MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Onderhoudstips voor je gasbarbecue

2765 x gelezen
Barbecook door Barbecook • Donderdag 24 Augustus 2017 Volg Barbecook

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Barbecook.com.

Elke barbecue heeft op tijd en stond een grondig onderhoud nodig. Alleen zo kan je jarenlang genieten van lekkere en veilige barbecuefeestjes. Waar moet je op letten bij het onderhoud van je gasbarbecue?

Geëmailleerde onderdelen

Geëmailleerde elementen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Je mag hiervoor gerust schurende reinigingsmiddelen en sponsjes gebruiken.

Let wel op: giet nooit koud water in een geëmailleerde kuip die nog warm is. Zo kan je het email beschadigen. Begin na je party dus niet té snel met poetsen, maar wacht even tot alles afgekoeld is.

Handig is ook de BBQ cleaner. Spuit dit schuim op de vuile onderdelen (bv. de kuip), laat het even inwerken en spoel het af met een sponsje en wat water.
 

Roestvaststalen onderdelen

Om roestvaststalen onderdelen te reinigen mag je geen agressieve producten of schuursponsjes gebruiken. Kies dus voor een niet-agressief reinigingsmiddel en een zachte spons of doek. Laat het product even inwerken, spoel grondig af en droog zeer goed af.

Wil je vermijden dat er zich roest vormt? Zorg dan dat roestvaststalen onderdelen niet in contact komen met chloor, zout of ijzer.

 

Het rooster

Makkelijkst is om na elke barbecue het toestel nog een 10-tal minuten aan te laten met alle branders op de hoogste stand. Zo brandt een groot deel van het vuil op en kan je het meeste vuil gemakkelijk weg borstelen.

Heeft je barbecue geëmailleerde roosters, dan raden we de BBQ cleaner aan. Spuit dit schuim op het vuile rooster, laat het een tijdje inwerken en spoel het af met een sponsje en wat water. Gebruik voor het onderhoud van gietijzeren roosters geen ovenreinigers, laat ze niet weken en doe ze nooit in de vaat. Droog de roosters na het reinigen goed af en leg ze op een droge plek.

Gaan je roosters een lange rustpauze tegemoet? 
Wrijf ze dan na het reinigen lichtjes in met bakolie, wikkel ze in papier en berg ze binnenshuis op.

 

Droog opbergen

Is je barbecue gereinigd? Droog hem dan zeer goed af en bewaar hem op een droge plaats, bv. in je garage, tuinhuis of een andere overdekte, droge plaats. Het is aanbevolen om je barbecue daarbij te beschermen met een hoes.

Koppel de gasfles los en bewaar deze altijd buitenshuis, in een goed geventileerde ruimte.

Gaat je BBQ een lange winterslaap tegemoet, verwijder dan de roosters. Wrijf ze lichtjes in met bakolie, wikkel ze in papier en berg ze binnenshuis op.

We raden ook aan om twee keer per jaar de branders en venturibuizen van je gasbarbecue te reinigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je toestel.

Lees verder op Barbecook.com »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen