MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met aardbeien

1826 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aardbeien-sinaasappeljam (4 potten)


Ingrediënten 850g niet al te rijpe aardbeien 2 dl sinaasappelsap 1 kg geleisuiker 1 el fijngeraspte sinaasappelschil

Werkwijze Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd 1/4 deel van de aardbeien in vieren. Pureer de andere aardbeien in een foodprocessor of met een staafmixer samen met het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil. Meng de geleisuiker in een ruime brede pan met de aardbeienpuree en de stukjes aardbei. Breng de massa al roerend met een houten lepel aan de kook en laat de jam vanaf het moment dat hij goed borrelt 4 minuten koken. Geregeld roeren. Schep schuim dat naar boven komt met een schuimspaan van de jam af. Schenk de jam door een brede trechter in goed schoongemaakte hete jampotten. Sluit deze direct luchtdicht af en laat ze op hun kop afkoelen. Bewaar de jam op een donkere droge plaats.

Bron: Aardbeien (Tirion ISBN-90-4390-811-8)

 

Aardbeienjam

Ingrediënten 3 kg aardbeien, zonder kroontjes sap van 2 citroenen 2.5 kg geleisuiker

Werkwijze Verwerk kleinere aardbeien in hun geheel en hak de grotere in stukjes. Doe de aardbeien en het citroensap in een grote pan en kook ze zachtjes gedurende 1 uur of tot hun volume met 10 procent is afgenomen. Voeg de suiker toe, kook tot de temperatuur naar 104°C is gestegen en voer de geleerproef (*) uit. Verwijder het schuim, wanneer de jam klaar is. Haal de jam van het vuur en laat hem staan tot er een velletje op verschijnt. Roer en schenk de jam, eventueel met behulp van een trechter, in potten. Sluit de potten en zet ze op een koele plek. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.

Bron: Houdbaar & heerlijk (Terra )   (*)Geleerproef: schenk wat siroop op een bord dat je van tevoren koud hebt laten worden. Laat de siroop even afkoelen en trek met je vinger een spoor midden in de siroop. Wanneer de jam gaat rimpelen en de helften gescheiden blijven, is het geleerpunt bereikt. Wanneer dit niet zo is, kook je de jam nog 5 minuten en probeer je het opnieuw.

 

Aardbeienazijn

Ingrediënten 1.25 l ciderazijn of witte wijnazijn 1 kg volrijpe geurige aardbeien enkele bosaardbeitjes of kleine gekweekte aardbeien en enkele basilicumblaadjes

Werkwijze Breng de azijn in een roestvrijstalen inmaakpan aan de kook en laat hem 1-2 minuten borrelend koken. neem van het vuur en laat hem tot 40°C afkoelen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Hak de aardbeien fijn in de foodprocessor en doe ze in een glazen pot of schaal. Giet de warme azijn over de fijngehakte aardbeien en meng goed. Dek de schaal af met een schone doek en laat hem circa 2 weken op een warme plaats staan. Roer af en toe. Zeef de azijn in de geleizak en filtreer hem. Giet hem in de gesteriliseerde flessen en sluit ze. Steek voor een nog geuriger azijn, afwisselend enkele bosaardbeitjes of kleine aardbeitjes en basilicumblaadjes aan een satéstokje. Zet in elke fles zo'n stokje en sluit ze. De azijn kan direct gebruikt worden, maar wordt bij bewaren nog intenser van smaak.

Tip: je kan de aardbeien ook vervangen door bramen of zwarte bessen en verhoog de hoeveelheid azijn tot 1.5 l. Laat de bosaardbeitjes en basilicum weg. Ga te werk zoals in het hoofdrecept. Bramen- en zwarte bessenazijn zijn heerlijk als sladressing of kunnen aangelengd als frisdrank worden geschonken

Bron: In pot en fles  (Tirion)

 

Aardbeien 'Romanoff' (koud nagerecht)

Ingrediënten (4 pers.) 500 g verse kleine aardbeien 2 el griessuiker 3 cl vodka sap van 1/2 citroen 4 bolletjes vanille-roomijs 2 eiwitten 100 g bloemsuiker

Werkwijze Verwijder het kroontje van de aardbeien en was ze even in ijskoud water. Doe er de griessuiker en de vodka over en roer even met een lepel, zodat alle ingrediënten goed vermengd worden. Voeg er het citroensap aan toe. Verdeel de aardbeien over 4 mooie schaaltjes en zet ze in de koelkast. Net voor het opdienen klopt u de eiwitten tot een vaste massa met de mixer of keuken- robot. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de bloemsuiker toe, zodat u een mooie meringue of eiwitschuim bekomt. Vul hiermee een spuitzak met een getand spuitmondje. Leg een bolletje roomijs tussen de aardbeien en spuit een mooi laagje eiwitschuim over het ijs. Plaats dit enkele seconden onder de hete grill voor een mooi kleurtje. Dit decoratief nagerechtje combineert u prima met een glaasje champagne of Sauterne.

 

TIP: U kan dit gerecht ook serveren in een diep bord. Dan strijkt u het eiwitschuim met een palet op de aardbeien, waarna u het in de oven plaatst. Bereidt u dit gerecht voor meer dan 6 personen, dan kan u het eiwitschuim een kleurtje geven met een gewone gasbrander.

 

Bron: Solo magazine

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen