MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe moet je kamerplanten verpotten?

5963 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De groeiperiode bij kamerplanten loopt van maart tot ongeveer september. Tijdens de winterperiode zijn veel kamerplanten in rusttoestand of is de wortelactiviteit gering. In het voorjaar (januari/februari), vooraleer de planten weer beginnen groeien is het een gunstige periode om te verpotten. De planten kunnen zich dan beter herstellen van de schok die door dit verpotten wordt veroorzaakt.

kamerplanten_verpotten_2.jpgkamerplanten_verpotten_1.jpg


 

bloeiende planten worden best direct na de bloei verpot!

Regelmatig verpotten van kamerplanten kan noodzakelijk zijn. Planten groeien en kunnen dus te groot worden voor hun behuizing. De groei kan stagneren door ruimtegebrek. De bladeren kunnen hierdoor ook verkleuren. Aan de wortelkluit kan je zien of het noodzakelijk is om te verpotten: als je de plant uit de pot haalt en enkel wortels ziet is de plant dringend aan een nieuwe pot toe. Ook als de wortels langs de onderkant sterk uit de pot groeien is dit een signaal om te verpotten.

Kies voor een kwalitatieve potgrond. Uit deze potgrond moeten de wortels hun voedsel halen. Potgrond is eigenlijk de voedselbron en het reservoir en opslagplaats voor de wortels. Het is dus belangrijk dat de potgrond een goede structuur heeft en voorzien is van de basis voedingsstoffen. Potgrond op basis van witveen beschikt  over een groter waterhoudend vermogen. Lavakorrels zorgen dat de poriën in de potgrond open blijven. Zorg voor een goede drainage onderin de pot. (kleikorrels). De potten moeten ook voorzien zijn van een gat in de bodem zodat er geen water kan blijven staan bij de wortels.

Bij grote planten die in een grote pot zitten kan het al voldoende zijn om de bovenste laag van de grond te vernieuwen. Sommige planten zullen moeten worden opgebonden of gesnoeid. Eventueel mosstokken of ander steunmateriaal vervangen of aanpassen. Snoei beschadigde en aangetaste wortels weg.  Snoei de plant ook zelf. Door te snoeien beperk je ook de verdamping. Laat de plant goed water opzuigen voor u hem in de nieuwe pot zet. De keuze aan potten is ontzettend groot. Hou er rekening mee dat stenen potten vocht verdampen via de wanden.


TIP:  een paar uur voor het verpotten flink water geven, maakt het verwijderen van de pot makkelijker.

Grotere en oudere planten staan vaak in grote potten of bakken. Omdat deze moeilijk te hanteren zijn kun je bij deze planten de toplaag vervangen in plaats van ze te verpotten. Verwijder de bovenste laag (2-5 cm) voor zover dit mogelijk is. Vermijd om de wortels te beschadigen! Vervang deze toplaag door een goede potgrond.

Regels om te verpotten:

  • de nieuwe pot moet ongeveer 2 cm groter zijn dan de oude.
  • de pot moet voorzien zijn van drainagegaten.
  • leg op het drainagegat een potscherf en leg dan een laagje hydrokorrels van zo’n 2 cm.
  • zorg dat de kleikorrels goed vochtig zijn. Leg ze voor gebruik een nacht in water zodat ze goed verzadigd zijn.
  • vul de pot met potgrond zodat de plant net zo diep komt te staan als in de oude pot.
  • de bovenste grondlaag aandrukken met de vingers en goed aangieten.
  • bij gebruik van een kwalitatieve potgrond hebben de planten de eerste zes weken geen extra voeding nodig.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen