Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Recepten met kruisbessen

Confituur van kruisbessen• Ingrediënten
2 kg kruisbessen 1.5 kg suiker 7.5 dl water


• Werkwijze
Was de bessen en droog ze af. Verwijder met een schaartje het pluisje aan de kop en het staartje. Laat de suiker smelten in het koude water. Doe de bessen erbij en zet het op een zacht vuur. Verwarm de confituur tot een druppel siroop tot een mals bolletje kan gerold worden. Doe de confituur in potten. Dek ze de volgende dag af. Sluit de potten als de confituur is afgekoeld.


Confituur van kruisbessen en zoethout• Ingrediënten
1 kg kruisbessen 2 dl thee van 10 g zoethout sap van 1 citroen 600 g kandijsuiker


• Werkwijze
Laat de schoongemaakte bessen met de thee, het citroensap en de suiker 1 uur rusten. Kook ze dan samen gedurende 4 à 6 minuten. Doe de confituur in potjes.

TIP: Kruisbessen kunnen vervangen worden door kiwi's. Zoethout geeft een beetje de smaak van vroeger en is in de moderne keuken een suikervervanger.


  Gelei van kruisbessen

• Ingrediënten
1 kg kruisbessen 1 à 2 dl water 800 g suiker per liter gezeefd sap


• Werkwijze
Maak de bessen schoon en spoel ze af. Doe ze met het water in een pan. Gebruik weinig water als de bessen erg sappig zijn. Breng het water langzaam aan de kook. Laat de bessen trekken tot ze helemaal kleurloos zijn. Doe alles in een doek en laat het uitlekken. Bepaal met een maatbeker de hoeveelheid sap. Doe het sap in een pan en breng het aan de kook. Voeg beetje bij beetje al roerend de suiker toe. Laat het sap zonder roeren 10 à 20 minuten doorkoken. Controleer de vastheid en schuim de gelei af. Doe de gelei in warme, schone potten en laat ze afkoelen. Dek ze bij voorkeur af met een laagje paraffine. Sluit de potten af.

TIP: vroeger werd deze gelei over de pudding gedaan.

Bron: Confituur van Winiefred/ Davidsfonds Leuven

Kruisbessensaus  (lekker bij vis)• Ingrediënten
225 g kruisbessen 2 el water 50 g suiker  25 g boter snuifje nootmuskaat


• Werkwijze
Zet de kruisbessen op met het water en laat sudderen tot ze zacht zijn. Druk de massa door een zeef, doe de puree terug in de pan. Voeg suiker toe en laat op een matig vuur al roerend oplossen. Voeg boter en nootmuskaat toe en laat dit 5 minuten meesudderen. Serveren bij gegrilde vette vis. Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen