MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winter - Vintage Glamour

501 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De samenleving verandert steeds meer in een wereld van grote contrasten. Deze contrasten zijn er tussen culturen en bevolkingsgroepen, maar ook in ons denken en doen; soms kunnen die contrasten zelfs in één persoon vertegenwoordigd zijn. Dit betekent dat we tegengesteld zullen reageren op dezelfde feiten. Het moment en de situatie worden daarbij steeds meer leidend. Deze ontwikkeling vindt zijn weerslag in vormgeving in het algemeen, en in bloemwerk in het bijzonder.

We zien een versnelling van de maatschappij. Nog nauwelijks gewend aan de ene vernieuwing, worden we alweer verrast door een volgende ontwikkeling die allerlei nieuwe mogelijkheden biedt. Daarbij lopen fictie en werkelijkheid nogal eens door elkaar.  Dit gegeven zat in 2006 in alle seizoensinspiraties verweven. Terwijl de overheid zich steeds meer terugtrekt en het individualisme blijft groeien, laat de assertieve consument zich steeds nadrukkelijker zien. We zien dat – nu standaard contactpatronen wegvallen –  er nieuwe relaties ontstaan: tussen personen en culturen, maar ook tussen de mens en een hogere macht. Tegelijkertijd verhardt de maatschappij en de mens is steeds meer op zichzelf gericht; we geloven dat iedereen mooi, jong, rijk of beroemd kan zijn. De behoefte aan luxe en glamour groeit. Dit laatste staat centraal in de winterinspiratie.

 

ROMANTISCH EN STOER

In de bloeminspiratie voor de winter ‘Vintage Glamour’,  speelt het visuele aspect een belangrijke rol: schoonheid en luxe staan centraal. Dit leidt tot een vrouwelijk en elegant beeld dat doet denken aan de jaren twintig en vijftig, met veel glansmaterialen, kralen en parels en andere pracht en praal. De combinatie met stoere materialen – zoals leer en metallic – en donkere accenten als grijs en zwart, zorgen voor een bijzonder contrast. Bij deze trends draait het om elegante, romantische vormen en we zien de oude bloem- en behangdessins terugkomen. Daarbij worden de verschillende pasteltinten met elkaar gecombineerd, met hier en daar een donkere bloem. Het bloemwerk heeft een stoere, maar tegelijkertijd romantische uitstraling, met gebruik van bijvoorbeeld broches en lint, maar ook takken en ruw hout. Hierbij passen romantische, weelderig versierde vazen.  

 vintage_13bbh.jpg


DIANTHUS: symbool voor liefde en religie

Dianthus – ofwel anjer – kent vier typen: de oudste, standaardanjer, de trosanjer, de Barbatus en de mini-anjers. De bloem wordt vaak in verband gebracht met liefde en religie. De naam is afgeleid van ‘Dios’ en ‘Anthos’ wat respectievelijk ‘God’ en ‘Bloem’ betekent. Oorspronkelijk is de anjer afkomstig uit kuststreek van de Middellandse Zee. De bloem is in een groot aantal kleuren verkrijgbaar; er zijn nu zelfs tweekleurige anjers.

 vintage_19anjer.jpg


EUSTOMA RUSSELLIANUM: koninklijke uitstraling

Met zijn wijd openstaande bloemen heeft Eustoma een welhaast koninklijke uitstraling. De bloem komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hij zich met name thuis voelt op de prairie. We kennen de enkelbloemig en dubbel- ofwel gevuldbloemige Eustomia; tegenwoordig kent het assortiment ook kleinbloemige soorten. De bloem is lang houdbaar; maar liefst ruim achttien dagen. Zijn mooie kleurvariaties maakt deze bloem uitermate geschikt voor deze inspiratie.

 vintage_16eustoma.jpg


POLIANTHES TUBEROSA: Metallic glans 

In vroeger tijden werd de Polianthes speciaal gekweekt voor de parfumindustrie. De naam is een samentrekking van de Latijnse woorden poli en Anthe, wat simpelweg staat voor ‘plant met witachtige bloemen’. Tuberosa betekent: knoldragend. De witte bloem kent tegenwoordig een jaarronde aanvoer en houdt het op de vaas maar liefst zo’n tien tot veertien dagen vol. De Polianthes is een dankbaar object voor corsages en ander bruidswerk, maar ook in bloemstukken en boeketten komt deze klassieker goed tot z’n recht. Door zijn zachte kleurnuances lijkt de Polianthes een metalic glans te hebben.

 

 vintage_22polianthes.jpg


PHALAENOPSIS: rouw en trouw 

De jaarrond leverbare Phalaenopsis is veruit de populairste orchidee. ‘Phalaenopsis’ betekent ‘gelijkend op nachtvlinder’. Op het Indonesische eiland Java werd de bloem ooit als groente gegeten. De oorsprong ligt in Zuidoost-Azië, de Filippijnen en Australië. In 1731 werd Phalaenopsis voor het eerst in Europa geïmporteerd. Hoewel er een scala aan kleuren leverbaar is, zijn wit, roze en geel de hoofdkleuren. De bloem kan solo op de vaas staan, maar komt ook goed tot zijn recht in boeketten en bloemstukken. Het is dan ook een populair product voor rouw- en trouwgelegenheden.

 vintage_21phalaenopsis.jpg


ROSA: voor elke gelegenheid 

De roos behoort tot één van de oudste cultuurgewassen; de eerste afbeelding van een roos is al 3500 jaar oud. De oude Grieken beschouwden de roos als het symbool van de godin van de liefde, Aphrodite. Ooit werd de roos ingezet als communicatiemiddel wanneer het openlijk uiten van die liefde taboe of gevaarlijk was. De vele betekenissen die aan de roos gehecht worden, hebben vaak te maken met een rein en zondeloos leven. Het assortiment rozen kan worden gesplitst in kleinbloemigen, grootbloemigen en trosrozen.

 vintage_23rosa.jpg


ANIGOZANTHOS: van droog naar vers

Anigozanthos werd jarenlang alleen in de gedroogde uitvoering geïmporteerd vanuit thuisland Australië. Tegenwoordig zien we vooral de verse variant. De bloem wordt jaarrond aangevoerd en is de tweede exportbloem vanuit ‘down under’. Anigozanthos is familie van het kangoeroepootje. De bloem is lang houdbaar, wel zo’n drie tot vier weken.  Ook hier is de zachte tweekleurigheid van het roze kangoeroepootje een prachtige toevoeging aan dit winterthema.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen