Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Harmonia, het kleine monstertje met vele stippen en vele kleuren.. klinkt als een sprookje.

 Blog  •  Gemaakt op: 07 Jun 2015

 

Hmm.. Harmonia, mooie naam voor een lieveheersbeestje. Harmonisch? Evenwicht? Ja inderdaad, hij doet een bijdrage in het evenwicht in onze tuinen en de natuur. Maar... 

In 2003 maakte ik voor het eerst kennis met dit bijzondere beestje. Mijn thesis was een onderdeel in een doctoraatstudie "risico-analyse van Harmonia axyridis of het veelkleurig lieveheersbeestje". Ook wel gekend als het Aziatisch lieveheersbeestje. Super interessant! Lieveheersbeestjes kweken in het labo en ze ondertussen parasiteren met sluipwespen. :-p 

We moesten namelijk onderzoeken of het kleine monstertje zelf ook natuurlijke vijanden heeft.. Wel een beetje horror! Die sluipwespjes leggen een eitje in het kevertje en na enkele dagen komt een kleine larve uit. Die eet het beestje van binnen op. Als de larve vet genoeg is, kruipt hij uit het kevertje. Het kevertje gaat nu stilaan dood. Ondertussen wordt de kleine larve een mooie sluipwesp via het popstadium. En de cirkel is rond.

Hoe kwam dit beestje dan vanuit Azië in onze regio? Harmonia werd blijkbaar al een hele tijd terug geïntroduceerd als natuurlijke vijand in de tuinbouw. Door zijn grote vraatvermogen was hij populair om in te zetten om bladluizen te verslinden. Hij eet wel een 200-300 bladluizen per dag! Dat is 2 - 3 keer meer dan het inheemse lieveheersbeestje.

Hij ontsnapte uit de serres en kwam op de akkers, parken en in de tuinen terecht. Daar is hij een grote concurrent voor de inheemse soorten. Daarnaast is hij niet vies van andere lieveheersbeestjes of zelfs vlinders als voedingsbron.

De kevers doen ook schade op fruit zoals appels en druiven. Vooral in het najaar voeden ze zich met fruit.

Als laatst trekken ze massaal in de herfst in onze huizen en zorgen voor overlast. Zwarte kleuren trekken aan omdat deze lijken op natuurlijke schuilplaatsen zoals grotten en spleten. Ze kiezen schuilplaatsen die naar het zuiden gericht zijn.Er zijn zelfs verhalen over lieveheersbeestjes die bijten.. :-) Dat heb ik zelf nog niet gevoeld. 

Harmonia komt voor in vele kleuren: zwart, rood, oranje, met veel stippen, bijna stippenloos. Die donkere soorten komen bovendien meer voor in koudere gebieden. Ze kunnen beter opwarmen door hun donkere kleur. 

 

Dus als je ze in je tuin hebt kan je ze misschien toch een beetje koesteren. Een straffe biologisch bestrijder! Maar toch met een donker kantje..

 

 

Alle notities

1 reactie

  • Renilde Renilde Fijn artikel! Ik spot veel verschillende lieveheersbeestjes in de tuin dit jaar, verschillende kleuren, stippen,..... Had zo al iets gelezen over uitheemse soorten...ga er es beter op Letten. ..
    Zondag 15 Mei 2016 om 10:52