MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Maretak (Viscum album)

14338 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 30 November 2023 Volg Eddy G.

 • Maretak is een halfparasiet. Dat wil zeggen dat hij op een waardplant groeit, maar hij zuigt er alleen water en mineralen uit (geen suikers).
 • Bij Keltische volkeren speelde hij een belangrijke rol. De druïden beschouwden de maretak en de boom waarop hij groeide (als het een eik was!) heilig.
 • Bij Kelten en Germanen was maretak het symbool van de overwinning van het leven op de dood, van levenskracht en wedergeboorte. Dit komt vooral omdat de maretak met zijn witte besjes verschijnt op de kale winterse takken van bepaalde bomen.
 • Maretak vind je op populieren, fruitbomen (appelaars), lindes. In Frankrijk groeit hij vooral op vruchtbomen zoals lijsterbes en meidoorn.
 • Vooral lijsters snoepen van de bessen. Deze zijn kleverig en daarom blijven ze vaak goed zitten aan takken, waardoor ze kunnen ontkiemen.
 • De bessen zijn giftig!
   

MEER INFO

6 reacties

 • Rik V. Rik V. De maretak is geen beschermde plant. In principe mag je hem gewoon plukken. Maar dat kan niet zomaar overal. Het agentschap Natuur en Bos heeft hier een duidelijke regelgeving rond. De boswachter kan ook boetes uitschrijven als je deze overtreed:

  In een Vlaams bos mag je niks plukken. Ook in natuurgebieden is het verboden.
  Op privéterreinen kan het wel maar je vraagt best wel toestemming aan de eigenaar.
  In Wallonië is de wetgeving iets toleranter. Daar kan je bijvoorbeeld wel paddenstoelen plukken wat in Vlaanderen niet mag. Als je in het buitenland bent informeer je je best ook even over wat kan en wat niet kan.
  In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in de appelbomen. Maretak voelt zich heel happy op appelbomen. Te happy moet ik eigenlijk zeggen. Ze groeien explosief. Dit is de reden dat de maretak in Frankrijk is opgenomen op de lijst van schadelijke planten en kan men verplicht worden maretak te verwijderen. Dit kan trouwens alleen effectief door de hele tak waarop hij groeit af te zagen. Snoei je alleen de maretak terug dan komt hij veel heviger terug en wordt de plaag alleen nog maar erger.
  Vrijdag 7 December 2018 om 07:38
 • Eddy G. Eddy G. In de betere tuincentra kan je wel maretak aankopen!
  Vrijdag 7 December 2018 om 11:18
 • Mia V. Mia V. kan je die zelf op appelbomen laten groeien, en hoe lukt dat?
  Zaterdag 7 December 2019 om 00:14
 • Stef P. Stef P. Een aantal jaren geleden heb ik enkele zaadjes bovenaan appeltakken geplet na enkele jaren is er een te voorschijn gekomen en die groeit als gek ...........jammer genoeg krijg ik geen zaadjes omdot het maar een geslacht heeft ............heb nog een mannetje of vrouwtje nodig ..................Passendale
  Vrijdag 18 December 2020 om 16:20
 • Rita D. Rita D. Ik heb enkele jaren geleden in de stam van enkele sierappelboompjes inkervingen gemaakt en daarin bessen van de maretak geplet. Na een 3-tal jaren verschenen de eerste blaadjes aan één van de boompjes. Inmiddels is de maretak enorm groot en geef ik voor kerstmis takjes takken aan de buren. Ik heb nog enkele keren geprobeerd om via inkerving een nieuwe maretak te krijgen op andere appelboompjes maar tot nu toe is het niet meer gelukt. Ik ken een man bij wie het na 25 jaren op rij proberen, nooit gelukt is.
  Zaterdag 26 December 2020 om 11:10
 • Trees D. Trees D. Ik wou dat die hier ook groeide. Zie ik graag. Helaas.....
  Vrijdag 3 December 2021 om 16:35

Log in om een reactie te plaatsen