MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Groe(n)ten van D'n Hof

 Notitie  •  Gemaakt op: 11 Mei 2015

Groe(n)ten van D’n Hof

Vanaf begin maart is het al  weer druk op D’n Hof. Vroeg in maart terwijl de leden begonnen hun landje weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen, is de werkgroep kassen aan de slag gegaan.

Tientallen soorten groenten zijn in kleine geperste kluitjes aarde gezaaid en in kratjes rij naast rij in de kassen gezet. Zo worden plantjes gekweekt voor de leden, die niet allemaal zelf op hun vensterbank aan de slag hoeven. Dit gaat het hele jaar door. Dus al de vroege zomergroenten straks de volle grond in gaan, dan is er weer plek voor een volgende zaaironde. Wat we teveel hebben is te koop voor belangstellenden. Daarnaast komen er in de zomer ook warmte minnende planten in de kas zoals  komkommer, paprika, tomaat.

Buiten is het land klaar gemaakt. De paden zijn bestrooid met haksel, de laatste restanten wintergroenten zijn geoogst en er is  paardenmest verspreid. De mulch die na de winter over is, wordt gekoesterd, het is de beste methode om uitdroging van de grond te voorkomen. Onder de mulchlaag ziet de grond er rul en gezond uit, vol pieren en kleiner gespuis. Wanneer de voorgetrokken plantjes de grond in gaan, wordt er een kuiltje in de mulch gemaakt, het plantje wordt met een schep compost in de grond gezet en de mulch wordt weer rondom de plant aangebracht. Zo voorkom je uitdroging en hoef je niet steeds water te geven.

En dan komen de ongewenste gasten! We zijn er klaar voor. Zonder gif. In de kassen zijn het vooral muizen die het o.a. op de tuinbonen voorzien hebben. Vorig jaar waren het vooral naaktslakken die de tuinen belaagden, naast de gebruikelijke bladluis, uiteraard. Ik heb eens rondgevraagd wat men daar zoal tegen heeft ondernomen. Hier komen enkele tips:

Zwarte bladluizen zijn dol op tuinbonen. Als je even niet oplet, nemen ze het hele zaakje over. Een methode om dat tegen te gaan is om geurende planten zoals venkel tussen de tuinbonen te zetten. Daar houden de luizen niet van. Nu zijn we op D’n Hof toch al geneigd om diverse planten door elkaar te zetten, dus dat gaat makkelijk. Monocultuur trekt ongedierte aan. Er is nogal wat informatie te  vinden over planten die je juist wel en juist niet bij elkaar moet zetten. Afrikaantjes en worteltjes die door aaltjes belaagd worden zijn een ander mooi voorbeeld.

Een andere methode is om tuinboonplanten op een bepaalde hoogte te toppen, maar enkele zwakke planten juist niet te toppen. Die “offer” je dan op, want daar gaan de luizen dan naar toe. Als je zoals ik thuis maar vijf planten hebt staan, dan werkt dat natuurlijk niet, maar dan is het met duim en wijsvinger wel bij te houden. En je kunt natuurlijk altijd nog overgaan op een biologische bestrijdingsmethode. Brandnetelgier of gier van rabarberblad over de groenten spuiten  werkt heel goed.

En dan die slakken, die alles tot de nerf kaal vreten. In de Weleda productietuinen in Schwäbisch Gmünd, waar ik afgelopen zomer een bezoekje heb gebracht, hadden ze eenden rondlopen die de slakken  heerlijk vonden. In D’n Hof wordt met van alles geëxperimenteerd, met wisselend succes. De naaktslakken zijn in de schemering wel te vinden, als ze aan de wandel gaan, de huisjesslakken niet. Lege vochtige bloempotten in de tuin leggen waar ze overdag verkoeling kunnen vinden, kan helpen. Koperdraad zorgt ervoor dat ze een licht schok krijgen als ze erover heen kruipen, en daar houden ze niet van. Bakjes bier ingraven is nog een methode, die bij mij echter nog nooit een slak heeft opgeleverd. Eierschalen en ander scherp strooisel helpt ook een beetje, maar verdwijnt ook weer makkelijk. In de aarde rond de favoriete slakkenplanten vind je soms in de aarde kluitjes eieren. Het belangrijkste is: blijven kijken en controleren, zo mogelijk elke dag, en soms gewoon je verlies nemen. Ons leven hangt er gelukkig niet meer van af zoals vroeger.

 

Alle notities

Reageer