MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recept voor vlierbloesemsiroop

16645 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 25 Mei 2023 Volg Eddy G.

Vlierbloesemsiroop maken? Nu is het ideale ogenblik! Na experimenteren, testen en proeven hebben we het lekkerste en makkelijkste recept voor vlierbloesemsiroop eindelijk gevonden. Probeer het in grote hoeveelheden te maken want je kunt het heel goed bewaren en... het is lekker. Een grote voorraad is dus zo op. Santé!


Ingrediënten

 • een flinke hoeveelheid vlierbloesemschermen
 • water
 • 2 citroenen
 • Suiker


Werkwijze

De citroenen schillen en in schijfjes snijden. Doe de vlierbloesemschermen in een glazen of stenen pot. Afwisselen met citroenschijfjes. Goed aandrukken. Water opgieten tot de schermen onderstaan. De pot afdekken en 24u op een warme plek zetten. Leg een stuk neteldoek in een zeef en giet het mengsel hier door. De bloemen en citroenen goed uitdrukken. Doe het vocht in een maatbeker. Per dl vocht neemt u 100 g suiker. Breng het vocht met de suiker langzaam aan de kook en neem de pan van het vuur als alles gaat borrelen. Het schuim afscheppen. Vul glazen potten met de siroop. Deksel op plaatsen. Je kan deze siroop verdunnen met witte wijn of water. Te gebruiken bij pannenkoeken, ijscrème, yoghurt.


RECEPT

Pluk zo’n 30 vlierbloemen, voeg daar 3 liter water bij, 1,5 suiker, 50 gr. citroenzuuur (verkrijgbaar bij de apotheek, een veilig bewaarmiddel) en 5 citroenen (in schijven). Laat dit 5 dagen trekken (2x per dag omroeren!). Daarna ziften en in flessen bewaren. Dit kan je een paar maanden bewaren in de frigo, maar je kan het ook invriezen. Verdunnen met water en als limonade serveren, maar ook heel lekker als een heerlijk zomers aperitief bij een glaasje koele witte wijn,  of een cocktail met 1/5 siroop, 1/5 gin, 3/5 water/ijs… leg daar dan nog een blaadje munt of citroenkruid bij en geniet…

 

bron: moestuinblog

 

vlierbloesemsiroop

9 reacties

 • Marie-Louise V. Marie-Louise V. Bedankt voor deze recepten, ga er mee aan de slag!
  Vrijdag 25 Mei 2018 om 10:01
 • Tessa R. Tessa R. Hoeveel suiker gaat er nou bij? Serieus 1,5 kg?
  "Pluk zo’n 30 vlierbloemen, voeg daar 3 liter water bij, 1,5 suiker,...."
  Zaterdag 26 Mei 2018 om 22:19
 • Jeannette v. Jeannette v. Och, dat valt nog mee...kijk maar eens naar recepten op het net voor siroop. De meesten spreken van een verhouding van 1:1 voor water en suiker. Hier is dat 1: 0,5. Siroop bevat altijd veel suiker maar dat verdun je later weer om er limonade mee te maken. Niettemin, mijn keuze zou het ook niet zijn....véél te zoet voor mij :-)
  Zondag 27 Mei 2018 om 15:10
 • Piera S. Piera S. Ik heb m van het weekend gemaakt, 1,5 kg suiker voor 4 liter. Gaat ook prima
  Maandag 28 Mei 2018 om 08:21
 • Eddy H. Eddy H. Even een vraagje : er staat bij ht tweede recept vijf dagen laten trekken in eigen vocht ! klopt dit en moet je de pot dan niet koel ( in frigo ) zetten ?? Eddy H .
  Maandag 28 Mei 2018 om 09:26
 • Ben A. Ben A. Denk er wel aan om eerst de schermen (bloemen) voorzichtig af te spoelen. Er willen nog wel eens wat beestjes en vliegjes inzitten.

  Eddy Hosten: Ik zet mijn grote emmer met Inhoud altijd in mijn koele garage. Kan ook in bvb de kelder of schuur.

  Piera S: door de aangegeven hoeveelheid suiker blijft het langer en beter houdbaar.
  Vrijdag 29 Mei 2020 om 16:37
 • Ineke R. Ineke R. Zelf gebruik ik stevia voor de vlierbloesemsiroop te zoeten,Gaat heel goed.
  Donderdag 4 Juni 2020 om 11:26
 • Roos D. Roos D. ??????help me even. Met de bloemen?????mijn oma leerde me dit met de bessen te persen????? En tegelijk ik heb 2 soorten gewoon blaf en gekarteld blad. Klopt het dat er 1 van giftig is? Sinds ik deed wet geen siroop meer gemaakt ,
  Woensdag 10 Juni 2020 om 10:38
 • Alain S. Alain S. mmme dit zijn kinderherrinneringen
  Vrijdag 13 November 2020 om 17:13

Log in om een reactie te plaatsen