem, met zowel kleinbloemige als grootbloemige typen. In Scandinavië wordt de oranje Gerbera uitgedeeld tijdens No Smoking Day; dan geven Denen deze bloem aan niet-rokers. Gerbera doet het goed in een compositie van meerdere vaasjes met 1 bloem erin, maar ook in bloemwerk en gemengde boeketten. Vanwege zijn krachtige, duidelijke vorm en eindeloze kleurvariëteit is de Gerbera uitermate geschikt voor dit thema.

gerberapbbh.jpg


• Kniphofia: opvallend en uniek
 

Kniphofia weet zich te onderscheiden door zijn opvallende bloemvorm; de bloem behoort tot de familie van de lelie-achtigen. In de vrije Afrikaanse natuur en op het eiland Madagaskar bloeien zo’n vijfenzeventig soorten. De bloem is genoemd naar de Duitse professor Johann Hieronymus Kniphof, een medicus die leefde in de achttiende eeuw en zich inzette voor de botanie. De bloem wordt in rood, geel, roze en oranje aangevoerd, maar de oranje types zijn de meest bekende. In de volksmond wordt de Kniphofia ook wel vuurpijl genoemd.

kniphofiabbh.jpg


• Lilium: bloem uit de oudheid
 

De geschiedenis van Lilium gaat minstens vierduizend jaar terug; de lelie werd al tweeduizend jaar voor Christus door Griekse en Romeinse kunstenaars afgebeeld op allerlei gebruiksvoorwerpen. In de oudheid werd de bloem geëerd als het zinnebeeld voor reinheid en onschuld. De schoonheid van de lelie heeft de mens altijd aangesproken; de bloem werd tevens gebruikt als medicijn. Het lelie-assortiment kent vier groepen en tal van soorten, in uiteenlopende vormen en kleuren, van sterk tot licht geurend. Met zijn opvallende vormen en kleuren kan Lilium op allerlei manieren worden toegepast: solo op de vaas, maar ook in oogstrelende arrangementen.

liliumbbh.jpg


• Anthurium: opmars van de staartbloem
 

De tijd dat Anthuriums alleen bij oma in de vaas stonden, ligt ver achter ons. Anthurium biedt vele mogelijkheden voor trendy toepassingen. De laatste tijd is het assortiment dan ook enorm uitgebreid. De naam is afgeleid van een combinatie van de Latijnse woorden ‘anthos’ wat bloem betekent en ‘oura’ voor staart; de letterlijke betekenis is dus ‘staartbloem’. Traditioneel is rood de belangrijkste kleur, maar ook zalm, wit, roze, groen en bruin maken hun opmars. Dankzij geavanceerde teelttechnieken is Anthurium jaarrond te koop. Met zijn lange houdbaarheid is Anthurium de winnaar in menig boeket.

Klik hier voor de volledige fotopresentatie-

 [fotoboek=10]

Bron: BBH

anthuriumbbh.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen