MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Juli - Orchidee in beeld

794 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De orchideeënfamilie is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt op rond de 20.000 geschat. Wereldwijd zijn meer dan duizend geslachten bekend, die verdeeld worden over tientallen subfamilies. Ze hebben namen van Ascocenda tot Zygopetalum. Met bloemen in allerlei kleurvarianten, van rozeachtig wit tot diep paars gevlamd, van vrolijk geel tot ingetogen blauw. Phalaenopsis is verreweg de populairste orchidee.

 

Geschiedenis

In 1731 werden tropische orchideeën voor het eerst in Europa geïmporteerd, waarna liefhebbers van planten ze gingen verzamelen. Helaas lukte het maar sporadisch om deze schoonheden te laten bloeien. De verzamelwoede won het echter van de klimatologische omstandigheden en in 1859, ruim een eeuw later, bloeide de eerste Phalaenopsis-orchidee. Dit succes was mogelijk doordat de kassenbouw was verbeterd, waardoor vlotte vermeerdering en bloei binnen handbereik kwamen.

Epifyt

Onder de orchideeën zijn veel epityten; planten die op andere planten leven. Epifyten hechten zich vast aan een boom en voeden zich met druipend regenwater langs de stam. De bekendste is de Phalaenopsis. Maar ook Oncidium, Cattleya en Vanda zijn bekende epifyten.

Terrestrisch

Orchideeën die op de bodem van het regenwoud groeien, zijn zogenaamde terrestrische orchideeën. Ze groeien meestal in de schaduw van bomen. Voorbeelden daarvan zijn de Cymbidium en de Paphiopedilum.

Verzorging

  • Orchideeën houden meestal van licht. Vermijd direct zonlicht in de periode van april tot en met oktober.
  • Gemiddeld zijn kamertemperaturen van 18-20?C ideaal voor de orchidee.
  • Orchideeën willen niet met hun wortels in het water staan. Dompel de potkluit 5 à 10 minuten in een bakje water op kamertemperatuur.
  • Geef 1 maal per maand speciale orchideeënmest: vloeibare mest die u toevoegt aan het bakje water.
  • Na 1,5 à 2 jaar is overpotten meestal noodzakelijk.
  • De meeste orchideeën kunnen in het voorjaar en de zomer buiten staan. Let wel goed op de buitentemperatuur (ook 's avonds). Deze mag niet onder de 9?C  en niet boven de 25?C zijn.
  • Vrijwel alle orchideeën bloeien meerdere malen per jaar.


Digitale orchideeënencyclopedie

Wilt u meer weten over specifieke orchideesoorten, ga dan naar orchids-info.com. Deze digitale orchideeënencyclopedie is bestemd voor liefhebbers en professionele gebruikers in binnen- en buitenland. Inspirerende foto's, heldere productinformatie en uitgebreide maar simpel te bedienen zoekmethodes. Zowel snij- als potorchideeën komen aan bod. Groothandel, detailhandel en consument kunnen er hun 'orchideeënhart ophalen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen