MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Te kleine kas (of te veel zonminnende plantjes, het is maar hoe je het bekijkt)

 Blog  •  Gemaakt op: 17 Mei 2015

Ik heb dit jaar vijf varianten tomatenplanten gezaaid (roma, kers, balkon, zuckertraube en vleestomaten), die helaas doordat ons lieftallige kattenbeest uit de vensterbank gemept en door elkaar geraakt zijn. Ik heb nu nog acht verrassingstomatenplanten van verschillende maatjes bewaard (de rest cadeau gedaan aan moeders en zus) waardoor ik nu hopelijk van elke variant wel een plant heb. Verder heb ik een spaanse peper en een Hungarian Hot Wax peper (waarschuwing: niet aanzien voor onschuldige puntpaprika).

Hiernaast heb ik een drietal paprika varianten: Gele paprika, rode puntpaprika en de gewone Yolo Wonder. 

Tot slot heb ik nog een snackkomkommer en een aubergineplant.

Al deze planten vinden wat warmte wel prettig. Nu is mijn tuin helaas iets te klein voor mooie kassen zoals deze:

Wel heb ik deze:  
maar die neemt eigenlijk veel te veel plek in op mijn terras.
Het is best leuk om ook nog in de tuin te kunnen zitten ;)

Om deze reden zijn we zelf creatief geworden:


Kasje getimmerd, groen gebeitst en alles bekleedt met doorzichtig tafelzeil.

Deze kas kan van de zomer blijven staan, terwijl we toch nog ons terras kunnen gebruiken.

Dat lost mijn probleem op voor een gedeelte van mijn planten, maar als ze op volle toeren aan de slag gaan is de kas met twee tomaten, een aubergine en een paprikaplant al wel vol.

Nu heb ik bedacht dat de pepers en de snackkomkommer best wel binnen in de vensterbank kunnen groeien. En de kerstomaatjes misschien ook wel. (nu nog erachter komen welke tomaten de kerstomaten zijn ;)

Dan heb ik nog steeds 2 paprikaplanten en 7 tomatenplanten om een huisje te geven. Mijn vriend stelde voor om mijn pop-up kasje op te zetten op het dak van de schuur of het platte dak van de keuken, maar ik zag het niet zo zitten om elke keer met een ladder aan de slag te gaan of uit het logeerslaapkamerraam te klimmen.

Na wat gesnuffel in de schuur kwam ik deze tegen: De Topsy Turvy

 Hierin kan je tomaten op zijn kop kweken. Een paar jaar terug had ik deze bij mijn moeder opgehangen, en dat werkte best wel goed! Je hoeft de tomaten niet te ondersteunen, de planten zijn van de grond af, bladeren drogen sneller op, er kan geen onkruid in groeien en ze beweren dat je een maand eerder en meer kan oogsten (waarom dat is, zou ik niet weten).

Wat ik wel weet, is dat het in ieder geval een huisje is voor één van mijn planten: vandaag dus maar geplant:

 Eens kijken of ik er zelf een paar kan construeren of eventueel wat bij kopen?

 

Alle notities

2 reacties

  • Barbera v. Barbera v. Ik hoop dat de waarschuwing niet door ervaring kwam ;) Leuk om te lezen hoe je creatief met alle warmteminnende planten omgaat.
    Maandag 18 Mei 2015 om 19:43
  • Roos V. Roos V. Haha, helaas wel, ik had ze al helemaal gegrild voor over een salade :) Toen mijn vriend ze in reepjes ging snijden en zijn vingers aflikte bleek pas dat het geen onschuldige paprika was maar toch een van de hetere pepers :) 5000-10.000 op de schaal van Scoville.
    Dinsdag 19 Mei 2015 om 11:30