MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

De heks

 Blog  •  Gemaakt op: 13 Mei 2015

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/05/12/de-heks/

Naarmate ik het oerwoud verder verken kom ik steeds meer soorten onkruid tegen. Het begon met kweekgras en brandnetels. Nu kunnen we paardenbloem, zevenblad, kruipende boterbloem, zuring, kleefkruid, koolzaad en haagwinde toevoegen aan het repertoire. Een flink deel daarvan kan gegeten worden. Alhoewel ik daar niet direct van begon te juichen heb ik het toch maar uitgeprobeerd. Laatst stond brandnetelsoep op het menu. Ik voelde mij een beetje een heks toen ik aan het koken was en had mezelf tijdelijk omgedoopt tot Eucalypta. Met afwashandschoenen aan heb ik de brandnetels gewassen en in een grote kookpot gedaan met wat uien, bleekselderij en tuinkruidenbouillon. Rattenstaarten, alhoewel aanwezig op de tuin, heb ik uiteindelijk toch maar achterwege gelaten. De soep zag er... gezond uit en vooral erg donkergroen. Het oordeel: ik vond het niet vies, maar toch ook niet echt lekker. Ondanks dat ik de soep door de blender heb gehaald vond ik het wat te vezelig. Spinaziesoep, ook groen verder houd de vergelijking op, vind ik een stuk lekkerder. De volgende keer ga ik zevenbladpesto proberen te maken.

[Zonnig plekje]

Naast de reguliere groenten en onkruid blijkt men ook bloemen te kunnen eten. Hierbij moet je wel opletten, want veel soorten zijn giftig. Het merendeel in onze tuin is echter eetbaar. Ik heb mijzelf als proefkonijn genomen… en ik leef nog.  Viooltjes: wel okay, maar niet heel bijzonder. Ik zou het eerder gebruiken om een bord eten mee op te leuken. Magnolia: smaakt best lekker pittig en is voor herhaling vatbaar. Eerder heb ik lavendellimonade gemaakt. In het begin even wennen, want de geur en smaak associeer ik met parfum, zeep of toiletverfrisser, maar als je daar voorbij bent is het best prima. Momenteel zijn paardenbloemen en tulpen in bloei, die ga ik nog proberen. De andere bloemen die er nu zijn zijn niet eetbaar voorzover ik weet. Later dit jaar kunnen we sierui, sering, duizendschoon, oostindische kers, rozen, goudsbloem, zonnebloem en bloemen van doorgeschoten kruiden en groenten uitproberen.

[Zalm met radijs uit de oven]

We eten ook nog wel "normale" dingen. In tegenstelling tot de vorige jaren zaai ik nu om de paar weken wat groenten. Dit zorgt ervoor dat je niet ineens 20 kroppen sla weg te werken hebt. Momenteel kunnen we sla, radijs en spinazie oogsten. Mais, bietjes, pastinaak, venkel, sperziebonen, en nog zo het een en ander, is uitgeplant en de kolen groeien als kool. De kas van de lidl hebben we opgezet en daar staan de tomatenplanten, paprika en pepers in. Dat was even spannend met de harde wind van de laatste tijd. Lang leve ductape. Dat moet de kas maar even bij elkaar houden totdat we een vaste kas gaan bouwen.

[De kas]

 

Alle notities

Reageer