MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met bloemkool

1118 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Basisrecept

De bekendste bereidingswijze is gekookte bloemkool, eventueel aangevuld met becha­melsaus. Kook de bloemkool in water met zout in 15 minuten gaar. Bij een langere kook­tijd gaan kleur, smaak en voedingswaarde achteruit. Laat de groente uitlekken en schenk de saus van boter, bloem, melk en kookvocht eroverheen. Bloemkool laat zich als rauwe groente uitstekend smaken bijvoorbeeld in rauwkostsalade of met een dipsausje.


Bloemkoolsoep met dragon en mosterd

Ingrediënten: 1 bloemkool, 2 preistengels, 1 sjalotje, 1 dl koffiemelk, 1 eetl. olijfolie, groentebouillon naar smaak, 1,5 eetl. gehakte verse dragon, 3 tot 4 theel. mosterd, peper.

Werkwijze: Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes. Snipper de prei en de sjalot. Verhit de olijfolie en fruit de sjalot en de prei. Voeg de bloemkool en wat water toe en laat gaarstoven (ongeveer 10 min.). Voeg de bouillon en (heet) water toe. Mix de soep fijn. Voeg koffiemelk, peper en dragon toe en laat goed doorwarmen. Voeg van het vuur de mosterd toe en roer de soep goed door om klon­tertjes te vermijden.


Warme bloemkoolsalade

Ingrediënten: 1 kleine bloemkool, bakje tuinkers, 3 eetl. mayonaise, 3 of 4 eetl. citroensap, snuifje kerrie.

Werkwijze: Kook of stoom de bloemkool (in haar geheel) beetgaar. Maak een bedje van tuinkers. Meng de mayonaise met de kerrie en het citroensap. Leg de bloemkool op het groene bedje. Overgiet de warme bloemkool met de mayonaise.


Bloemkoolsoufflé met camembert

Ingrediënten: 1 bloemkool, 1 aardappel (bintje), 2 eieren, 50 g camembert, 1 dl room, 15 g boter (bakboter), peper.

Werkwijze: De bloemkool in roosjes verdelen en samen met de aard­appel laten gaarkoken. De camembert, de room en de eierdooiers tot een gladde massa roeren. De bloemkool en de aardappel pureren samen met een flinke scheut kookvocht en door het kaasmengsel roeren. Op smaak brengen met peper. Ovenvaste schaaltjes insmeren met boter. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het bloemkoolmengsel roeren. De schaaltjes tot ongeveer 1 cm van de rand vullen en gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven goudbruin laten bakken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen