MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met kweepeer

7867 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kweeperengelei

Ingrediënten

  • 2kg kweeperen
  • sap van een citroen
  • 1kg kristal tiensesuiker
  • 1zakje pectine
  • witte wijn of een variante rode wijn
  • 1 stok vanille

 

Werkwijze
Het witte dons van de kweeperenschil met een doek schoonwrijven. Kroontje en stengel verwijderen en in vier snijden. Aan de kook brengen met een klein beetje water en wijn toevoegen tot de peren gedekt zijn. Vanillestokje opensnijden met de punt van een mes en toevoegen. Dit alles laten doorkoken tot de vruchten zeer zacht zijn. De vruchten laten uitlekken en het sap uitpersen met een doek. Het citroensap toevoegen en het vanillestokje er weer bij doen. Het zakje pectine en de tiense suiker toevoegen. Laat de massa goed doorkoken. Even wat gelei laten lopen op de rug van een soeplepel en als het blijft plakken als een stooperig laagje dan is het klaar. Onmiddellijk tot aan de rand in klaargemaakte potjes gieten en afsluiten. Witte of rode wijn en een vanillestokje geeft een aparte smaak aan de kweeperegelei.

Bron: www.tiensesuiker.be


Kweeperengelei

Werkwijze

De rijpe vruchten worden met een borstel of doekje gereinigd. Daarna in stukken snijden en met zoveel water op het vuur zetten dat de vruchten volledig bedekt zijn. Kook ze langzaam gaar, onder voortdurend roeren. Pers de gaargekookte stukken in een vruchtenpers en filter het sap. Neem op 1 liter 750 gr suiker en kook op een flink vuur tot de gelei stijf is. Goed schuimen.

Bron: Ons Kookboekje


Kweeperenkaas

Kweeperenkaas is net zo min kaas als vruchtenleer leer is, maar qua textuur is hij wel te vergelijken met een halfzachte kaas. Vanwege zijn geurige honingsmaak past hij er zelfs zeer goed bij. Kweeperenkaas is ook heerlijk bij koud vlees of foie gras. Naarmate hij langer ligt, wordt hij steviger, donkerder en krachtiger van smaak.

Ingrediënten

  • 2 kg kweeperen
  • sap van 1 citroen
  • suiker, in gewicht gelijk aan dat van de kweeperen zonder klokhuis en schil.

 

Werkwijze

Verwijder de klokhuizen, schil de kweeperen en en zet het vruchtvlees apart. Verwarm de klokhuizen, schillen en 250 ml water in een steelpan en kook 1 uur zachtjes. Passeer de pulp door een puntzeef en houd apart. Doe pulp, citroensap en nog eens 250 ml water in een steelpan met dikke bodem. Weeg het vruchtvlees, voeg het aan de pulp toe en laat alles 1 uur zachtjes koken.

Pureer de pulp met een staafmixer of in een keukenmachine glad. Voeg nu de suiker toe en kook de puree onder af en toe roeren nog 2 uur zachtjes, tot ze dieproze van kleur is geworden. De kaas is klaar, wanneer je een lepel over de bodem van de pan kunt halen en daarmee een duidelijk spoor achterlaat. Vet een ondiepe braadslee met antibaklaag licht in en schenk een laag kaas van ongeveer 3 cm erin. Laat 1 nacht staan, stort de kaas op een stuk kaasdoek en wikkel het eromheen. Wikkel het pakket vervolgens in krantenpapier en laat de kaas voor gebruik 1 maand op een donkere plek staan. De kweeperenkaas is maximaal 1 jaar houdbaar.

Bron: Houdbaar en Heerlijk / Terra


Confituur van kweeperen

Ingrediënten

  • 2,5kg kweeperen
  • 2 kg suiker
  • 0,5 l water

 

Werkwijze

Was en droog de kweeperen. Haal het klokhuis eruit, maar stop de pitten in een zakje. Snijd het vruchtvlees in fijne schijfjes, maar schil de peren niet. Doe nu de vruchten, de suiker en de pitten met wat water in een kookpot. Laat zachtjes koken tot de vruchten doorschijnend worden en de siroop aan de schuimspaan blijft kleven. Haal nu het zakje met de pitten eruit. Doe de confituur in potten en dek ze af. Sluit de potten meteen.

TIP: Kweeperen geven erg veel kracht en kunnen vlees vervangen. Brood met kweeperenconfituur is dus een volwaardige maaltijd 's avonds.

 


Gelei van kweeperen en frambozen

Ingrediënten

  • 50 cl kweeperensap
  • 50 cl frambozensap
  • 75 cl droge rode wijn
  • 1,5 kg suiker
  • enkele verse pepermuntblaadjes

 

(voor ongeveer 12 glazen potten met een inhoud van 25 cl)

Werkwijze

Bereid het kweeperensap. Je hebt daar ongeveer 1 kg kweeperen voor nodig. Maak het frambozensap door de vruchten koud te persen of met behulp van een sapstomer. Breng de beide vruchtensappen met de rode wijn en de helft van de suiker aan de kook. Schep er het schuim af indien nodig. Voeg de resterende suiker en de fijngehakte pepermuntblaadjes toe en laat het geheel 2 minuten doorpruttelen. Giet de hete gelei in potten en sluit ze direct.

Bron: Confituur van Winiefred - Davidsfonds/Leuven

 


Terrine met appel, peer, kweepeer en amandelen

Ingrediënten (6 personen)

  • 4 kweeperen
  • hoeveelheid suiker, gelijk aan het gewicht van de kweeperen
  • 4 appelen (bvb. Granny Smith)
  • 4 peren (bvb. Bonne Louise)
  • 50 g hele hazelnoten
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 100 g witte basterdsuiker
  • sap van 1 citroen

 

Werkwijze

Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen en de pitjes. Snijd de kweeperen in kwarten. Kook de kwarten kweepeer gedurende circa 1 uur in een pan met zoveel water dat ze onderstaan. Giet de kweeperen met het kookvocht door een zeef en vang het vocht op. Meng de kweeperen met hun gewicht aan suiker. Doe het mengsel terug in de pan, voeg de helft van het opgevangen kookvocht toe en kook de kweeperen in circa 10 minuten tot moes. Schil de appelen en peren. Verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kwarten. Laat de basterdsuiker met 1 eetlepel water op een laag vuur smelten en licht karameliseren. Voeg de kwarten peer en appel toe. Laat ze onder voorzichtig roeren 5 minuten zachtjes koken. De vruchten moeten goudgeel van kleur zijn. Laat de vruchten uitlekken.

Bekleed een terrinevorm met vershoudfolie en laat die aan beide lange kanten overhangen. Vul de vorm afwisselend met laagjes appel, peer, hazelnoten en amandelschaafsel. Bedek de laatste laag met de kweeperenmoes. Vouw de overhangende folie over de vulling en zet de terrine tenminste 12 uur in de koelkast voor je hem serveert. Deze terrine is niet erg vast en kan het best met een lepel gegeten worden. Bekleed in dat geval de vorm niet met vershoudfolie.

Bron: Patés en Terrines - Stéphane Reynaud - Terra

 


Cotignac, stevige kweepeerpasta

Ingrediënten

  • 2kg kweeperen
  • 1 vanillepeul, gespleten
  • 2 kruidnagels
  • citroenschilletje (2-3 cm)
  • rietsuiker 

 

Werkwijze

De bereiding van deze bijna snijdbare, zeer zoete pasta is eeuwenoud en komt in tal van landen voor, vandaar de ook hier ingeburgerde namen: dulce de membrillo, Quittenbrot, marmelo en cotignac

Wrijf de donslaag van de kweeperen. Schil de vruchten, haal de klokhuizen eruit en stop deze in een neteldoekje, met kruidnagels en citroenschil; bind dicht. Hak het vruchtvlees in stukjes en leg in een pan met een dikke bodem. Bedek met zoveel water tot ze onderstaan, leg het neteldoekje erop en breng afgesloten aan de kook. Draai het vuur laag en gaar de kweeperen in 30-40 min. Giet het vocht af. Weeg de kweeperen en gebruik straks precies zoveel suiker. Blend de vruchten geheel glad. Giet de moes terug in de pan, voeg de suiker toe en breng dit roerend aan de kook, draai het vuur laag en roer regelmatig tot de massa inkookt tot een diep oranjerode pasta (dit kan 1,5-2 uur duren!). Pas op voor spetters, draag lange keukenhandschoenen. Verwarm de oven voor op 50°C. Vet een grote, platte ovenschaal in en bekleed met bakpapier. Stort de massa erin zet de schaal nog 1-3 uur in de oven om te drogen/in te dikken, met de ovendeur op een kier. Laat de pasta geheel afkoelen. Serveren: in puntjes bij r(oude) schapenkaas. Rol resterende stukjes door een laagje suiker; bewaar ze luchtdicht en koud, zo blijven ze maanden goed.

Bron: Van het land (Alma Huisken/ Fontaine uitgevers)


Voor kweeperen kan je eventueel terecht bij volgende bedrijven:

1 reactie

  • Patricia D. Patricia D. bedankt eddy gers voor dde lekkere recepten ik ga daar boven enkele kweeperen pluuken en er proberen iets lekke van te maken
    Dinsdag 22 September 2015 om 21:15

Log in om een reactie te plaatsen