MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Diversiteit

 Blog  •  Gemaakt op: 09 Jun 2015

Er loopt een slingerpad van voor tot achter in de tuin. Niet heel erg praktisch, maar wel leuk. Het is de bedoeling dat het een graspad wordt met flagstones. Nou ja, flagstones.. vooralsnog zijn het de stoeptegels van het oude pad. En gras? Dat wil ook nog niet echt. Afgezien van kweekgras en straatgras heb ik nog nooit gras in een tuin gehad. Ik dacht dat gras wel vanzelf groeide, maar bij warme dagen moet je het gras blijkbaar toch water geven. Een nieuwe poging dus en deze keer wel netjes water geven. Nu komt er wel gras op, maar ik weet niet helemaal zeker of het wel het gras is wat ik zelf heb gezaaid. Het graspad naast het huis gaat wel goed. Dit heb ik van het najaar gezaaid en het lijkt zowaar op een nette grasmat. De grasmaaier die ik van een medetuinder over heb genomen komt goed van pas. Elke week gaat de maaier over het pad. De tegels heb ik gelijk gelegd met de grond zodat ik er moeiteloos overheen kan maaien. En later als ik groot ben vervang ik de stoeptegels nog wel eens voor echte flagstones.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/06/08/diversiteit/

[Graspad]


[Aardbeien]

Ik wil wat diversiteit in de tuin en tot nu toe lukt dat best aardig. De huidige teller geeft aan dat we 188 verschillende planten in de tuin hebben. Het is zelfs ietsjes meer, want er zitten ook wat bloemenmengsels tussen. Een flink deel van de planten heb ik zelf opgekweekt, maar er komt ook wel het een en ander bij het tuincentrum en bij kwekerijen vandaan. Al een paar jaar wil ik heel graag artisjok uit eigen tuin, maar tot nu toe is dat nog niet erg succesvol. De plantjes opkweken ging altijd wel goed, maar op een of ander manier overleven ze het niet zodra ze uitgeplant zijn. Te nat? Te droog? Ik heb geen idee. Aangezien mijn eigen kweeksels het niet overleefd hebben heb ik nu maar wat kant-en-klaar-artisjok in de tuin gezet.

[Artisjok]


[Duizendschoon en petunia]

Iets anders wat nieuw voor mij is zijn al die beestjes in de tuin. In mijn vorige tuin had ik er natuurlijk ook wel een paar; muizen (opgevroten doperwten en mais), veenmollen (gatenkaas aardappels), vogels (frambozen foetsie), bijen, hommels en konijnen (kool en sla uitgegraven), maar hier lijken nog wel meer beestjes te zijn. Sommige zijn leuk en/of nuttig, andere zijn ronduit irritant. Deze winter hadden we een invasie aan ratten en (woel)muizen. Sinds we vriendjes zijn geworden met de kat van de buren hebben we ze niet meer gezien. Naaktslakken had ik ook op de vorige tuin en helaas zitten die ook hier in mijn kolen en in de koude bak. De koffieprut die ik er de vorige keer omheen had gedaan helpt maar matigjes. Ik ben er nog niet helemaal over uit welke taktiek ik ga volgen. Ik kan af en toe een kool opofferen, ze met een welgemikte boog de sloot in of over laten vliegen (richting parkeerterrein, ik heb geen buren daar) of een bierhotel maken, of een combinatie van dat alles. Met de kevers, zoals het leliehaantje, heb ik geen genade. Die maken kennis met schoenmaat 42.

[Aangevroten kool]


[Mieren en luizen]

Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Ik werk met enige regelmaat thuis vanuit het tuinhuis. Vanachter mijn laptop heb ik overzicht over de tuin en dan zie ik welke beestjes er op bezoek zijn. Ik moet vooral lachen om de ekster. Die komt bijna altijd over het pad de tuin in gehopt (waarom?). Soms landt hij op het dak, ploek, en stommelt dan wat heen en weer. Waarschijnlijk speurt hij dan de tuin af naar wat eetbaars. Regelmatig loopt hij heel lomp dwars door de tuin. Ik hou hem dan in de gaten om te zien of hij geen maisplantje eruit rukt, maar dat doet hij nooit. Hij is meer geinteresseerd in slakken. Daar ben ik wel blij mee. De hommels en bijen hebben de tuin ook gevonden. Laatst zag ik een dikke vette hommel op de bloemen van de bieslook. Heel fijn, want zonder die beestjes geen, of in ieder geval minder, groenten. De kas zet ik ook regelmatig open zodat beestjes erin kunnen vliegen.

[De ekster verlaat het erf]

 

 

Alle notities

Reageer