MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winterkwaaltjes bestrijden

2386 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

EUCALYPTUS EEN ZEGEN VOOR DE LONGEN
Zelfs in de klassieke geneeskunde wordt nog altijd goed gebruikgemaakt van de weldoende eigenschappen van eucalyptus. In heel veel oliën, siropen en borstzalfjes wordt nog altijd eucalyptus gebruikt, omdat het heel goed werkzaam is voor de longen. Als je last ondervindt aan de luchtwegen, drink dan thee op basis van eucalyptus, of nog beter: neem eucalyptusdampen.

Bereiding van eucalyptusthee
20 gram eucalyptusblaadjes overgieten met een kwart liter kokend water. Ga er met het hoofd overheen zitten en leg een handdoek op het hoofd zodat de dampen binnen de “tent” van de handdoek blijven. Adem de dampen in. Let op voor verbranding door heet water. Winiefred geeft je een goede raad in geval van verkoudheid: ga 10 minuten over de dampen ademen en de luchtwegen ademen vrijer! Als je thee van eucalyptus in huis verdampt, kan et de symptomen van astma verlichten. Eucalyptusdampen hebben een ontsmettende werking en doden de bacteriën in huis. Bovendien verspreidt eucalyptus een lekkere geur in huis. Zet een theelichtje met een schoteltje eucalyptusthee een tiental minuten voor bedtijd in de kinderkamer en je lievelingen zullen een rustige nacht hebben en weinig last ondervinden van hun verkoudheid.

 

OPKIKKERTJE NA GRIEP DANKZIJ ROZENBOTTELTHEE
Je mag dan al genezen zijn van griep en verkoudheid, toch voel je je niet meteen helemaal hersteld. Om je snel weer “de oude” te voelen na een aanval van griep of aandoening van de luchtwegen, kan je dankbaar gebruikmaken van rozenbottelthee. Rozenbottels bevatten heel veel vitamine C en kikkeren je gauw weer op. Je kan ook gebruikmaken van confituur van rozenbottels. Het voordeel is dat deze geen suiker bevat en dus ook mag aangeraden worden aan mensen met een suikervrij dieet. Gebruik 10 geplette rozenbottels van de hondsroos op een halve liter water. Tien minuutjes laten rusten, zeven en... de thee is gebruiksklaar. Pluk de rijpe rozenbottels, de kleine vruchtenknopjes van de hondsroos in het najaar, vooraleer de eerste nachtvorst opduikt. Snij ze open en verwijder de harige zaadjes. Droog de halve, van zaadjes ontdane bottels op een koele, droge en goed verluchte plaats, zoals de zolder. Ons klimaat laat het drogen van rozenbottels in de openlucht niet altijd toe. Het droogproces kan versneld worden door gebruik te maken van een niet al te warme oven. Bewaar daarna de gedroogde bottels in een luchtdichte pot op een donkere plaats. Grieperig gevoel, verkoudheid of een ander winterkwaaltje? Gelukkig zijn er rozenbottels. Je kan ook wat van deze thee bij de fruitpunch doen of er zelf confituur van maken.

 

BORSTTHEE VAN HEEMST TEGEN SLIJMEN
Niets is vervelender dan een hoest waarbij je geplaagd wordt door slijmen. Het hindert bij het slapen, bij het werken, bij het praten. Daarom kun je deze borstthee toepassen die slijmoplossend werkt. Je kan het zowel bij hoest, bronchitis als bij astma gebruiken. Heemst of Althea officinalis is daar zeer geschikt voor. Je kan de werking versterken door nog twee andere bloempjes toe te voegen: kaasjeskruid of Malva sylvestris en koningskaars of Verbascum thopsus.

Bereiding
Neem 3 koffielepels mengeling van deze bloempjes en doe ze in een kannetje koud water. Laat 10 minuten weken en giet er dan ½ liter kokend water over. Laat trekken gedurende een half uur en filter. Drink hiervan drie- tot viermaal per dag een kopje. Natuurlijk kan je deze thee ook nog combineren met andere hoestthees en andere kruiden, want zowel eucalyptus als tijm hebben een goede werking bij verkoudheid. De slijmstoffen in heemst helpen ook bij heesheid of een droge mond. Maar ook bij darmproblemen helpt heemst. Een kopje heemstthee legt een beschermde film tegen de darmwand. Heemstthee wordt ook gebruikt als bindmiddel in de plaats van gelatine. Je kan die daarom ook gebruiken bij appelcompote. Heemstbloesemthee is zeer lekker. Het is niet zo sterk als tijmthee en werkt eveneens op de luchtwegen. Je mag het zelfs van bij de geboorte aan baby’tjes geven. Heemstthee werkt preventief tegen de vorming van slijmen en tegen astma en allergieën.

 

SELDERTHEE TEGEN PRIKKELHOEST
Een verkoudheid is vervelend, maar een prikkelhoest is nog lastiger. Sommigen hebben wekenlang last van een droge prikkelhoest. Het is niet enkel erg vermoeiend en houdt je uit de slaap, het is ook erg belastend voor de longblaasjes. Selderthee helpt je van die vervelende prikkelhoest af. Drink selderthee voor het slapengaan en je geniet van een hoestvrije nacht. Deze thee mag ook onverdund gebruikt worden door kinderen. Selder is ook uitstekend voor de bloedsomloop en heeft de reputatie mannen kracht te geven wanner dit nodig mocht blijken.

 


TEVEEL GEFUIFD? TEVEEL GEGETEN EN GEDRONKEN? TIJM SNELT TER HULP
Het overkomt iedereen wel eens. Vooral tijdens feestdagen, verjaardags-feestjes, en uiteraard familiefeesten: de vreugde inspireert vaak tot een grotere eetlust. De gevolgen laten niet te lang op zich wachten: een opgeblazen gevoel, een baksteen in de maag, men krijgt soms ademnood en hartkloppingen gewoon omdat men geen maat kan houden en zich te uitbundig gedragen heeft aan de feesttafel. Mijn grootmoeder had er al een remedie voor, namelijk tijm.

Tijmwijn
Laat 20 gram tijm gedurende één week trekken in 1 liter droge witte wijn. Elke morgen een glaasje voor het eten opdrinken en na een poos is de ellende van de overdaad vergeten. Tijdens de feestweek kan je dit ook dagelijks toepassen, zodat de schade van de vreugde binnen de perken blijft.

Tijmthee
Je kan de wijn ook vervangen door tijmthee. 1 koffielepel tijm + 1 kopje kokend water gedurende 10 minuten laten trekken. Meteen is de kater weg! Zelfs de grootste dierenvriend kan niet op tegen dit middel. Excellent tegen katers! Winiefreds meetje wist het al dat je van tijmthee weer nuchter werd en de kater kan verjagen. Daarom serveerde ze als caféhoudster geregeld een kopje tijmthee aan haar klanten, met gunstig gevolg. Ze bleven ernstig aan de toog. Het is de thymol, de etherische olie die verantwoordelijk is voor deze gewaardeerde werking. Drink hiervan twee kopjes in kleine slokjes en je voelt je meteen beter.

 

 

RAMMENASTHEE BIJ VERKOUDHEID EN KOORTS
Ik heb het mijn grootmoeder nog zien klaarmaken: siroop van rammenas. Het werd toen gebruikt tegen verkoudheden en die goede eigenschappen heeft rammenas nog altijd. Maar je kan er ook thee van zetten. Rasp een stukje rammenas en meng dit met 1 kopje water, 1 theelepel tamari of sojasaus en een kwart theelepel gemberpoeder, of gebruik wat gembersap van verse gember. Breng deze mengeling aan de kook en drink het bij verkoudheid vooraleer je naar bed gaat. Het is ook een uitstekend middel bij koorts. Rammenasthee geeft het lichaam de gelegenheid overvloedig te transpireren zodat de giftstoffen geëlimineerd kunnen worden. Als je niet kan transpireren, zullen de toxines via de nieren en de urine verwijderd worden.

 

 

TIJMTHEE TEGEN HARDNEKKIGE HOEST
Tijm kan je voor veel problemen gebruiken , maar een bekende remedie tegen hoest en prikkels in de keel is tijmthee. Tijm heeft de plezierige eigenschap de slijmen te verdunnen, zodat je ze gemakkelijker kan ophoesten. Bovendien heeft tijm een ontsmettende werking en kalmeert ook de hoestreflex. De thee verzacht infecties van de luchtwegen en de keel. Zelfs de vervelende irritaties en prikkels bij astma worden er door verzacht. Samen met dennenappels en honing kan je een schitterende siroop van maken. Maar ook als thee levert hij uitstekende diensten. Wil je de kuur voor de luchtwegen helemaal perfect volgen, dan kan je ook sterke tijmthee zetten en die aan het badwater toevoegen. Ook via de huid worden de etherische oliën van tijm in het organisme opgenomen.

 

 

HIBUSCUS TEGEN KOUDE VOETEN
Wie koude voeten heeft en daar niets aan doet, zet de deur open voor allerlei kwalen: verkoudheid, blaasontsteking, nieraandoeningen, griep enz... Je hoeft geen kacheltje onder je schoenen te monteren, want Winiefreds geheim is: hibiscusthee. Neem 1 koffielepel gedroogde hibiscusbloemen en laat dit 10 minuten trekken in kokend water. Drink hiervan tweemaal per dag een kopje. Het resultaat is ONGELOOFLIJK! Natuurlijk moet je schoenen met dikkere zolen dragen in de winter, maar met deze tip van Winiefred heb je nooit nog koude voeten... en dat is ook nodig voor wie een warm hart wil hebben.

Winiefred.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen