MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verzorging van een azalea in de huiskamer

14374 x gelezen
Hendrik V. door Hendrik Van Oost • Maandag 20 December 2021 Volg Hendrik V.

Nu tijdens de kortste dagen van het jaar is het misschien een goed moment om eens stil te staan bij de kamerazalea.

Hierbij een kort citaat uit het nieuwe boek over de 'Gentse Azalea' van Harry van Trier (Stichting Kunstboek: ISBN 978-90-5856-390-3)

“De tijd dat azalea’s werden beschouwd als planten voor grootmoeder is gelukkig lang voorbij. De Gentse azalea is een trendy product, eigentijds en geschikt voor talrijke creatieve toepassingen in elk interieur…"

 

Bij deze nog enkele tips om lang plezier te beleven aan deze winterbloeiende struik:

Verzorging van een azalea in de huiskamer
De basis voor veel weken plezier van een azalea in de huiskamer, kantoor of andere ruimte wordt al bij de aankoop gelegd. Let er op dat alle knoppen gelijkmatig gezwollen zijn en reeds kleur tonen, enkele bloemen open is een pluspunt. Het blad moet fris en levendig zijn. Een azalea voelt zich opperbest bij kamertemperatuur (20-25C°), bij hogere temperatuur verkort de bloeiduur, bij lagere temperatuur verlengt de bloeiduur.

Nu u een azalea heeft aangekocht of als geschenk heeft gekregen rijst de vraag: "Hoeveel water de azalea nodig heeft?"

Het antwoord is vrij eenvoudig: de teelaarde moet steeds aanvoelen als een uitgewrongen dweil. Indien de azalea in een plastiek pot staat is het gewicht een goede indicator.
Azalea’s komen in het wild voor in Japan en China, meestal in gebieden waar het vrij veel regent, ze groeien op berghellingen met een zeer goede drainage, dit is belangrijk om weten, onze kamerazalea wordt dikwijls in een sierpot geplaatst, water die onderaan in de sierpot blijft staan wordt opgezogen door de teelaarde waardoor de zo noodzakelijke zuurstof voor de wortels wordt verdreven, dit is het slechtste wat de azalea kan overkomen! Controleer de sierpot op stagnerend water.


Het overhouden van een azalea
Aangezien azalea’s houtachtige struiken zijn met een lange levensduur, is het overhouden van een azalea gedurende vele jaren mogelijk.
Na de bloei worden de verwelkte bloemen verwijderd, plaats de azalea in een koele, vorstvrije en lichte ruimte, het gieten gebeurt volgens de eerder gegeven richtlijnen.
Rond 15 mei kan je de azalea buiten planten in een goed drainerende grond, half schaduw is best. Tijdens de zomermaanden overvloedig gieten en matig bemesten met een traagwerkende meststof (NPK verhouding 3 -1 -2).
Zodra er gevaar dreigt voor nachtvorst (half oktober) wordt de azalea terug binnen genomen op een koele en lichte plaats (veranda).
Indien de pot te klein geworden is dien je te verpotten naar een pot die 2 à 4 cm breder is dan de oorspronkelijke pot, let er op van een luchtige zuurminnende grond te gebruiken.

Wist je dat in het land van oorsprong het schenken van een azalea symbool staat voor het brengen van geluk!

 

Meer info over de Gentse Azalea kan je vinden op www.gentseazalea.be

Foto credit: www.groenvanbijons.be

2 reacties

  • Juliette F. Juliette F. bedankt voor de uitleg van de azalea
    Zaterdag 29 December 2012 om 18:21
  • Simone v. Simone v. Prachtig, ben ook even gaan kijken op hun site. De nieuwe zijn super de super, maar waar kan men ze kopen? Ik woon beneden de taalgrens....... nog 60km ten zuiden van Charleroi. Het is in elk geval een goed artikel over de Azalea.
    Vrijdag 6 Januari 2017 om 19:44

Log in om een reactie te plaatsen