MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met zuurkool

872 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.


• KIP MET ZUURKOOL

Ingrediënten: 1 kg rauwe zuurkool, 1 kip, 150 g gerookt spek, 1 spekzwoerd, 2 wortels, 1 ui met 2 kruidnagels erin geprikt, 1 teentje knoflook, 1 eetl. reuzel, tijm en laurier, enkele jeneverbessen, 2 dl droge witte wijn, 1 dl water, een flinke klont boter, peper en zout.

Bereiding: De zuurkool wassen, laten uitlekken. Een grote kookpan met reuzel bekleden, spekzwoerd erin leggen (de vette kant naar onderen). Dan de zuurkool toevoegen, ver­mengd met de aromaten, de fijngesnipperde wortels en de kruiden: de ui in het midden leggen. De witte wijn en het water toevoegen. Gedurende 2 uur laten koken (40 minuten in de snelkookpan). Vanaf de helft van de kook­tijd de vooraf in de boter gekruimde kip en het spek toe­voegen. Alles samen opdienen. Eventueel kan u bij dit gerecht aardappelpuree serveren.

Als u voorgekookte zuurkool gebruikt, is de kooktijd slechts 30 minuten (10 minuten in de snelkookpan).• FAZANT MET ZUURKOOL

Ingrediënten: 1 kg zuurkool, 1 fazant, 8 Frankfurter worstjes, 3 plakken spek, 1 spekzwoerd, een klont boter, 1 eetl. reuzel, 1 uitje, 2 kruidnagels, 6 jeneverbessen, 1/3 l droge witte wijn, peper en zout.

Bereiding: Laat in een kookpan de reuzel smelten. Bedek de bodem met spekzwoerd (de vette kant niet onder). Leg hierop de gewassen en uitgelekte zuurkool, de ui met de kruidna­gels erin geprikt, de jeneverbessen, zout en peper. Verdeel er de plakken spek op en giet de wijn erover. Laat dit alles gedurende anderhalf uur zachtjes sudderen.

Intussen de schoongemaakte fazant in de boter kleur laten krijgen, kruiden met peper en zout en gedurende 1/2 uur laten braden. Dan de fazant in de pan bij de zuurkool leggen en nog 1/2 uur verder laten stoven. Een kwartier voor het einde van de bereiding de worstjes toe­voegen (Geef vooraf enkele prikjes in. de velletjes).

De fazant opdienen op een bed van zuurkool en omrin­gen met de plakken spek en de worteltjes. Aardappel­puree smaakt er uitstekend bij.• ZUURKOOLSLA

Ingrediënten: 200 g zuurkool, 1 ui, 1 eetl. yoghurt, zure of gestremde melk, 1 eetl. olie, citroen.

Bereiding: Neem 50 g zuurkool per persoon. Neem 1 eetl. yoghurt, zure of gestremde melk, 1 eetl. olie van eerste koude per­sing, een fijngesneden ui, enkele druppeltjes citroen. Men kan ze ook met mayonaise bereiden. Naar believen kan men er ook peterselie of andere kruiden aan toevoegen.• HONGAARSE ZUURKOOL
Ingrediënten: 300 g gerookt doorregen spek, 1/4 l water 3 uien 30 g reuzel 750 g zuurkool 1/8 l witte wijn 1/4 l water 3 jeneverbessen 5 peperkorrels 1/2 blaadje laurier 2 rode paprika's zout en witte peper

Bereiding Het spek met het deksel op de pan een halfur koken in de 1/4 l water. De uien in ringen snijden en in vijf minuten goudgeel fruiten in de verhitte reuzel. De zuurkool uit elkaar plukken met behulp van een vork. De zuurkool bij de gefruite ui toevoegen. Onder voortdurend roeren de zuurkool vijf minuten fruiten. Vervolgens het water en de wijn bij de zuurkool gieten, of enkel de wijn. Jeneverbessen, peperkorrels en laurier in een (neteldoek)lapje binden en dat in de kool hangen. De zuurkool zachtjes laten koken, zeker een paar uur. De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden van een halve centimeter breed; de reepjes paprika en het spek met de bouillon bij de zuurkool in de pan doen. Met het deksel op de pan alles samen nog zeker twintig minuten laten koken. Voor het serveren het kruidenzakje verwijderen; het spek uit de pan nemen en in plakken snijden. De zuurkool met versgemalen peper en zout op smaak afmaken en de zuurkool opdoen op een verwarmde diepe schotel. De plakken spek dakpansgewijs op de zuurkool leggen. Erg lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree. Het is ook lekker om een soort fantasie-gehaktballen te maken, van varkensgehakt, rauwe rijst, ei, ui, gehakte peterselie, zout en paprika. Van dat mengsel worden bellan gevormd. Daarmee gaat het als met het spek van straks: gaar laten worden in kokend water, daarna bij de zuurkool deponeren.

 Bron: Spectrum recepten encyclopedie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen