MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zomerboeket zet je tuin in vuur en vlam

5507 x gelezen
door Colour your life • Woensdag 19 Juni 2019

Zomerbloeiers brengen geur en kleur, niet alleen buiten, maar ook binnen. Heb je zin om de komende zomer ook van jouw tuin een bloemenzee te maken? Kom dan nu in actie, dan is het snel voor elkaar.

Met de enorme keuze aan zomerbloeiers kun jij ook je tuin of balkon in een seizoenlange, kleurige bloemenzee veranderen. Met een beetje slimme planning zit je van maart tot oktober in de bloemen. Mei is de ideale maand om aan de slag te gaan. En wat het extra leuk maakt: met je kleurige tuin sluit je aan bij de nieuwste trends.

De meeste zomerbloeiers zijn makkelijke tuinplanten. Zet ze in losse grond op een plekje waar ze zich lekker voelen, geef ze wat voeding en je hebt er geen omkijken meer naar. Je beloning: een uitbundige bloei. Wil je een snelle zomer make-over? Plant dan wat zomerbloeiers in een pot, schaal of kuip zodat ze kleur kunnen brengen waar jij dat wilt. Zo maak je van je tuin of balkon in een handomdraai een ‘s zomerse oase.

Gouden tuintip

Vaste planten zoals deze kleurrijke zomergasten zijn je lange termijn tuinvrienden. Sommige vaste planten kunnen nogal fors worden. Plaats dus bij het planten meteen al meegroeisteunen. Die vallen straks nauwelijks meer op, tussen al dat bloem en blad.

Gastvrij voor allerlei

Is het insectenhotel in jouw tuin al geopend? Je hebt ze in alle soorten, maten én design. Zonder insecten zou je tuin niet bloeien, konden je planten geen vruchten afwerpen en zouden de vogels erg hongerig worden. Tijd voor gastvrijheid dus!

De beste plek

Elke plantengroep heeft zo zijn voorkeuren: de een houdt erg van de volle zon, de andere geeft juist de voorkeur aan een schaduwrijke plek. Ook de grondsoort is bepalend, zonder goede bodem kan de plant niet stralen. Hou daar rekening mee bij het planten en je kunt genieten van een weelderige tuin.

Ook in huis

Van deze overvloedige bloemenweide kun je ook profiteren in je huis. Zoek de leukste combinaties bij elkaar, knip de bloemen af en schik ze in de vaas. Een recept voor instant zomergeluk!


Uitgebreidere achtergrond informatie

Voor alles in
Veelkleurig leeuwenbekje is voor alles in: voor perken, borders, bloembakken en randbeplanting. Ze houdt van lekker losse, kalkrijke grond. Leeuwenbekje is gek op zon, maar in halfschaduw doet ze het ook goed. Deze plant bloeit van maart tot oktober.
Tip: Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt, bloeit de plant langer.

Opvallers
De grote bloemen van zonnehoed vallen lekker op. Deze rijkbloeiende borderplant is perfect te combineren met Veronica en Phlox. Geef zonnehoed een plek in de volle zon, in losse, kalkrijke grond, en geef haar jaarlijks voeding en de ruimte. Ze zal je belonen met een rijke bloei van juli tot in oktober.
Tip: De vrolijk gekleurde bloemen van zonnehoed versterken het ‘s zomerse karakter van je tuin.

Echte zonaanbidder
De witte of blauwe Afrikaanse lelie heeft zijn oorsprong in het zuiden van Zuid-Afrika en is dan ook een echte zonaanbidder. De bladverliezende variant is winterhard en doet het goed in zanderige en humusrijke grond die goed afwatert. Je hoeft deze lelie alleen bij stevige vorst af te dekken met bijvoorbeeld een laag bladeren. Haar bloeitijd is – afhankelijk van de soort – van juni tot in september. Het bladhoudend familielid is het beste op haar plaats in een kuip of pot. Die kan 's winters naar binnen om daar koud, droog en licht te overwinteren.
Tip: Headbourne-hybriden zijn het meest geschikt voor ons klimaat omdat zij beter bestand zijn tegen de kou.

Leuk, zo’n boerentuin
Lupine staat graag op een zonnige plek in vruchtbare, een tikje zure en luchtige grond. Geef haar wel voldoende ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van de soort bloeit lupine van mei tot oktober.
De grootbladige margriet is onmisbaar voor een boerentuin. Het is een onvervalste borderplanten, net als lupine en ridderspoor. Geef margriet een zonnige standplaats en voedzame grond en ze bloeit met veel enthousiasme van juni tot eind augustus.
Ridderspoor is een borderplant met schitterende kleuren. De meeste soorten bloeien in de (voor)zomer, sommige zelfs tot in de herfst. Beloon ze met een zonnige en beschutte standplaats. Ridderspoor kan overweg met de meeste grondsoorten, behalve droge of erg natte grond.
Tip: Een tweede bloei stimuleer je door de bloeistengels na de eerste bloei af te knippen.

Overal thuis
De zomerbloeiende phlox is komen we in veel borders tegen. Dat is ook niet zo gek: phlox heeft fantastische kleuren en geen voorkeur voor een grondsoort of de hoeveelheid vocht. Geef deze sterke en makkelijke jongen een plekje in de zon, of halfschaduw en het resultaat is een rijke bloei van juli tot en met augustus.

Geen natte voeten
Gele zonnehoed is vooral in de volle zon op z'n plaats, maar hij doet het ook goed in de halfschaduw. De bekendste zonnehoed - Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm' - bloeit bijna drie maanden (vanaf augustus). Voorwaarde is wel dat je hem niet in te natte tuingrond zet.

Salvia staat graag in de zon in goede, niet te natte tuingrond. De donkerpaarse salvia heeft stevige bloemen en bloeit lang, van juni tot en met augustus. Salvia nemerosa 'Sensation Rose' bloeit in juni en juli. Deze plant laat zich door zijn opvallende kleur uitstekend combineren met veel zomerbloeiers.
Tip: Als je salvia na de bloei licht terug knipt, bloeit hij nog een tweede keer.

Ook voor schaduwplekjes
Spirea is een gemakkelijke plant die zeer geschikt is voor een koel klimaat. Deze plant houdt van halfschaduw en vochtige, humusrijke grond. Spirea bloeit van juni tot september, afhankelijk van de soort.
Tip: Laat in de winter geen water rondom de plant staan, dat gaat ten koste van de wortels.

Vingerhoedskruid is een tweejarige plant die van halfschaduw houdt. In het eerste jaar maakt hij mooie rozetten op de grond. In de zomer van het jaar daarop verrast hij je met een stengel van ruim een meter hoog en trossen bloemen. Daarna zaait gewoon de plant zich uit, tot groot plezier van de hommels en bijen.

Heuchera is een bekende bladplant in verschillende kleuren die perfect combineren met zomerbloeiers. Zoek wel naar combinaties met dezelfde voorkeuren. Heuchera is het best op zijn plek in de schaduw. Wil je hem toch op een zonnige plaats zetten, zorg dan dat de plant voldoende vocht krijgt. Heuchera heeft de neiging om omhoog te groeien. Scheur de planten daarom iedere drie jaar en plant ze diep terug.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen