MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met frambozen

1145 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Frambozen zijn uiteraard vers (als dessert) heel lekker met suiker of room. Ze worden ook verwerkt bij taarten, gelei, jam, siroop. Het sap van frambozen kan je gebruiken bij ijs en sorbets. Frambozen conserveer je op brandewijn en/of siroop.

Marmelade van frambozen en viooltjes


Ingrediënten 1 kg frambozen 800 g suiker 2 citroenen 1 kopje driekleurige viooltjes

Werkwijze Pers de citroenen uit. Doe de frambozen, de suiker, het citroensap en de viooltjes (zonder hun steeltjes) in een grote kookpan met dikke bodem. Laat alles 12 uur weken en roer er af en toe eens in. Na deze rusttijd zet je de kookpan op het vuur, breng de inhoud aan de kook en laat je alles ongeveer 20 minuten koken terwijl je er regelmatig in roert. Controleer of de marmelade dik genoeg is. Doe haar in potjes

Als je bij deze marmelade ook nog een beetje viooltjeslikeur doet, krijg je een soort parfummarmelade.

Bron: Confituur van Winiefred 

(Davidsfonds Leuven ISBN-978-90-5826-478-7)


 

Marmelade van aardbeien, frambozen en rabarber


Ingrediënten 2 kg rabarber 500 g aardbeien 500 g frambozen 2 kg suiker 2 vanillestokjes (mag, maar hoeft niet)

Werkwijze Was de aardbeien en de frambozen, droog ze af en trek de steeltjes eraf. Laat ze een nacht in de suiker weken. De volgende dag schil je de rabarber en snijd je haar in stukjes van zowat 3 cm lengte en 0.5 cm dikte. Giet het fruit met het sap, de rabarber en de rest van de suiker en de vanillestokjes in een kookpot. Alles goed mengen. Breng het op een klein vuurtje aan de kook tot er zich een blinkend laagje op de schuimspaan vastzet. Schuim de marmelade af. Neem de vanillestokjes eruit. Giet de marmelade in potten en dek ze af. Sluit de potten meteen.

Dit is een echte zomermarmelade. Je kunt ook alleen aardbeien en rabarber gebruiken, of alleen frambozen en rabarber.

Bron: Confituur van Winiefred

 (Davidsfonds Leuven ISBN-978-90-5826-478-7)

 

 


Gelei van kweeperen en frambozen

Ingrediënten 50 cl kweeperensap 50 cl frambozensap 75 cl droge rode wijn 1.5 kg suiker enkele verse pepermuntblaadjes

Werkwijze Bereid het kweeperensap. Je hebt hiervoor ongeveer 1kg kweeperen nodig. Maak het frambozensap door de vruchten koud te persen of met behulp van een sapstomer. Breng de beide vruchtensappen met de rode wijn en de helft van de suiker aan de kook. Schep er het schuim af als dat nodig is. Voeg de resterende suiker en de fijngehakte pepermuntblaadjes toe en laat het geheel 2 minuten doorpruttelen. Giet de hete gelei in potten en sluit ze direct af.

Bron: Confituur van Winiefred

 (Davidsfonds Leuven ISBN-978-90-5826-478-7)

 

Frambozenazijn

Van frambozenazijn wordt vaak een lekkere zoete dressing gemaakt. Je kunt hem ook met boter smelten en de saus met gegrilde of gebakken vis serveren. Of gebruik hem samen met een scheutje port om een braadslee te deglaceren, voordat je de jus maakt.

Ingrediënten 900 g verse of ingevroren frambozen 600 ml rodewijnazijn

Werkwijze Doe de helft van de frambozen in een kom en giet de azijn erover. Laat de frambozen afgedekt met een doek 5-7 dagen op een warme plek staan en schep ze af en toe om. Zeef ze, giet het vocht over de rest van de frambozen en laat deze afgedekt met een doek 5-7 dagen op een warme plek staan. Zeef de frambozen boven gesteriliseerde flessen en voeg enkele hele frambozen toe voor het visuele effect. Laat voor gebruik minstens 1 maand staan.

Bron: Houdbaar en heerlijk 

(Terra ISBN-978-90-5897-296-5)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen