MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Groenten, fruit en ander zaaigoed 2015 mei

 Blog  •  Gemaakt op: 10 Mei 2015

Januari

Na de positieve ervaringen van vorig jaar, had ik dit jaar nog meer inspiratie om te gaan zaaien. Mijn moeder heeft een grote moestuin, dus ik had besloten haar wat te helpen met voorzaaien, omdat ik het gewoon leuk vind en het voor mij zeer geschikt studie ontwijkend gedrag is. Ik begon met prei, stengelui en spitskool. Het waren allemaal oude zakjes, dus ik had maar lekker veel gezaaid. Natuurlijk kwam alles op, en heb ik toch nog wel flink uitgedund. Het resultaat was meer dan voldoende spitskolen voor mijn moeder en schoonmoeder, en veel te veel stengelui. De preien had ik waarschijnlijk wat te vroeg verspeend, en die bleven nogal klein, maar uiteindelijk komen ze er denk ik wel. Ik hou zelf niet van spitskool, dus die heb ik allemaal weggegeven. Ik heb wel een paar preien in een emmer geplaatst, maar nu in mei zijn ze nog erg klein, dus vrees ik dat dit niet heel veel wordt. Aan de andere kant zijn het volgens mij herfstreuzen, dus wie weet!

Februari

De moestuintjes actie begint! Wat een geniale actie. Dankzij mijn patienten heb ik al snel een hele zaaibak vol!

En wonder boven wonder komt uiteindelijk alles op. Uit één zaaipotje aubergines komen 18! planten op. Twee potjes broccoli geven ongeveer hetzelfde aantal. Bij gebrek aan een kas en voldoende grond, geef ik ook hiervan een heleboel weg. Ik houd 1 aubergine plant en twee emmers met elk vier broccoli planten. Het resultaat in mei:

Maart

Ik poot vijf aardappels van de oogst van mijn zus van vorig jaar die stiekem al aan het uitlopen geslagen zijn in haar kelder. Drie ervan vormen nu in mei een prachtige belofte voor mogelijk poldergoud in een hippe plantzak. Ook zaai ik sla en andijvie, waarvan ik er zelf respectievelijk 8 en 4 houd, de rest gaat wederom naar de moestuinen van moeders en schoonmoeders. Ik vind het zó zonde als ik kleine plantjes met zoveel potentie weg moet gooien! 

Ook zaai ik tomaten: kerstomaatjes, vleestomaten, roma tomaten, balkontomaatjes en Zuckertraube tomaten (zoete kerstomaten). Allemaal zakjes die ik had liggen en eens wilde proberen. Ik zaai er 6 van elk, één voor mijn moeder, één voor mijn schoonmoeder, één voor mijn zus, één voor mezelf en een reserve. Netjes op rijtjes, met een prikker erbij zodat ik precies weet welk plantje wat is. In de zon in de vensterbank komen ze al rap op, en al gauw heb ik van alle vijf de varianten zes mooie plantjes staan. De vensterbank wordt druk, naast de moestuintjes, en alles wat ik eerder al gezaaid had. Mijn kat wordt jaloers, want die wil ook op de vensterbank zitten. Eerst lost ze het nog zo op:

Maar al snel is dit het resultaat: 

Alle zaailingen door elkaar en geen idee meer of de plant lieve kleine kerstomaatjes gaat maken of enorme vleestomaten. Zodra ze groot genoeg zijn krijgen alle voorgenoemden een vijftal verrassingstomaten. 

Buiten de tomaten zaai ik paprika's: De gewone Yolo Wonder's, Redskin's, Gele en Rode Puntpaprika's. Ook nog lekkere spaanse pepertjes (één plant geeft altijd veel meer dan ik gebruiken kan, maar het ziet er zo leuk uit) en de Hongaarse Hotwax pepers (die zo gevaarlijk veel op puntpaprika's lijken). Gelukkig laat het rode loeder deze wel staan.

Verder gezaaid: gemengde snijsla, veldsla en snackkomkommers. Helaas komen de snackkomkommers nooit op, maar krijg ik een plantje van mijn schoonmoeder.

 

 

Alle notities

Reageer