MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Outside in ok

405 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De samenleving verhardt. De overheid trekt zich steeds meer terug. Het individualisme viert hoogtij en de consument stelt zich assertiever op. De mens is meer met zichzelf bezig en de hang naar luxe en glamour groeit. We vinden nieuwe manieren om met elkaar in contact te komen. In reactie op de verharding van de samenleving is de aandacht voor het spirituele sterk in opkomst. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met de versnelling van de samenleving. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, en langzamerhand zijn we aan dat hoge tempo gewend geraakt.  

 

clip_image001(763).jpg

Vluchtig, grappig en snel zijn de toverwoorden voor wie de aandacht van de consument wil vasthouden. In die versnelling schuilt het gevaar van vervlakking. Al deze elementen komen aan bod in de persfoto’s van dit jaar. In de zomer zien we vooral dat de behoefte aan rust en ontspanning groeit. Zo nu en dan willen we ‘even helemaal niks’. Daarbij is de natuur een belangrijk gegeven: de ideale plek om even helemaal tot rust te komen.  

Natuur in huis

Dit is de basis voor de trend Outside in waarbij de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Kenmerken zijn: uitvergrote natuurelementen, de combinatie van echt en imitatie, wild met design, open en grof. We halen de natuur steeds meer in huis, in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan binnenborders: borders met planten ín de huiskamer. Door daarbij grove materialen met elkaar te combineren, wordt het natuurgevoel uitvergroot, waardoor het krachtig en sterk overkomt. De nabijheid van natuur brengt rust en ontspanning, niet in de laatste plaats vanwege de kleur groen, waarvan bekend is dat deze een rustgevend en stressverlagend effect heeft. Groen wordt dan ook een belangrijke kleur in het interieur. Verder zien we steeds vaker de combinatie van echte natuur en natuurimitaties in huiskamers en worden bloemen en planten nadrukkelijker met elkaar gecombineerd. Het minimalisme – met één bloem per vaas – maakt plaats voor uitbundige presentaties van bundels bloemen die voor een weelderige aanblik zorgen. Naast de kleur groen, van donkere tot felle tinten, doen naturellen, oranje, blauw en geel het goed. Typerend voor de trend Outside in is het gebruik van stoere materialen, zoals ruig hout, roestvrij staal, leer, grove textiel, grove stenen en beton. Dessins zijn geïnspireerd op natuurstructuren en er wordt met name gekozen voor duidelijke, simpele maar krachtige vormen.

Boeketten die de trend Outside in verbeelden, bevatten een overdaad aan groentinten met kleuraccenten zoals geel, paars of wit. De bossen zijn groot en uitbundig, met hier en daar wat toevoegingen van ruwe materialen; de ongecompliceerde kracht van het arrangement blijft echter te allen tijde overeind. Bij deze trend passen strakke bakken en grote vazen, van glas, kunststof of grove natuurlijke materialen. Fris en krachtig: dat is kenmerkend voor Outside in.

 

 

Zantedeschia: een geboren Zuid-Afrikaanse

Je kunt het al zien aan haar vorm: deze aronskelkachtige is een plant met tropische trekjes. Het lijdt dan ook geen twijfel dat de Zantedeschia oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Afrika. Oorspronkelijk heette de plant Arum Aethiopicum of Ethiopische aronskelk. De Griekse variatie is: Calla Ethiopica: ‘calla’ is het Griekse woord voor ‘mooi’. Uiteindelijk heeft de plant de naam Zantedeschia meegekregen, vernoemd naar G. Zantedeschi, een Italiaanse arts en plantkundige.

clip_image003(69).jpg

De meest voorkomende kleuren zijn wit, geel, paars en rood. Lange tijd was de bloem alleen in wit verkrijgbaar en werd de Zantedeschia alleen voor grafwerk gebruikt. Met de komst van allerlei andere kleuren zijn ook de toepassingsmogelijkheden gegroeid. Tegenwoordig wordt Zantedeschia gebruikt in gemengde boeketten, maar ook in monobossen en als enkele bloem op een vaas. Omdat de bloem lang houdbaar is en de stelen zich gemakkelijk laten buigen en vormen, leent Zantedeschia zich goed voor krachtig en statig bloemwerk.


Gladiolus: zomerbloem met vele gedaantes

Er zijn kleinbloemige en grootbloemige gladiolen, in een enorm aantal verschillende kleuren. Gladiool vindt zijn oorsprong in waterrijke gebieden; om die reden groeit het bovenste bloemblad als een soort beschermende kap over de andere bloemdelen heen. Afrika is de bakermat van de gladiool. In de oudheid werden gladiolen gebruikt bij feesten, in de Middeleeuwen werden kerken ermee opgesierd. Dankzij zijn brede spectrum van kleuren en vormen kan gladiool tegenwoordig op allerlei manieren worden toegepast: in monobossen, in boeketten en in bloemstukken.

clip_image005(29).jpg


Alstroemeria: bloem van de toekomst

Omdat Alstroemeria zo eenvoudig te telen is, wordt zij wel ‘de bloem van de toekomst’ genoemd. Daarbij is de houdbaarheid met twee weken bijzonder lang te noemen. Het aantal kleurvariaties is enorm en varieert van roze en zalm tot geel en rood; er zijn zelfs twee- en meerkleurige soorten. Het plantje komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar het hoog in de bergen groeide, met bijzonder veel licht. Dit gebruik van licht heeft de afgelopen jaren al tot een flinke kwaliteitsverbetering geleid.

clip_image007(15).jpg

De bloem is jaarrond te koop. De consument brengt Alstroemeria vaak in verband met de lelie; de Nederlandse naam voor deze plant luidt dan ook Incalelie. Het grote verschil met lelies is echter dat het stuifmeel van Alstroemeria geen hardnekkige vlekken achterlaat. Gezien de meestal bescheiden prijs is Alstroemeria in grote bossen erg betaalbaar en daarom heel geschikt voor dit inspiratiethema.


Helianthus: het zonnetje in huis

Helianthus – ofwel zonnebloem – staat symbool voor vitaliteit, zon en levenslust, maar ook voor dankbaarheid, gekeerdheid naar God en verlangen naar het allerhoogste. In Peru werd de zonnebloem vereerd als een heilige bloem; men zag er de aardse afbeelding van de zon in. De indianen in Noord-Amerika gebruikten Helianthus als voedselbron. Columbus bracht de zaden van de zonnebloem voor het eerst mee naar Europa.

clip_image009(15).jpg

Hier kreeg de plant de status van sierplant en ontstond er belangstelling voor Helianthus als snijbloem. Afhankelijk van het ras kan een zonnebloem zo’n vijf tot tien dagen op de vaas staan. Geel is de meest voorkomende kleur, maar er zijn ook oranjeachtige en roodbruine cultivars. De populariteit van zonnebloem als siergewas is nog altijd groeiende. De kleinbloemige soorten lenen zich goed voor boeketten; een flinke monobos in de oorspronkelijke vorm maakt van elke vaas een feest voor het oog.


Chrysanthemum: hoofdrol in oosterse legenden

De oorsprong van chrysanthemum – Grieks voor ‘gouden bloem ‘ – ligt waarschijnlijk in China of Japan. In legenden uit die werelddelen speelt chrysanthemum een belangrijke rol, steeds in de goudkleurige variant. De bloem – die inmiddels in ontelbare variaties en kleuren gekweekt wordt – was tien eeuwen lang het beeldmerk van het Japanse keizerrijk.

clip_image011(17).jpg

In het Japan van nu staat chrysant nog altijd symbool voor een lang leven. In het Christelijke geloof speelt de witte variant een belangrijke rol; Duitsers halen met kerst witte chrysanten in huis om daarmee symbolisch onderdak te geven aan het kindje Jezus. Ook Allerheiligen is een hoogtijdag voor chrysant. Dit bijzondere cultuurgewas met zijn eeuwenoude geschiedenis doet het nog altijd goed in het moderne boeket. De chrysant is voor dit thema gekozen vanwege de betaalbaarheid en de mooie groene kleurvariaties. De bloem is jaarrond op de markt.


Allium: weinig verzorging, groot genot

Met zijn lange bloemstengels, zijn royale bolvorm, lange houdbaarheid en specifieke geur, kan Allium een opvallende snijbloem worden genoemd. De naam is afkomstig van het Keltische woord ‘all’ dat staat voor ‘heet’; daarmee wordt verwezen naar de brandende, prikkelende eigenschappen van de bol. De plant kwam pas aan het einde van de zestiende eeuw in Nederland in cultuur; daarvoor konden we Allium aantreffen in Centraal- en Zuid-Europa, in de landen rond de Middellandse Zee, in Noord-Amerika en in Aziatische landen.  

clip_image013(9).jpg

De bloemen zijn maar liefst vijftien tot twintig dagen houdbaar. De helderblauwe en witte varianten zijn het bekendst, maar Allium kent ook kleinbloemige soorten met gele bloemen, en zelfs lichtroze bloemen. Allium heeft maar weinig verzorging nodig.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen