Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Mijn tuin

 Blog  •  Gemaakt op: 10 Mei 2015

Mijn tuin is een knusse stadstuin, eigenlijk veel te klein voor mijn ambities, maar als we lekker creatief worden kan er toch nog best wel veel verbouwd worden! Het ontwerp is gemaakt door mijn moeder, ik heb de mazzel dat ze tuinarchitect is. Ze is wel met pensioen maar voor haar dochter wilde ze graag nog een mooi plan maken. De aanleg vond plaats in het voorjaar van 2014, na een forse ophoging om het hoogteverschil te verplaatsen naar de schuur. In de oude situatie brak je zowat je nek als je de achterdeur uit stapte, want er volgde direct een ongemakkelijk afstapje. Nu is de hele tuin één hoogte, op het paadje naar de schuur na. Dit paadje loopt omlaag tussen twee wandjes van gestapelde tegels door. Dit zorgde ook voor een uitdaging op het gebied van afwatering. Om te voorkomen dat het water bij een forse regenbui zo de schuur in watervalt, is er een put gegraven waarin een dompelpomp het water naar het relatief hoog gelegen riool pompt.

De tuin ligt op het noordwesten, dus is een schaduwtuin. Ondanks de eerder genoemde ophoging is de tuin relatief vochtig. De meeste aarde is schoon opgebracht bij de aanleg, dieper is zanderige klei te vinden, uitlopers van de Vecht. Omdat de wijk waar wij wonen een arbeiderswijk van het Werkspoor was, zijn er als je diep genoeg graaft ook nog oude sintels te vinden. Dit is destijds gebruikt als verharding om op te bouwen.

In het ontwerp waren een aantal items belangrijk. Ten eerste moest dat halsbrekende hoogteverschil aangepakt. Verder wilde ik graag meer groen, misschien zelfs een stukje gras (lekker voor de blote voeten) en wat meer fantasie. Ik houd van vlinders en vogels, dus die moesten er ook wat interessants kunnen vinden. Bovendien vind ik het leuk om mijn eigen groenten te verbouwen, dus een beetje creativiteit met verticaal tuinieren is welkom. Ook de erfafscheiding is aangepakt. Niet alleen omdat de oude zowat omviel, maar ook omdat de buren geen bezwaar hadden tegen wat meer privacy, en om meer ruimte te creeeren voor verticaal groen. Een plekje om plantjes te verpotten, een plekje voor de regenton en natuurlijk een plek om lekker buiten te kunnen barbequeen.

Terwijl mijn tuin dus nogal schaduwrijk en fris is in het voorjaar, is de vensterbank aan de voorzijde van het huis zeer geschikt om het één en ander te zaaien en op te kweken, dus ook daar vinden een aantal tuinactiviteiten plaats.

Op de stoep aan de voorzijde van het huis staat een bankje, wat lekker ochtendzon heeft en waar je vroeg in de lente al heerlijk kan zitten met koffie of lunch. Als alle klussen af in huis, schuur en achtertuin klaar zijn ben ik nog wel van plan een geveltuin te creeeren, met wat stokrozen en een klimplant om de regenpijp heen ofzo.

De beplanting van de achtertuin is gedeeltelijk gedaan met alles wat ik al in potten had gekweekt om het dakterras van mijn vorige huis in de binnenstad. Een groter deel van de beplanting komt uit de tuin van bovengenoemde moeder, waar heel veel keus is en altijd wel een polletje over of op te delen en desnoods te stekken. Een paar planten stonden al in de tuin, waaronder een appelboom. Dit was een nooit gesnoeid leiexemplaar, die redelijk eenzijdig appels droeg en dus na een goed jaar waarin ik 25 kg appels kon plukken met een kleine storm ineens dwars in de tuin lag. Dit maakte het plukken wel een stuk makkelijker.

 

Alle notities

Reageer