MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kamerplant van de maand januari: de Monstera

928 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 10 Januari 2005 Volg Eddy G.

Elke maand wordt door Bloemenbureau Holland een plant genomineerd; 'Monstera' mag zich in januari woonplant van de maand noemen.

Als de kerstdagen weer voorbij zijn, blijft er op de plek waar de kerstboom stond, een kale leegte achter.Daar moeten we iets op verzinnen. Een suggestie die nooit teleurstelt; de gatenplant. Deze plant is uitbundig en makkelijk te verzorgen. Daarnaast past hij in elk interieur en mag hij op elke plek in huis gezien worden. Vandaar dat hij gekozen is tot Woonplant van de Maand.

Goede gaten!

De gatenplant heet officieel ‘Monstera’. Een wat onaardige naam voor één van de bekendste kamerplanten van Nederland! Maar gelukkig heeft hij niets met monsters van doen. Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud van tropisch Amerika, waar hij langs bomen omhoog groeit. Eigenlijk een soort klimop dus! De mate van "gatenvorming" in de bladeren is afhankelijk van het aanwezige licht. Hoe meer zonlicht op de plant valt, des te meer gaten hij vormt.

Wortels!

Bijzonder aan de gatenplant is dat hij twee soorten wortels heeft. De wortels aan de onderkant van de plant zorgen dat hij stevig in de grond staat en nemen het water en andere voeding op. Aan de stengels groeien daarnaast ook ‘luchtwortels’. Hiermee houden ze zich –in de natuur- vast aan de bomen waar ze tegen op klimmen. Bij de kamerplant vormen de luchtwortels een sierlijke aanvulling op de groene bladeren.

Mooi en sterk

De Monstera is een mooie en sterke woonplant. Hij eist niet veel verzorging en kan ook prima staan op de plekken met wat minder licht. Veelal worden ze verkocht met een aantal planten tegen een stam. Hierdoor ontstaat een volle, uitbundige plant. De luchtwortels zorgen voor  een leuke afwisseling waarbij de onderzijde van de plant en de pot versierd kan worden.    

Bron: BBH    

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen