MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Waarom de korte keten aan populariteit wint

1608 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Maandag 5 Maart 2018 Volg Lieven G.

De korte keten is in opmars. Want rechtstreeks van de boer kopen, heeft zoveel voordelen. Dat weten ook de klanten van Lokaalmarkt.

Veel mensen gaan bewuster om met wat ze eten. Eet ik gezond? Waar komen de producten vandaan? En zijn ze met respect voor de natuur gekweekt of geteeld? Het verklaart waarom rechtstreeks kopen bij de boer sterk aan populariteit wint. 

Zelfs de meest verse groenten in de supermarkt zijn, door de verschillende tussenstops die ze hebben gemaakt, minstens enkele dagen oud. Bij de boer vind je groenten die enkele uren daarvoor nog in de grond staken en dus nog vol vitamines zitten en langer bewaren.

Rechtstreeks bij je boer kopen is daarnaast goed voor het milieu. Het transport voor onze voeding zorgt voor heel wat uitlaatgassen. Door lokaal te eten, spaar je die kilometers uit. Bovendien krijgt de boer op die manier een correcte prijs voor het product dat hij heeft gekweekt of geteeld. Op die manier koop je ook met een goed gevoel en steun je de lokale landbouw, die anders dreigt te verdwijnen. 

In België zijn er de voorbije jaren verschillende initiatieven opgedoken om lokaal te kopen, zoals De Buurderij en Voedselteams. Waar je bij de meeste initiatieven uitsluitend online kan kopen, organiseert Lokaalmarkt elke vrijdag in Deerlijk, Aalst en Roeselare een overdekte boerenmarkt.

“Mensen weten vaak op woensdag nog niet wat ze in het weekend willen eten”, zegt Bert van Lokaalmarkt. “Bij ons kan je ook online bestellen, zelfs tot de avond voor de markt. Maar de nadruk ligt op onze fysieke markt. Door de producten te zien, worden onze klanten geïnspireerd. Ze gaan er ook in dialoog met de boeren en krijgen advies over hoe ze iets moeten klaarmaken.”

  

Bij Lokaalmarkt krijgen ze wel vaker de vraag of de producten biologisch zijn. “Sommige boeren werken biologisch, maar hebben geen officieel certificaat, omdat het te veel papierwerk vraagt. En we gaan bij elk van onze boeren uitgebreid op bezoek om te kijken of ze de aarde of hun dieren met respect behandelen”, zegt Destoop. “Maar wij verkiezen lokaal en niet-biologisch boven biologische producten die van ver komen.”

Uniek aan Lokaalmarkt is dat zowel de markt in Deerlijk, Aalst en Roeselare ook een bar en een kinderatelier heeft. “We brengen graag mensen van alle leeftijden samen. Gezien we op vrijdagmiddag markt houden, komen mensen bij ons om te ontspannen. Na je inkopen kan je bij ons het weekend inzetten bij een pintje en een hapje van bij onze boeren en producenten.”

Meer info op www.lokaalmarkt.be

Lees verder op lokaalmarkt »

2 reacties

  • Marcel V. Marcel V. Dit vind je al een hele tijd veel meer in Wallonië.Ook veel meer promo via de media.Meer aandacht voor bio.
    Zondag 11 Maart 2018 om 16:35
  • Marleen V. Marleen V. De boerenmarkt in Sinaai! Sinds mensenheugenis elke zaterdagvoormiddag.
    Maandag 2 April 2018 om 08:22

Log in om een reactie te plaatsen