MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met rozen

2934 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Recepten met rozen


clip_image001(895).jpg

ROZENLIMONADE (recept van Hilde Degraen)


• Ingrediënten 200g rietsuiker 2 dl water vergiet vol geurende rozenblaadjes (twee handen vol) 2 citroenen


• Werkwijze Breng de suiker met het water aan de kook en maak een suikersiroop. Als de suiker volledig opgelost is neem je het mengsel van het vuur. Voeg de rozenblaadjes toe en laat afkoelen, terwijl het geheel goed afgesloten wordt. Voeg het sap van de citroenen toe en zet het geheel in de koelkast. Leng aan met water naar smaak, filter wel de rozenblaadjes uit het geheel.

ROZENCONFITUUR


• Ingrediënten 500 g donkerrode rozenblaadjes van onbespoten of onbehandelde rozen. 850g ‘Minutsuiker’ 4 el water 2 el citroensap


• Werkwijze Was de blaadjes voorzichtig en laat ze op een doek drogen. Leg in een pan met dikke bodem afwisselend een laagje rozenblaadjes en een laagje suiker. Overgiet de blaadjes met water en citroensap en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes stoven onder regelmatig omroeren om aanbranden te voorkomen. Om te zien of de jam al is ingedikt, laat u een druppel op een koud bordje vallen. Wanneer de druppel stolt, is de jam klaar. Vul de potjes met de jam en sluit ze met een schroefdeksel. Bewaar de jam op een koele, droge plaats.

GESUIKERDE ROZEN


• Ingrediënten 1 eiwit fijne kristalsuiker


• Werkwijze Klop een eiwit schuimig en bestrijk er met een fijn penseeltje alle delen van de rozen mee. Bestrooi de bloemen daarna met fijne kristalsuiker. Leg ze op bakpapier en laat ze in de oven op 50°C drogen tot ze hard aanvoelen (ca 30 min.). De ovendeur moet hierbij op een kier blijven staan. Laat de rozen op een droge plaats uitwasemen. Zodra ze helemaal droog en hard zijn, kunnen ze heel lang bewaard worden in een goed sluitende weckpot bijvoorbeeld.

Bron: Rozenijs en Ridderspoor /Terra ISBN-90-5897-132-5

ROZENBLAADJESJAM   (recept Hilde Degraen)


• Ingrediënten 4 kopjes rozenblaadjes. 1 kopje water sap van twee limoenen 1 kopje suiker (mag rietsuiker zijn) 2 theelepels rozenhydrolaat


• Werkwijze Laat de rozenblaadjes zachtjes sudderen in het water gedurende 15 minuten. Voeg het limoensap en de suiker toe en plaats terug op het fornuis. Laat koken tot de suiker is opgelost. Dan 15- 20 minuten doorkoken tot de jam begint op te stijven. Verwijder het geheel van de warmtebron en voeg het rozenhydrolaat toe. Giet het geheel in glazen schone potten en sluit luchtdicht af.

Wat is rozenhydrolaat ? Bij de productie van etherische oliën door waterdamp-distillatie krijg je twee eindproducten: uiteraard de etherische olie met alle olie-achtige componenten én een "water" gedeelte , waar alle water oplosbare stoffen in zitten = bloesemwater of hydrolaat.

 clip_image001(898).jpgFoto: www.lens-roses.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen