MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Test van het Netatmo 'persoonlijk weerstation'

3614 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Vrijdag 6 Juli 2018 Volg Lieven G.

Als fervente liefhebber van 'Internet of Things'-toestellen en gadgets die onze thuisomgeving slimmer maken, kreeg ik recent de kans om een nieuw toestel uit te testen. 

In ons huis hebben we al een hele tijd een slimme thermostaat, slimme rook- en CO2-melders, slimme deurbel, slimme camera's, voice assistants, en zelfs een koffieapparaat dat volledig bestuurbaar is via Bluetooth. Echter in de tuin was de digitalisering nog niet zichtbaar.... tot nu !

Ik ging aan de slag met een 'Netatmo Persoonlijk weerstation'. Dit is een compleet wifi-geconnecteerd weerstation met binnen- en buitenstation, een wind- en regenmeter. En dat alles gekoppeld aan een overzichtelijke app voor de smartphone.

Na het uitpakken van alle onderdelen kon ik starten. Het hoofdstation is eenvoudig aan te sluiten via USB en een stopcontact. Daarna configureer je dit toestel via de Netatmo app op je smartphone of via de software voor jouw computer. Tijdens de installatie deed het toestel nog automatisch een firmware update zodat het helemaal up-to-date was. Na een 10-tal minuten was alles klaar en kwamen de eerste meetgegevens (de binnentemperatuur) reeds binnen in de app.

Ook het koppelen van de windmeter ging vrij vlot. De regenmeter echter werd niet onmiddellijk gevonden door het basisstation. Na het vervangen van de meegeleverde batterijen door nieuwe exemplaren werd de module toch gevonden en was ook deze koppeling een feit. Al bij al een vrij eenvoudige installatie dus.

Het basisstation plaats je ergens binnen in huis. Dit station meet naast de binnentemperatuur ook het geluidsniveau, de vochtigheidsgraad, de luchtdruk, en ook het CO2 gehalte van de kamer. De buitenmodule moet je op een beschutte plaats uit de zon hangen. De bijgeleverde strips en clips maken het bevestigen vrij eenvoudig.

Via de buitenmodule krijg je data te zien zoals de buitentemperatuur, vochtigheidsgraad en luchtkwaliteit (smog). De data wordt op regelmatige tijdstippen via wifi naar de binnenmodule verstuurd. Deze buitenmodule werkt ook op batterijen, je bent dus qua plaatsing niet afhankelijk van een stopcontact.

Eens alles op zijn plaats hangt in de tuin en de data binnenkomt heb je een mooi overzicht van alle geregistreerde gegevens van het weerstation. Via de website en/of de app zie je netjes alle statistieken en grafieken van de afgelopen uren, dagen en weken.

 

Het Netatmo weerstation is ook geen gesloten systeem. Je kan eenvoudig andere diensten koppelen via IFTTT en je kan alle meetgevens ook lokaal opslaan in .csv of .xls bestanden. Tevens kan je er ook voor kiezen om de meetgegevens online te delen op de Netatmo Weathermap waar letterlijk duizenden anderen ook hun data ter beschikking stellen.

Via IFTTT is het heel eenvoudig om push-berichten in te stellen wanneer bijvoorbeeld de temperatuur onder nul gaat of wanneer het CO2-gehalte in de kamer te hoog is. Op die manier wordt je verwittigd wanneer je de ruimte dringend moet verluchten.

Al bij al een geslaagde setup van een mooi product. Ik ben alvast fan van het Netatmo Weerstation !
 

Kostprijs: 

 • Weerstation: 169 euro
 • Weerstation- met regenmeterpakket (combi) : 198 euro
 • Windmeter: 99 euro
 • Extra indoor module : 69 euro
   

Bestellen kan via deze link.


Pluspunten:

 • Eenvoudige installatie
 • Automatische firmware update tijdens installatie
 • Goede wifi verbinding, ook buiten
 • Koppeling mogelijk met IFTTT, WOW-BE, WOW-NL
 • Push notifications bij alerts (vb CO2)
 • Elegant en modern design
   

Minpunten:

 • Bijgeleverde batterijen van 1 onderdeel deden het niet

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen