MijnTuin.org
Community Tuininfo Lifestyle MijnTuin.TV Webshop
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

De Maretak (Viscum album)

6278 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Vrijdag 6 December 2019 Volg Eddy G.

 • Maretak is een halfparasiet. Dat wil zeggen dat hij op een waardplant groeit, maar hij zuigt er alleen water en mineralen uit (geen suikers).
 • Bij Keltische volkeren speelde hij een belangrijke rol. De druïden beschouwden de maretak en de boom waarop hij groeide (als het een eik was!) heilig.
 • Bij Kelten en Germanen was maretak het symbool van de overwinning van het leven op de dood, van levenskracht en wedergeboorte. Dit komt vooral omdat de maretak met zijn witte besjes verschijnt op de kale winterse takken van bepaalde bomen.
 • Maretak vind je op populieren, fruitbomen (appelaars), lindes. In Frankrijk groeit hij vooral op vruchtbomen zoals lijsterbes en meidoorn.
 • Vooral lijsters snoepen van de bessen. Deze zijn kleverig en daarom blijven ze vaak goed zitten aan takken, waardoor ze kunnen ontkiemen.
 • De bessen zijn giftig!
   

MEER INFO

3 reacties

 • Rik V. Rik V. De maretak is geen beschermde plant. In principe mag je hem gewoon plukken. Maar dat kan niet zomaar overal. Het agentschap Natuur en Bos heeft hier een duidelijke regelgeving rond. De boswachter kan ook boetes uitschrijven als je deze overtreed:

  In een Vlaams bos mag je niks plukken. Ook in natuurgebieden is het verboden.
  Op privéterreinen kan het wel maar je vraagt best wel toestemming aan de eigenaar.
  In Wallonië is de wetgeving iets toleranter. Daar kan je bijvoorbeeld wel paddenstoelen plukken wat in Vlaanderen niet mag. Als je in het buitenland bent informeer je je best ook even over wat kan en wat niet kan.
  In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in de appelbomen. Maretak voelt zich heel happy op appelbomen. Te happy moet ik eigenlijk zeggen. Ze groeien explosief. Dit is de reden dat de maretak in Frankrijk is opgenomen op de lijst van schadelijke planten en kan men verplicht worden maretak te verwijderen. Dit kan trouwens alleen effectief door de hele tak waarop hij groeit af te zagen. Snoei je alleen de maretak terug dan komt hij veel heviger terug en wordt de plaag alleen nog maar erger.
  Vrijdag 7 December 2018 om 07:38
 • Eddy G. Eddy G. In de betere tuincentra kan je wel maretak aankopen! Vrijdag 7 December 2018 om 11:18
 • Mia V. Mia V. kan je die zelf op appelbomen laten groeien, en hoe lukt dat? Zaterdag 7 December 2019 om 00:14

Log in om een reactie te plaatsen